|
|
Micranthemum umbrosum i Glossostigma elatinoides
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Jak myślicie czy te roślinki przy oświetleniu 2x18w (osram fluora i osram daylight 865) w akwa 54L (60x30x30) nawożeniu CO2 z bimbrowni, kulkami filtusa w żwirku i nawozem w płynie RoślineX będą ładnie rosły??
P.S. jeżeli umieściłem temat w złym miejscu bardzo prosze moderatorów o przeniesienie go
-
Michał Głowacki
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa
0,6 W/L ? hmmm - Glosia lubi miekką wodę, myślę, że jak będziesz miał dobre parametry wody to jakoś będą rosły ale czy ładnie to się dowiesz jak posadzisz 
-
Vellamo
●
Vellamo napisał(a):Glosia lubi miekką wodę,
Jak dobrze, że moja o tym nie wie.
Michał Głowacki - światła masz wystarczającą ilość jak dla tej rośliny. Masz niewysokie akwarium więc będzie dobrze doświetlona. Wszystko zależy od prawidłowego nawożenia. Wzrost glossoostigmy warunkowany jest światłem, CO2 i fosforem. Akurat do RoślineX-u nie jestem przekonany - ale zawsze możesz spróbować.
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bez problemu bedzie rosła...nie uważam glosi za szczegolnie problemową.
Trzymalem ja kiedys w wodzie TWO 18 i rosla bez problemu.
-

MichałG
●
- Miasto: Łódź
To właśnie jest abstrakcyjne powiedzenie twarda i miękka woda  U mnie kranówka ma TWO 24
-
Vellamo
●
Vellamo napisał(a):To właśnie jest abstrakcyjne powiedzenie twarda i miękka woda  U mnie kranówka ma TWO 24
Witam
Widze ze abstrakcyjne to są twoje rady. Jednak zależy jak trafisz. Jak trafisz dobrze to sie tego trzymasz a jak ci ktoś zwróci uwagę to albo sie obrazisz albo zamienisz w abstrakcje. No nieźle jak na początek
Pozdrawiam
Tyman
-

Tyman
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
aha czyli glosia będzie rosła bez problemu a Micranthemum umbrosum???
-
Michał Głowacki
●
- Miasto: Warszawa
aha czyli glosia będzie rosła bez problemu a Micranthemum umbrosum???
Będzie rosło ok.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
-

kekon7
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Powiązane tematy
Witam wszystkich. Mam problem z roslina. Kupiona jakis czas temu. Na poczatku rosla dobrze ale teraz cos sie stalo i zaczela gnic. Akwarium jest z co2 indykator zielony nawozenie na tydzien to:
mikro...
witam,
mój baniak 60x30x30 54 l brutoo
filtracja : JBL crystalprofi 250
oświetlenie: 2x 15 W (aquastar+grolux) 10-21.30
butla CO2 + dzwon ze spiekiem 24 h
nawożenie: PG makro, mikro , ferro , aqu...
Witam
Mam problem z Micranthemum Umbrosum. Raz rośnie super potem przechodzi gnicie jak na załączonym obrazku.
Zbiornik 72 litry
Oświetlenie 2x24W T5
Żwirek 1-4 mm + substrat
NO3 - 10
P04 - 1
K ...
Posadziłem Micranthemum umbrosum jakiś miesiąc temu. Zbiornik ma 3 miesiące. Podaje nawozy w tym żelazo, co2 z butli, podaje potas, leje też węgiel w płynie. Wszystkie rośliny są w super stanie tylko ...
Witam! Od jakiegoś czasu mam problem z Micranthemum. Wydaje mi się, że czegoś im brakuje. Z tego co wyczytałem wyglądało mi to na niedobór azotu, szczególnie, że wzrost jest spowolniony. Problem dotyc...
Witam
Ktoś z Was spotkał się kiedyś z nagłym(dosłownie z dnia na dzień) zahamowaniem wzrostu glosi?
Mlode listki ktore wypuscila od 3 dni maja po milimetrze, tak jakby zupełnie sie zatrzymala.
Star...
Mam ją od Jacka (wielkie dzięki raz jeszcze) i rożnie naprawdę szybko. Zaczyna gęstnieć i ładnie bąbelkuje. Ale inne rośliny choć rosną nie bąbelkują. Czy glossostigma wytwarza szczególnie dużo tlenu,...
zeby pokazac z czym mam problem dolaczam fotke.Prosze o diagnoze.Czy to faktycznie brak makroelementow czy moze cos innego.Dziekuje za okazana pomoc.
pozdrawiam wszystich.Dla przypomnienia: 112l, osw...
Na poczatek dziekuje za podpowiedzi co do sposobu nawozenia TMG.Mam jeszcze jeden problem. W moim 112l akwarium mam duzo roslin, ktore ladnie rosną,ale z przodu mam posadzona glossostigme z ktorą coś ...
Od jakiegos czasu mam problemy z moja glossostigma - nowe liscie sa karlowate a korzenie nienaturalnie wydluzone - myslalem ze to niedobory azotu ... ale NO3 mam na poziomie 10 mg/l
Moje akwa: 96 l...
|
|