050l - Klasyczny Low Tech - Ben Smoter
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Od kilku lat mam akwarium 50 litrowe. Moim zamierzeniem było posiadać zbiornik mały, z duża ilością roślin ale również bezgadżetowy - czyli typowy baniak low-tech gdzie podmiana wody raz na miesiąc jest i tak oznaką ponadprzeciętnej dbałości, a wlanie jakiegoś smierdzącego i brunatnego świństwa do wody - czytaj: nawozu, od czasu do czasu, oznaką perfekcyjnego utrzymania. Jak dotąd, a dokładniej od 3 lat, moja skrupulatna i nienagana taktyka w nieutrzymaniu tego zbiornika przynosi efekty bo zielsko rośnie raczej bezproblemowo. Duży wkład ma tutaj moja przemyślana i skrupulatnie dobrana obsada roślinna-zwałaszcza gatunków, które bez światła mogły by żyć na stałe. Jedyną oznaką techniki, która jednak, bądź co bądź, cieniem kładzie mój naturalny profil w amatorskiej akwarystyce jest używanie specjalistycznej świetlówki Power-Glo. Ale ona ma tylko 14 W i przy 50 litrach każdy, choćby z lekka obeznany ogrodnik podwodej flory, parsknie po prostu śmiechem, bo to przecież 0,28 wata na litr!!!! A teraz załaczam parę konkretnych informacji: Akwarium ma 50 litrów wody warszawskiej - co oznacza, że raczej twardawej. Nie mierzę PH bo jestem z natury przesądny. Posiadam filtr wewnętrzny gąbkowy, termometr, grzałkę z mało precyzyjnym działającym termostatem, oraz pokrywę z czarnego plastiku mieszczacą jedną 14 watową świtlówkę . Czarny żwir akwarystyczny stanowi podłoże. Rośliny: Microsorum P. Microsorum W, Anubias n, Anubias, Anubias T. Marsylia, Limnohpylia, Rotala, Krypty zielone i czerwone, mech, Ryby typu neony i krewetki white pearl oraz Crystale. Nawożenie CO2: brak
-
ben
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Usunięto użytkownika 6124
Bardzo ciekawa alternatywa dla droższych rozwiązań.
Rośliny bardzo ładne, zbiornik również prezentuje sie bardzo ciekawie oraz przyjemnie dla oka. Jednakże wydaje mi się, że przy takim litrażu lewa i prawa strona zabardzo przytłacza - nadmiernie zarośnięta, natomiast bardzo podoba mi się centrum zbiornika.
Koiniecznie wyrzuć ten paskudny kamień niepasuje do całości.
Gratuluje zbiornika, pomysłu a zwłaszcza wykonania.
-
Usunięto użytkownika 6124
●
Mi sie podoba  .
-
greg chic.
●
Wysokość akwarium to 40 cm a podłoże to zwykły czarny akwarystyczny żwir o granulacji 3-4 mm. Założone zostało 3 lata temu a crystale i white pearle rozwijają mi się znośnie a le to tylko dlatego że mam hoduję mech w rogu akwarium i tam jak są małe to tam się howają i rosną bo inaczej zwinniki lub neony załatwiły by je dość szybko. Krewetki te mam już od 3-4 lat i kryjówki moim zdaniem typu mech albo gęsty wysoki trawnik są konieczne.
A rotala, którą tak przycinam i robi u mnie jako trawnik to rotala roudfolia ( najzwyklejsza).
-
ben
●
Eh, eh.............
Gdzie te czasy kiedy wystarczyła lampa, filtr i grzałka żeby mieć kawałek podwodnego świata w domu? Teraz te..... fora porobili............. człowiek zaczął czytać, uczyć się i "ulepszać" aż w końcu zgłupiał kompletnie i nic nie wie........
Jeśli osiągnąłeś to tak minimalnym nakładem pracy jak piszesz to jesteś prawdziwym "oldschoolowcem".
Gratulacje!!
-
Łukasz Buczek
●
Ok akwarium ładnie sie prezentuje ale nie dziwmy sie przeciez tam są anubiasy i kryptokoryny a te raczej nie są swiatłożerne. Jedynie rotala wymaga troszke swiatła i dobrze jej z Co2. Jednak nie mówie ze akwa nie ładnie. jest bardzo ładne pomimo ze zrobione na takich roslinach. Gratuluje utrzymania. Ciekawi mnie jednak ze CR Ci nie giną. Znam hodowce któremu giną CR ze wzgledu na wode a nie jest laikiem (oczywiscie nie wszystkie) a Tobie sie trzymaja krewetki i zyją  Na prawde brawo jestem w szoku 
-
Shaft
●
- Ranga: Początkujący
Crystal redy nie wymagają specjalnej wody ani też specjalnego traktowania. Mnożą się dość dobrze ale nigdy nie miałem ich więcej niż 30 sztuk.
Jestem ciekawy, przy okazji, bo mam to akwa w takim stanie od ok 3 lat, kiedy trzeba zrobić w takim zbiorniku generalne porządki czyli wymienić podloże? Może ktoś mi doradzi.
-
ben
●
Od jakiegoś czasu prowadzę osobistą akcję propagującą ziemię ogrodową jako bardzo dobre (a dla prawie wszystkich nawet darmowe) podłoże do akwarium roślinnego. Zwłaszcza takiego niskonakładowego, które ma bardziej wykorzystywać naturalne procesy biologiczne, a mniej zaawansowaną technikę (skomplikowane urządzenia filtrujące, dozowanie CO2, nawozy). Od ponad dwóch lat stosuję ziemię ogrodową w podłożu i jestem z tego bardzo zadowolony, jednocześnie takie akwarium nie wymaga odmulania, co chyba można uznać za zaletę.  Jeśli więc zastanawiasz się nad nowym podłożem, polecałbym spróbowanie czegoś nowego. To nie jest trudne, a niebezpieczeństwo niepowodzenia niewielkie, trzeba tylko się przełamać. W razie czego pytaj.
Pozdrawiam,
Dominito
www.oriol.pl - <i>Rośliny w akwarium</i>, czyli Diana Walstad i jej <i>Ecology of the Planted Aquarium</i> po polsku
-

Dominito
●
- Miasto: Kórnik
Może napisz coś więcej o stosowaniu ziemii ogrodowej.
Ja uważam to raczej za dość nowatorski pomysł.
Rafał Kozera
-
Blizniak2
●
- Miasto: Warszawa
-
Blizniak2 napisał(a):Może napisz coś więcej o stosowaniu ziemii ogrodowej. Ja uważam to raczej za dość nowatorski pomysł.
Nowy raczej nie, stosowali go już akwaryści roślinni od dawna, ale potem jakoś ucichło, bo "nowa akwarystyka" rozkochała się w sterylnych żwirkach, butlach z CO2, nawozach, wydajnych filtrach itp. Wątek ziemi był już poruszany na tym forum, np.:
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=18915
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=19729
A najwięcej i najszczegółowiej oczywiście w książce Diany Walstad, którą mam w podpisie.
Pozdrawiam,
Dominito
www.oriol.pl - <i>Rośliny w akwarium</i>, czyli Diana Walstad i jej <i>Ecology of the Planted Aquarium</i> po polsku
-

Dominito
●
- Miasto: Kórnik
Akwarium bardzo mi się podoba. Co prawda nie do końc jest w moim guście, ale i tak jestem bardzo pod wrażeniem  i to oczywiście, w pozytywnym aspekcie tego pojęcia  .
Jeszcze raz bardzo gratuluję! Dziękuję również za zamieszczenie tych fotek. Od kilku tygodni interesuję sie akwariami LT i jak do tej pory, na tym forum, wszyscy przedstawiali swoje osiągnięcia w tym zakresie tylko na początku swoich akwariów - kilka dni do max. kilku tygodni. A przecież idea takich akwariów, to jak w tym przypadku, utrzymanie ich bez tzw. "restartu" przez kilka lat. Jest Pan praktycznie jedynym, który ma takie akwarium tak długo i prezentuje Pan tu swoje osiągniecie. To jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że LT to coś dla mnie, bo nie mam czasu, żeby pieścić akwarium codziennie, a jednocześne chciałabym, żeby było to dobre miejsce do rozwoju roślin i ryb, no... i jak tu widać, również niezły dodatek estetyczny do wystroju wnętrza  .
Co do utrzymania zbiorników czysto LT, to podobno można tak, bez restartu przez kilka ładnych lat, ale niestety nie mam w tym zakresie własnego doświadczenia  . Z tym, że w typowym LT nie ma kompletnie odmulania dna, więc gdy wyczerpią się składniki zawarte w podłożu, to rośliny czerpią składniki z tego mułu. Czyli właściwie tak samo jak w naturalnych zbiornikach wodnych. Ja bym nic nie zmieniała dopóki po roślinach nie będzie widać, że mają jakieś braki, które najlepiej są zawsze widoczne na młodych odrostach.
Nie wiem, czy wszyscy się ze mną zgodzą, ale skoro w tej chwili zbiornik funkcjonuje bez zarzutu, to po co go ruszać?
Pozdrawiam, Ania
-
archeoepert
●
Bardzo fajne 
-

kakarot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Kraków
orginalne 
-
tabasko
●
Mi osobiscie podoba się łączka i bujna roslinność. Czy z marisleą nie było problemow - czy nie za mało światła itp?? Ja też zamierzam zrobic taki baniak z podobnym natężeniem światła i trawnikiem - zastanawiam się tylko co by przeżyło.
-

Hello
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Kraków
ben napisał(a):... a wlanie jakiegoś smierdzącego i brunatnego świństwa do wody - czytaj: nawozu, od czasu do czasu, oznaką perfekcyjnego utrzymania.
Ale rozumiem, że sporadyczne używanie nawozu wynika z przyjętego założenia (czyt. z Twojego lenistwa ). Więc po co piszesz o śmierdzących i brunatnych nawozach  Nikt z nas rozcieńczonej gnojówki przecież do akwarium nie wlewa. ben napisał(a):Jedyną oznaką techniki, która jednak, bądź co bądź, cieniem kładzie mój naturalny profil w amatorskiej akwarystyce jest używanie specjalistycznej świetlówki Power-Glo. Ale ona ma tylko 14 W i przy 50 litrach każdy, choćby z lekka obeznany ogrodnik podwodej flory, parsknie po prostu śmiechem, bo to przecież 0,28 wata na litr!!!!
Wcale nie parsknę śmiechem odnośnie flory którą masz przy zastosowanym świetle. W większości rośliny które uprawiasz nie jest trudno utrzymać. Przyjąłeś określone założenie co do prowadzenia zbiornika i w porządku. Więc nie bardzo wiem po co ten bajkopisarski opis, jakbyś miał cuda w tym akwarium.
-

darma11
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Płock
Usunięto użytkownika 15150
z jednej strony jestem pod wrażeniem
bo to chyba jeden z najładniejszych LT jakie widziałem
ale i tak mi się nie podoba
świat idzie do przodu i to co kiedyś mogło zachwycać teraz jest czymś zupełnie przeciętnym
najważniejsze, że Ciebie satysfakcjonuje
-
Usunięto użytkownika 15150
●
Powiązane tematy
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam,
To moj pierwszy watek na tym forum. Widzac niesamowite zbiorniki innych uzytkownikow postanowilem zaprezentowac moje akwarium.
Jak w temacie. Low tech
200 l; 120x45x36cm
Przepraszam, za lekk...
cześć wszystkim.
przedstawiam moją nową kostkę: 35x35x40.
nie jest to moje pierwsze akwarium, kilka lat temu prowadziłem kostkę 30 litrów, przy drugim podejściu do niej to nawet chyba z sukcesem, nie ...
Witajcie :) Przedstawiam swoje akwarium low -tech.
160x60x60 – 576l akwarium opti white
Akwarium zalane 13-02-2024.
Oświetlenie – 3 x 42 W świetlówka led (2 x 6500k +1 x z widmem światła niebieskiego...
Witam. Przedstawie wam moje akwarium 25l.
ZAŁOŻENIA
Akwarium miało być małe. Chciałam żeby było roślinne. Chciałam zrobić je jak najtaniej.
PARAMETRY
Ph(jbl) - 7
Gh(jbl)-10
No3(jbl)-10
Reszty nie m...
Witam wszystkich serdecznie, chciałem przedstawić mój projekt pod nazwą Low Tech bez prądu.
Baniak H88 x 47 x 59.5
Podkład:
-Tetra Complete Substrate 5 kg
W tym podłożu zastosowałem dodatkowe:
-Tetr...
Witam to kolejne miniaturowe akwarium w moim wydaniu , powstało jakies 3 tygodnie temu .
Akwarium - 25x25x25 15L
Filtr - Chińczyk 300l
Oświetlenie - Aquael Smart Sunny
Podłoże - Piasek i ziemia
Ha...
Cześć,
chciałem wam zaprezentować moje akwarium. Jest to zbiornik po całkowitym restarcie i zmianie aranżacji. Co będzie z tego dalej czas pokaże.
Akwarium: 60x30x40 z pokrywą Aquael'a
Oświetlenie:...
Witam to mój nowy projekt który powstał miesiąc temu. Zlikwidowałem większe akwarium ale powstało to w łazience. Bo jakieś musi być :)
Akwarium - 30x30x30 27L
Filtr - FZN1 , Gąbka , ceramika
Oświet...
50l z CO2 po trzech i pół tygodniach
Dzien dobry akwaryści
Z checia uslysze jak najwiecej uwag i podpowiedzi
50l od Aquael.
Filtr fzn3 gabka, wata i matrix
co2 soda i kwasek na elektrozaworze oswietl...
|
|