Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, mam problem  Chce założyć akwarium na produktach ADA, ale nie wiem czy po bokach nie będzie problem z doświetleniem-3 x 15W (Philips Aquarelle 2szt., Hagen Aqua-Glo)miałem już kiedyś taki problem z Rotalą rotundifolia która nie rosła zbyt dobrze po bokach, a na środku rosła wspaniale  Dołożyć świetlówek już nie jestem więcej włożyć do standardowej pokrywy, ale widze że Marcin Pęczek nie ma z tym problemu, a ma mniej światła  Co robić, żeby roślinki bo bokach ładnie rosły  PROSZE o pomoc 
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Z Twojego strumienia świadomości wynika tyle:
1. masz trzy świetlówki 15W
2. chcesz założyć nową aranżację w akwarium z użyciem ADA
3. nie wiesz, czy całe dno będzie oświetlone
Niestety nikt Ci nie pomoże, bo nikt nie wie jakie wymiary ma Twoje akwarium. Poza tym polecam więcej staranności w pisaniu postów.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Zgadzam się z KADAZANEM - nikt Ci w pełni nie doradzi jeśli nie będzie znał problemu. Ale jeśli twierdzisz, że masz niedoświetlone boki, to pewnie tak jest
1) możesz użyć kompaktów (żarówki energooszczędne) na forum znajdziesz o tym dość spopro. https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... kompaktowe
2) możesz rozsunąć świetlówki w ten sposób, że 1 i 3 będą wysunięte od środkowej osi w prawo a 2 w lewo
-
code1
●
ZANDAR napisał(a):Dołożyć świetlówek już nie jestem więcej włożyć do standardowej pokrywy, ale widze że Marcin Pęczek nie ma z tym problemu, a ma mniej światła  Co robić, żeby roślinki bo bokach ładnie rosły  PROSZE o pomoc 
Moje akwarium ma takie same wymiary tak jak akwa Marcina Pęczka...3 x 15W wychodzi 0,75w/l to raczej dobrze  Tylko te boki...
-
Gość
●
Moje akwarium ma takie same wymiary tak jak akwa Marcina Pęczka
Doprawdy byłoby szybciej gdybyś po prostu podał te wymiary, skoro je znasz. Zerknąłem do galerii, wspomniane akwarium ma długość 60cm. Faktycznie możesz mieć niedoświetlone boki, wówczas zastosuj się do rad code1 albo (jeśli konstrukcja pokrywy na to nie pozwala) posadź po bokach mniej światłolubne roślinki. Na przykład lilaeopsis zamiast eleocharis albo mchy.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Ja problem z niedoświetlonymi bokami rozwiązałem w ten sposób,ze po bokach posadziłem roslinki mniej wymagające światełka i mam spokuj 
-

RAFIK
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: BIAŁYSTOK
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Też chyba tak zrobie 
-
Gość
●
Świetlowki w plastikowych pokrywach zamontowane są na swojego rodzaju "rynnie".
Ta "rynna" jest nieco dłuższa niż swietlowki.
Z boku jest jeszcze miejsce do zamontowania niewielkiej oprawki na żarówkę kompaktową.
Można to zrobić w miarę bezpiecznie i estetycznie.
Tu masz przykład:
http://wta.org.pl/forum/viewtopic.php?t=41
Pierwsza fotka. W dzień tez działa, uzupełnia oświetlenie boku akwarium.
-

Radek
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wrocław
-
ja do statndardowej pokrywy dolozylem po bokach wlasnie dodatkowe zaroweczki narazie nieuzywane bo musze kupic jakies kompaktowe. Wieczorem wrzuce fotke.
W akwarium standardowym mam 2x55wat + boczne teraz sa wsadzone żaróweczki 40 wat ale nie sa one uzywane.
-
kamilstach
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Jastrzębie Zdrój
Powiązane tematy
akwarium 40 cm 25l
oświetlenie 2*13w solar duo boy
czy można dołożyć jeszcze aquael 11w sunny tam gdzie nie jest doświetlone? :roll:
Co powiecie o tym zestawie świetlówek dla mojego akwa:
philips TLD 965 + philips TLD 940 + polamp Daylight 6500K( z braku funduszy). Są to świetlówki o mocy 18 Watt. Oświetlają akwarium 126 litrowe....
Witam
Na wstępie chciałem napisać, że nigdzie na forum nie znalazłem informacji na ten temat. Mam akwarium o długości 80cm a świetlówki mają po 60cm i dlatego mam niedoświetlone boki. Jak i czym je...
mam akwa 90x40x40 i 60cm świetlówki i jest ciemnawo po bokach. Jaki jest najlepszy sposób na doświetlenie?
Witam. Akwa 80x35x40. Po bokach mam miejsca max. 10-15cm- z szerokości. Chodzi mi o coś co sie bardzo nie nagrzewa- max 10W temp. barwna nie mniej niż 5000K. Podłączane pod 220V. w szczególnych przypa...
czytałem poprzedni post ,ale z racji chyba przedawnienia nie zadaję pytania tam tylko otwieram nową dyskusję z nadzieją na odpowiedź .chodzi o pokrywę ,jak doświetlić ,żarówki chyba odpadają ,a świetl...
posiadam akwarium 112l do tego klape aqua-el w ktorej zrobiłem przeróbke na trzecią świetlówke i wszystko było by ok ale :x mam kolejny problem bo nie ma pomysłu na oświetlenie boków klapy!!!!!! jesli...
|
|