DOBRZY LUDZIE PORADZCIE - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

DOBRZY LUDZIE PORADZCIE

Liczba wyświetleń: 3869·Odpowiedzi: 11
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
artarch lomza

19 sty 2007, 20:16 DOBRZY LUDZIE PORADZCIE  (#1)  

WITAM

3 LATA MIAŁEM TĄ SAMA OBSADĘ I WSZYSTKO BYŁO WPORZADKU.
OSTATNIO KUPIŁEM 7 ŚLICZNYCH CZARNYCH KIRYSKÓW I SIĘ ZACZEŁO
NA POCZĄTKU KIRYSKI Z CZARNYCH ZROBIŁY SIĘ MLECZNE, SKURA ICHWYGLĄDAŁA JAK WYSCHNIĘTA KAŁUŻA (POPĘKANA) RUBCIE WYGLĄDAŁY JAKBY MIAŁY ZE 80LAT, JAK STARZY LUDZIE. BRZUSZEK WCIAGNIĘTY AŻ DO KREGOSŁUPA.

MAM NADZIEJE ŻE POTRZFICIE SOBIE TO WYOBRAZIĆ
5 KIRYSKÓW Z 7 PADŁO
2 ŻYJĄ I MAJA SIĘ DOBRZE

WYDAWAŁO SIĘ ŻE WSZYSTKO JUŻ DOBRZE
ODŻAŁOWAŁEM STRATE

KUPIŁEM 7 SKALARÓW I PROBLEM WRÓCIŁ
ZE SKALARAMI ZACZYNA SIĘ DZIAĆ TO CO Z KIRYSKAMI

TO DOPIERO POCZĄTEK ALE JUZ WIDZĘ PODOBNE OBJAWY

PROSZĘ PORADZCIE CO TO JEST I CO Z TYM ROBIĆ, NIE CHCĘSTRACIĆ JUZ ŻADNEJ RYBY. STARA OBSADA MA SIĘ DOBRZE COŚ DZIEJE SIE Z NOWYMI PRZYBYSZAMI.
POMÓŻCIE

POZDRAWIAM ARTUR

AKWA 225L BRUTTO
NO3 5
PO4 0.5
PH 7
CO2 PODAWANE CAŁA DOBĘ

artarch
Ranga: Początkujący

Miasto: lomza

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

19 sty 2007, 20:24   (#2)  

Regulamin Forum SRWiA
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=13522
3.9 Staraj się nie pisać wielkimi literami - w Internecie oznacza to, że krzyczysz. Nie nadużywaj także wykrzykników i emotikonek. Jeśli chcesz wyróżnić jakieś słowo lub zdanie w Twoim liście, możesz użyć pogrubienia, italika oraz podkreślenia dostępnych w polu edycji.
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

artarch lomza

19 sty 2007, 20:34   (#3)  

PRZEPRASZAM

ale ja wlaśnie KRZYCZE o pomoc

artarch

19 sty 2007, 21:32   (#4)  

A w jaki sposób wpuszczałeś ryby do swojego akwa? Może zbyt szybko znalazły się w nowej wodzie o zupełnie innych parametrach? Jak długo trwało u Ciebie dolewanie wody ze zbiornika do woreczka z rybami? Jak dla mnie to albo szok termiczny albo chemiczny.

Gość

artarch lomza

19 sty 2007, 23:14   (#5)  

okres przejścia do nowego zbiornika trwał około 1.5h przez ten cza rybki były w foliowym woreczku czły czas w zbiorniku i stopniowo co 15 min dolewałem po trochu wody.
Wydaje mi sie to ok
zawsze tak robiłem

mam delikatny problem z sinicami, a podobniez one żle wpływaja na organizmy żywe może w tym jest problem

wiem że w sklepie woda była o ph = 7,6 ja mam 7.0 alestopniowa aklimatyzacja przez 1.5h powinna przygotować ryby do takiej zmiany

poprawcie jak się mylę

pozdrawiam
nie będę jkuz krzyczeć

da się na to coś poradzić

ps

dziwne, że te objawy pojaiły sie po 2 tygodniach od wpuszczenia ryb
wykluczam więc szok aklimatyzacyjny

artarch

20 sty 2007, 11:10   (#6)  

Z Twojego pierwszego postu wynikało, że problem pojawił się w krótkim czasie po wpuszczeniu ryb :wink: Jeżeli masz faktycznie problem z sinicami to też uważam, że tu była i jest przyczyna. A jaki masz poziom azotynów i fosforanów? Podobno również mocne napowietrzanie służy sinicom. Poczytaj na forum o walce z nimi i dopóki nie uporasz się nie inwestuj w nowe rybki bo szkoda pieniędzy.
Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowano 20 sty 2007, 13:01 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

Gość

20 sty 2007, 12:19   (#7)  

Wirginia napisał(a):A w jaki sposób wpuszczałeś ryby do swojego akwa? Może zbyt szybko znalazły się w nowej wodzie o zupełnie innych parametrach? Jak długo trwało u Ciebie dolewanie wody ze zbiornika do woreczka z rybami? Jak dla mnie to albo szok termiczny albo chemiczny.
A ja migdy nie dolewalem do woreczka niczego i wpuszczalem ryby z marszu i wszystko zyje :D

Gość

artarch lomza

20 sty 2007, 12:45   (#8)  

Byc może masz takie samo ph u siebie w akwarium jak w sklepie i rybcie nie przeżywają szoku. dodatkowo poziom NO3, two, twa i temperatura jeśli są podobne to nic się nie powinno stać
Też tak kiedys robiłem jak miałem zwykłą kranówkę w akwarium. Teraz jak preparuję parametry wody już tak nie robie. odrazu widać jaki rybcie przeżywają szok, gwałtownie oddychają siadają w kątku i trwa tak nawet kilka dni. Przy stopniowym wpuszczaniu po 20-40 min rybki czują się jak u siebie w domu

a co do azotanów i fosforu to ciągle go brakuje w moim akwarium wlaśnie po to zwiększyłem obsadę bo 3mg/l na dobę NO3 to ciągle za mało roślinki taki mają apetyt
aby pozbyć się glonów obecnie podaje mniej fosforu w stosunku 10 NO3: 0,5 PO4 i czekam na sukces

artarch

20 sty 2007, 13:00   (#9)  

Szczerze mówiąc to ja też nie dolewam stopniowo wody do woreczka chociaż takie są zalecenia i również nie miałam nigdy z tego powodu problemów z nowymi rybami :) Może dlatego, że mam podobne parametry wody co akwaria w sklepie i przewożę ryby w termicznej torbie :wink:
-------------------------------------
artarch napisał(a):a co do azotanów i fosforu to ciągle go brakuje w moim akwarium wlaśnie po to zwiększyłem obsadę bo 3mg/l na dobę NO3 to ciągle za mało roślinki taki mają apetyt
aby pozbyć się glonów obecnie podaje mniej fosforu w stosunku 10 NO3: 0,5 PO4 i czekam na sukces

Nie pisałam o fosforze ale fosforanach i nie o azotanach NO3 ale azotynach NO2 To zupełnie co innego :wink:

Gość

20 sty 2007, 13:55   (#10)  

Wirginia napisał(a):
artarch napisał(a):a co do azotanów i fosforu to ciągle go brakuje w moim akwarium wlaśnie po to zwiększyłem obsadę bo 3mg/l na dobę NO3 to ciągle za mało roślinki taki mają apetyt

Nie pisałam o fosforze ale fosforanach i nie o azotanach NO3 ale azotynach NO2 To zupełnie co innego :wink:
Teraz jak poprawilas poprzedniego posta to juz kazdy wie ze chodzilo o fosforany i azotyny.

Gość

20 sty 2007, 16:39   (#11)  

Poprawka dotyczyła tylko azotynów - literówka każdemu może się zdarzyć :wink:

Gość

artarch lomza

20 sty 2007, 21:06   (#12)  

Azotynów nie mierzę od dawna. Kiedyś mierzyłem ale to bez sensu zawsze były równe 0.
sorki nie doczytałem. wychodze z założenia, że skoro muszę lać KNO3 to filtr jest w stanie przerobić całe zło dostępne w akwarium na NO3, a i tak jest go mało.

Mam bardzo zarośnięte zielem akwarium, a przy obsadzie 30 razborek, 1 kosiarka, 1 kirysek na 225 litrów nie sądzę żeby mogło dojść do nadmiaru NO2 zwłaszcza że podmieniam 25% wody na tydzień. Nadmiar NO2 odpada.
teraza dopiero dołożylem 7 skalarków, 3 kakadu i,7 kirysków(5 padło), 4 amano ale to jeszcze dzieciaki i moim zdaniem nie są zdolne zachwiać poziom N02 w zbiorniku.
Acha mam Filtr fluval 204- może trochę za mały ale wypchany ceramiką po brzegi.

ps. żle wyglądajace skalary przełożylem do innego zbiornika ze świerzą wodą i wydaje mi sie że po 24h ich wygląd sie poprawia. Bedę obserwował dalej.

pozdrawiam
Artur

artarch

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Jakie dobrać ryby? Poradźcie

smazio w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2234
Cześć. Mam kostke 49l. a w niej pływa 8 neonków zielonych, 6 bystrzyków amandy (karlików), 2 otoski oraz krewetki red cherry, blue velvet i crystal red. Mam ochotę powiększyć obsadę. Oczywiście poradź...

Statystyki

Ten temat przegląda 242 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 242 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.