Rozbieznosc miedzy w podzialce do testow,a pojemnoscia wlasi - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rozbieznosc miedzy w podzialce do testow,a pojemnoscia wlasi

Liczba wyświetleń: 1014·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
dimmus okolice Opola
Niedawno kupilem test NO3 sery i okazuje sie ze podzialka na probowcetzn kreseczka 20ml to niecale 19 ml odmierzanych strzykawka, ktora wydaje mi sie bardziej precyzyjnym narzedziem do odmierzania. Ile wlewac wody bo szczerze mowiac to na wiekszosci testow podzialka na probowkach mi sie nie pokrywa. Jak Wy radzicie sobie z tym problemem.

dimmus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: okolice Opola

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
igi Łódź

18 sty 2007, 23:26   (#2)  

Już było o tym na forum. Wszystko jest w porządku - zarówno w probówce jak i strzykawce jest tyle samo wody - spójrz na probówkę z boku na wysokości powierzchni wody. Zobaczysz, że woda tak jakby "przyklejała" się przy brzegach probówki i jest trochę wyżej niż właściwa powierzchnia wody - ma to związek z napięciem powierzchniowym wody. Jeśli powierzchnia wody w probówce będzie np. na wysokości 10 ml, to przy ściankach woda trochę przekracza podziałkę, odnosi się wtedy właśnie wrażenie, że istnieje różnica w podziałce probówki i strzykawki :wink:

igi
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_7399.jpeg

Parametry wody z testów a wodociągi

Mateo525 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4505
Cześć wszystkim, Jako że od dłuższego czasu przymierzam się do założenia akwarium, ale do teraz nie było czasu przyszły mi testy wody, i tak kupiłem jbl kropelki i wyszły następująco: Gh 15 Kh 20 Ph 7...
sprzęt.JPG

Glony po raz kolejny (załączone wyniki testów)

Amarok w Glony · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 26351
Witam! Niestety kolejny raz przegrywam z glonami, akwarium (125 L) mam już 6 miesięcy. To jest można powiedzieć mały restart, ponieważ wcześniej glonów było mniej ale zdecydowałem się wywalić całą st...
6960A452-9C5E-4186-A1B1-1B01527C981D.jpeg

Proporcja między NO3 a PO4

djbovorta w Rośliny · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5202
Witam. Moje akwarium to 72L z mocnym oświetleniem Led pod rośliny. W akwarium nawoze co2 z butli wysokociśnieniowej , Tropica specjalised nutrition 5 pompniec przy podmienianie na tydzień ( 12L RO z...
YouTube

Różnica między lampami białymi A rgb

bantu w Oświetlenie · Odpowiedzi: 44 · Wyświetlenia: 15685
Jak dobrać lampę RGB do zbiornika?maja mniejsza moc?posiadam fluval plant 3.0 trawnik rośnie powoli, mam wrażenie że nie jest doswietlony.

Utylizacja przeterminowanych testów

dominiksz w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2203
Co robicie z testami, odczynnikami po terminie ich ważności? Przeterminowały mi się jakieś stare testy a wyrzucać tak po prostu do śmieci jakoś mi się nie widzi

Analiza testów

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 51 · Wyświetlenia: 21026
Hej Woda w akwarium Ph 6,4 ( co2 z butli) KH 5 GH 9 Woda RO KH 0 GH 0 Woda z kranu Ph 7,4 Kh 5 GH 13 Mineralizator Kh +0,7 GH +1 Jak te testy wypadają? Skąd takie podwyższone GH? Jak ewentualnie...

Pomoc w interpretacji wyników testów wody

MateuszLodz w Szkło i meble · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2995
Witam. Akwarium 112l Założone dwa tygodnie temu. Dzisiaj kupiłem testy Zoolek na pH, GH/KH, NO2 i NO3. Jako że jestem facetem to mam problem z odróżnieniem barw:) Chciałbym się dowiedzieć ile mam...

Tania podróba czy drogi markowy sprzęt ? wyniki testów.

MKnobek w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 6124
Witam poniżej znajdą Państwo moją przygodę z filtracją 450l akwarium. zapraszam do lektury :) Całą przygodę z 450l akwarium zacząłem 2lata temu wówczas należało pomyśleć o filtracji tak dużego z...

Różnica między 6500K a 8500K

qqrq w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2054
Myślałem że im wyższa barwa świetlówek T5, tym światło bielsze, tzn dla roślin idealna jest barwa 6500K i takie świetlówki kupiłem ale dla równowagi 2 sztuki kupiłem o barwie 8500K myśłałem że będą si...

Data ważności soli i testów korpelkowych

Bobzin w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3961
Witam chciałem zapytać czy sole mogą stracić swoje właściwości po upływie terminu ważności? i jak jest z testami kropelkowymi w kwestii ważności. Pytam bo chce sprzedać kilka testów oraz sole i nie wi...

Statystyki

Ten temat przegląda 374 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 374 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.