Styl - wabi kusa - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Styl - wabi kusa

Liczba wyświetleń: 5589·Odpowiedzi: 4
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

18 sty 2007, 09:21 Styl - wabi kusa  (#1)  

Witam
A znalazłem taki ciekawy temat na forum apc : Style of Wabi Kusa

Link dla zainteresowanych:
http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... -kusa.html

Obrazek
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

23 sty 2007, 22:25   (#2)  

chce sobie takie coś założyć
może podpowiecie mi jakie roślinki by pasowały do takich warunków
w pokoju mam ok 25 st.

pinkfloyd

24 sty 2007, 01:31   (#3)  

Wyprowadz w sposob emerysyjny anubiasy, zabienice i jakas alternanthere. Do tego jakas oplatwa. We wodzie to raczej mech by sie utrzymal, bo za duze rozproszenie swiatla miedzy lampa a dnem zbiorniczka, chyba, ze zrobisz tak jak na obrazku, lub ustawisz na parapecie.

elfir

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

24 sty 2007, 10:16   (#4)  

elfir napisał(a):Wyprowadz w sposob emerysyjny anubiasy, zabienice i jakas alternanthere. Do tego jakas oplatwa.

IMO zdecydowana większość roślin wodnych/bagiennych nie przetrwa w otwartym na wszystkie strony paludarium – zbyt duży ruch powietrza będzie je wysuszać. No chyba, że ktoś ma nawilżacz powietrza przez 24h/dobą skierowany dyszą na roślinki, albo mieszka w dżungli :wink:
Oplątwa zielona sobie poradzi wyśmienicie, szara... to już różnie może być. Grunt, by je umocować na sterczącym nad wodą korzeniu/gałęzi, by nie miały zamoczonej nasady rozety w wodzie, bo zgniją.
Do takiego zbiorniczka wymarzony wprost jest papirus. Na krótką metę poradzić sobie powinno Hydrocotyle leucocephala, no i Anubias. Oraz cała gama roślin, które lubią uprawę hydroponiczną.

Aktinidia

24 sty 2007, 16:58   (#5)  

owszem, moga byc problemy z wilgotnoscia. Ale widzialam, ze ktos kiedys Malego Heńka uprawial w otwartych szalkach na paprapecie oraz zdjecia na wpol wyschnietego akwarium stojacego na balkonie, z ktorego wyrastaly pedy roslin wodnych.
Mozna sprobowac tez redst ziemiowodny, hiacynt wodny, houttonia, syngonium,

Na hydroponice to mozesz nawet kaktusa uprawiac, a w takiej aranzacji raczej nie :)

elfir

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Tutorial - kule Wabi Kusa

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1118
Zapraszam do obejrzenia:
YouTube

Styl indonezyjski - akwarium Green Aqua na konkurs

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3287
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Styl Jungle - inspiracja

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1374
Zapraszam do obejrzenia.
1645554671785.jpg

Wabi kusa wybór roślin

nuendo w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6026
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie paluadrium. Jednak , żeby nie rzucać się na głęboką wodę postanowiłem zrobić coś w stylu wabi kusa,ale z konstrukcją że skałami i mini wodospadem. Najwiekszym pro...
1630053775639.jpg

Noworoczne Wabi-Kusa marlowe

marlowe w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 49 · Wyświetlenia: 34771
Zbiornik ma już z pół roku, dwie ważne sprawy, wszystko rośnie o wiele wolniej niż w wodzie, druga sprawa - bezobsługowe, tylko zraszamy 2-3 razy dziennie. No chyba że poszalejemy ze światłem, wtedy g...
YouTube

Galeria Wabi-Kusa

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3275
Zapraszam do obejrzenia i inspiracji. Zobacz naczynia do Wabi-Kusa w sklepie RA
YouTube

Z Wabi-Kusa do akwarium

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 7605
Można i tak ;)
YouTube

Tutorial Wabi-Kusa - AquaOwner

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1344
Niestety to bardziej pogadanka + warsztaty.

Wabi- Kusa #2 Dawid Wyciślik

87Brad87 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 11086
Witam. Dane techniczne: Oświetlenie: lampa by IKEA Kvart i jakieś ledowe żródło światła( bo już mało co świetlówkę można kupić) 4W 2700K 250lm Naczynie: salaterka ;) średnica 15 cm wysokość 7 cm ...

Wabi-Kusa Cudo w prostej postaci....

wojtekszuminski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 43 · Wyświetlenia: 14120
Zainspirowany stylem Wabi- Kusa postanowiłem się w to wdrążyć. Powiem nawet że jestem tym podekscytowany. Nawożenie: to ziemia i kulki glinowe na to żwirek. Oświetlenie: talerzyk led 3 w 340 lm. Pr...

Statystyki

Ten temat przegląda 1946 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1946 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.