Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
-

Arek G
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Czy ja dobrze widzę: 240 l brutto i 3 x 120 W
Przecież to by dało ok. 1,7 W na litr 
-

igi
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódź
Omyłka, oczywiście chodzi o 3X40W czyli 120W. Powiedzmy taki "skrót myślowy";)
-

Arek G
●
Z brązowych glonów podobnych do tego co prezentują zdjęcia to znam tylko okrzemki (ale może moja wiedza jest mocno ograniczona  ).
Moje "przygody" z okrzemkami zaczęły się na początku akwarystycznego hobby - mało wiedzy, niedojrzałe akwarium, itp. Udało mi się je ograniczyć limitując dostęp fosforu (glony szybciej padły niż rośliny, bo widocznie roślinki coś tam sobie zmagazynowały na "czarną godzinę") i wpuszczając kilka otosków. Ale tutaj  Ostra przycinka szybkorosnących gatunków mogła spowodować, że nagle glonom pozostało "ekstra" pożywienie nie wykorzystane przez rośliny
A gdybyś ograniczył trochę podawanie macro  Ciekawe.
-

igi
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódź
Mi to wygląda na małą inwazję sinic, przynajmniej tak to widzę na zdjęciach. Kształt koloni glonów i kolor żwirku przy styku z szybą jakoś z tymi glonami mi się kojarzy.
Nie piszesz czy glony łatwo jest usunąć.
-

ratafia
●
- Ranga: Poznaje temat
No tak ale ta ostra przycinka miała miejsce w okolicach sierpnia. W między czasie skorygowałem ilość lanych nawozów (patrz parametry wody). Aczkolwiek zgadza się, żę o Fosforze w tej chwili wiele nie wiem. Bynajmniej przed wyczerpaniem się testu (ok miesiąc temu) jego poziom był taki jak napisałem czyli raczej w normie.
Sinice? Nie chyba raczej nie. Glony schodzą dość ciężko. Roślinę ciężko doczyścić. Szyby oczywiście dużo łatwiej.
Odnośnie macro to w ramach testów nadal zmniejszam dawki. Ale powoli tracę pewność czy to ruch w dobrym kierunku. Bo ostatnio rośliny wyraźniej mniej bąblują.
-

Arek G
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No dobra przyszedł test na PO4. Co ciekawe ów test pokazuje PO4 ~3. Dlatego ciekawe, że do tej pory test serry nigdy nie wykazywał więcej niż 1. A nie sądze aby sytuacja uległa zmianie, a jeśli już to w drugim kierunku. Leje znacznie mniej nawozu macro, karmie mniej. A do tego w krewetkarium gdziem mam glony włosowe (czyli oznaka braku fosforu) mam 2.
Przyjmując jednak wskazania za wiarygodne, czy taka wartość PO4 mogła by powodować taki efekt?
NO3 (sera) - 20
PO4(jbl) - 3
Z tych wskazań czarno na białym widać, że proporcje są złe. Ale niestety testy różnych firm.
-

Arek G
●
Małe uzupełnienie tematu.
Doprowadznie do prawidłowej równowagi N do P nic oczywiście nie zmieniło. Ale co ciekawe po trzytygodniowym wyjeździe na urlop, zastałem akwarium po prostu czyściutkie. Kamyki i roślinki jak z albumu. Nawet śladu glonów. Pewnie lekko P mi skoczyło bo na szybach pojawiły się korzuchy sinic.
I co najciekawsze, od razu po przyjeździe podmieniłem z 30%wody (RO + kranówka po 3 stopniowej filtracji) i nawóz mikro Aqua-Artu (połowa dawki) i odrobinka Macro (tak trochę z przyzwyczajenia). I co się stało? Po dwóch daniach kamienie znowu czarne, końcówki roślin również:) Nie wiem dlaczego, ale Aqua-Art poleciał już na śmietnik.
Pozdrawiam,
Arek
-

Arek G
●
Arek (G) napisał(a):Małe uzupełnienie tematu.
Doprowadznie do prawidłowej równowagi N do P nic oczywiście nie zmieniło. Ale co ciekawe po trzytygodniowym wyjeździe na urlop, zastałem akwarium po prostu czyściutkie. Kamyki i roślinki jak z albumu. Nawet śladu glonów. Pewnie lekko P mi skoczyło bo na szybach pojawiły się korzuchy sinic.
I co najciekawsze, od razu po przyjeździe podmieniłem z 30%wody (RO + kranówka po 3 stopniowej filtracji) i nawóz mikro Aqua-Artu (połowa dawki) i odrobinka Macro (tak trochę z przyzwyczajenia). I co się stało? Po dwóch daniach kamienie znowu czarne, końcówki roślin również:) Nie wiem dlaczego, ale Aqua-Art poleciał już na śmietnik.
Pozdrawiam, Arek
Witam
Gdy akwarium było "czyste" zrobiłeś testy wody? sam jestem ciekaw jej parametrów bo walcze z czymś bardzo podobnym siedzi mi to jeszcze na kilku roślinach.
pozdrawiam
MekkaB
-
MekkaB
●
Ile ja bym dał aby mieć wyniki podstawowych testów z tego okresu. Po prostu wydawało mi się, że problem minął sam i jest git. Niestety nie. A co ciekawsze mam to cały czas. Zastanawiam się nad likwidacją tego zbiornika, po prostu to brązowe dziadostwo prawie mnie już wykończyło.
-

Arek G
●
igi napisał(a):A gdybyś ograniczył trochę podawanie macro  Ciekawe.
Ograniczenie makro lub nawet jego całkowite nie podawanie nie da żadnych efektów - wiem z doświadczenia. Byłbym bardziej skłonny uważać iż żelazo i ogólnie np. całe PG ferro pogarsza sytuację w walce z okrzemkami - w takiej sytuacji najlepiej zwiększyć oświetlenie.
Arek (G) - twój problem wynikł pewnie z podmiany, podobno woda kranowa zawiera czasami spore ilości krzemionki, może stąd nowy atak choć to przy tych 80% z RO trochę nieprawdopodobne. Faktycznie pewnie nawozy zrobiły swoje choć nie obwiniałbym za to jakości producenta.
-

Maxxxo
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bydgoszcz
Powiązane tematy
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
Cześć
W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach.
Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Cześć,
Mam problem z glonami w moim zbiorniku, wszystko opisane poniżej, proszę o radę.
Zbiornik:
300 litrów
Filtr Aquael Ultramax 2000 z dwoma wkładami ceramiki i dwoma gąbkami plus dodatkowa gąbka...
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
Witam!
Trzy dni temu założyłem akwarium i po dzisiejszej nocy w zbiorniku pojawiły się niechciani goście. Najprawdopodobniej to pierwotniaki i glon który zaatakował roślinę myriophyllum tuberculatum ...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|