Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam serdecznie
Otóż mam mały problem z bacopa caroliniana, a troszke obawiam sie sam eksperymentować.
Problem w tym że jej liście zaczynają żółknąć.
Nawożę symfonią złota w zrobioną w proporcji:
0,7 l wody
40 gram symfoni
20 gr K2So4
30 ml Ferro-Aktiv.
Nawoże codziennie po 1,6 ml.
(recepturka z tego forum)
Woda
TwW - 20
TwO - 17
Żelazo - 0,1
Azotany - 5
Oświetlenie
HQI 150 W.
Baniaczek
90 l.
Wieczorkiem moge podesłać jakieś fotki.
Pozdrawiam
Hevi
-
hevi
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jak wyglądają inne rośliny?
A na razie zwiększ azotany do 10mg/l
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Ciekawe jak PO4, ja osobiście nie wiem jak działa u Ciebie żelazo tropicala ??? U mnie wogóle nie działało ???
-
Vellamo
●
Pozostałe rośliny wyglądają na razie dobrze, ale obawiałem się ze bacopa jako pierwsza pokazuje niedobory, wiec za gorącego pytam. Wieczorem dołącze jakieś zdjęcia.
PO4 nie wiem bo nie mam testu, dziś kupię i zmierzę.
Co do żelaza z tripicala, to nie potrafię na jego temat nic powiedzieć, sądziłem że w symfoni jest wystarczająca ilość żelaza, ale skoro na forum ktoś pisał żeby dać to dałem. Czy można to jakoś sprawdzić ?
Pozdrawiam
Hevi
-
hevi
●
Hmmm no można na wszystko są testy, ale dziwię się, że stosujesz symfonię ??? a co do PO4 to jak roślinki szybko rosną to napewno będą braki. U mnie PO4 szybciej schodzi niż NO3
-
Vellamo
●
Ja z kolei się nie dziwię, że stosujesz SZ, bo sam ją stosuję i nie narzekam. Zwiększ NO3 do 15, określ PO4, a przede wszystkim podawaj oddzielnie K2SO4 (w 2 dawkach w tygodniu po 5-8 ppm). Przy dawkowaniu K2SO4, obserwuj rosliny, bo jeśli przesadzisz to mogą być problemy, o których niejedna madra głowa na tym forum pisała (kekon zdaje się). Mi dawkowanie potasem pomogło, a do SZ nie dodaje wogóle Fe (mam stały pozom 0,1-0,2).
Ponadto masz duze oswietlenie i jesli masz duzo roslin, to dodawaj wiecej SZ, niz regulaminowe 2 ml na 60 l. Ale jak juz pisalem, obserwuj rosliny, obserwuj i jeszcze raz obserwuj i nie rob wielu zmian na raz, tylko po jednej stopniowo.
-
mac73x
●
- Ranga: Poznaje temat
-
Witam
Podaję najświeższe parametry wody:
PO4 - ~ 0,7 mg/l
Azotany - 0,5 mg/l
TwW - 23 N
TwO - 18 N
Ph - 7
CO2 - i tu dziwne - 69 - (według kalkulatora).
Dziś zauważyłem że już pokazują się glony.
W załączeniu zdjęcia.
- Załączniki
-

- 1.jpg (59.35 KiB) Przeglądane 2500 razy
-
hevi
●
Za mało azotu
Masz twardą wodę, więc mogą być małe problemy w nawożeniu, czasami trzeba zwiększyć przez to dawki nawozu, żeby właściwie odżywić rośliny.
-

igi
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódź
Koniecznie zwiększ azot 
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Dziś już zamówiłem na allegro. Bo mi się skończył jakiś czas temu. Przy okazji zapytam, jak mam go dodać chodzi mi jaką ilość żeby uzyskać poziom 15 mg/l. Czy po porostu po troszku i badać stężenie, czy jest jakiś patent w stylu, na taką ilość wody to tyle i tyle  .
Dzieki i pozdrawiam
hevi
-
hevi
●
hevi napisał(a):Przy okazji zapytam, jak mam go dodać chodzi mi jaką ilość żeby uzyskać poziom 15 mg/l. Czy po porostu po troszku i badać stężenie, czy jest jakiś patent w stylu, na taką ilość wody to tyle i tyle  .
Skorzystaj z tego kalkulatora: http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/do ... php?id=471
-

igi
●
Dzięki.
Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą. Otóż jeśli mam niedobór jednej czy dwóch substancji, to mogę po prostu je dolać do baniaka ?.
Pytam bo w takim razie jak dobrze zbilansować SZ żeby wszystko było w porządku, czy powinienem do niej też dodać tego składnika który się najszybciej kończy, żeby uzyskać równowagę ?.
Wolę się zapytać bo przez moją niecierpliwość już zmarnowałem parę szans na ładny "ogródek" a przez moje eksperymenty szkoda po prostu zmarnować kolejną szansę.
Wolę dwa razy zapytać a raz zrobić
Żeby "uspokoić" TwO i TwW dziś zamówiłem osmoze  .
-
hevi
●
hevi napisał(a):Dzięki.
Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą. Otóż jeśli mam niedobór jednej czy dwóch substancji, to mogę po prostu je dolać do baniaka ?. Pytam bo w takim razie jak dobrze zbilansować SZ żeby wszystko było w porządku, czy powinienem do niej też dodać tego składnika który się najszybciej kończy, żeby uzyskać równowagę ?..
A to zależy, jeśli jesteś w stanie określić dokładnie ile roślinki zjadają np. azotu w ciągu tygodnia, to można dodać odpowiednią ilość makro do gotowego nawozu i nie bawić się w oddzielene podawanie dodatków. Jednak czasami lepiej mieć oddzialnie pod kontrolą makroelementy - azot, potas, fosfor.
-

igi
●
Powiązane tematy
Może ktoś spotkał się z problemem skręconych liści poniżej stożka wzrostu (sam stożek jest zdrowy). Pacjent: ludwigia rubin red.
Parametry:
GH:9-10
KH:4
K:25-28
P:0.25
NO3:2-5
Fe:0.1
Ca:45
Mg:18
C...
Proszę o poradę w identyfikacji niedoboru, lub blokady.
Poskręcane liście występują w zbiorniku tylko na Alternanthera Reineckii.
Na pierwszy rzut oka - coś z Ca/Mg/K , ale tu nie powinno być problemu...
Witam.
Zbiornik na 2 tygodnie w zasadzie od kilku dni zacząłem zauważać białe i przezroczyste listki na początku na Monte Carlo , teraz również na innych roślinach którym towarzyszy białe nitki .
Nie...
Witam,
borykam się z następującym problemem. Miałem 5 sadzonek Ludwigii sp. Mini Red i zasadziłem je w podłożu mniej więcej pod źródłem światła (żwirek + kulka GT pod spodem). Sadzenie odbyło się w d...
Słuchajcie,
co jest przyczyną wyrastania białych (dosłownie) liści u Heterantery?
Już nie mam z nią siły... Inne rośliny rosną (w miarę) w porządku. Trochę mają nienaturalnie powykręcane liście (z...
Witam
Od jakiegoś czasu mam problem . Roślina ładnie rośnie dochodzi do tafli wody w tym momencie ucinam ją tak w połowie dł i ponownie wsadzam, w podłoże po ok 3-4 dni stożek wzrostu oraz dwa rzędy l...
Witam
Proszę o pomoc w identyfikacji niedoborów.
Objawy:
1. Echinodorus red diamond - liście są złożone wzdłużnie na pół, a końce wywinięte w "haczyk".
2. Pogostemon erectus i rotala Indica...
Witam
Parę słów na temat baniaczka:
Pojemność 200l brutto;
Oświetlenie 4xT5 39w (2x865 6500K, 830, grolux) - 8godzin;
Dwa filtry: HW-302 i JBL e901 (media: keramzyt, ceramika, torf i gąbki);
CO2: Butl...
Witam,
mój zbiornik ma 40 dni, więc jest to świeży zbiornik.
Zbiornik ma wymiary 40x40x40, 64l.
Podłoże: Aquael HELP Advanced Soil Plants.
Parametry wody:
pH: 7,0
KH: 6,0
NO3: 10
P: 0,25 (w wodzie, n...
Witam
Od roku mam akwarium jak poniżej:
Litraż: 200l
Oświetlenie: belka led 150W ustawiona na 70%
Filtracja: JBL 1501
CO2: 24h/dobę
Podmiany 50l/tydzień
Woda RO + Remianin 0,5 miarki (od kilku tygodn...
|
|