kwitnąca blyxa japonica - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

kwitnąca blyxa japonica

Liczba wyświetleń: 2407·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
kresone Świętochłowice

14 sty 2007, 13:03 kwitnąca blyxa japonica  (#1)  

Czy zdażyło wam się coś takiego???
Kilka dni temu jakimś sposobem dorodna sadzonka blyxy znalazła się tuż przy powieżchni a mi jak zwykle nie chciało się jej sadzić ponownie to też ją tak zostawiłem
Jakie było moje zdziwienie gdy dziś unosząc pokrywę akwarium zobaczyłem mały kwiatek o trzech białych, jedno centymetrowych płatkach i białym 0,5cm pręciku. Kwiatuszek jest osadzony na bardzo cieniutkiej łodydze (jej średnica nie przekracza 1mm)
widać dodatek molibdenu do nawozów robi swoje.
poniżej fotka z kwiatem blyxy

kresone
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Świętochłowice

krzysiek_k1 Łódź

14 sty 2007, 15:47   (#2)  

Też mi się to zdarzyło, w podobych okolicznościach.
krzysiek_k1

krzysiek_k1
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Łódź

14 sty 2007, 17:23   (#3)  

Blyxa bardzo często kwitnie i nie potrzebuje do tego "wolności", równie dobrze kwitnie rosnąc sobie normalnie w podłożu.
Obrazek

Tomasz Zawół
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Karol_Kopeć Tarnobrzeg

15 lut 2007, 00:41   (#4)  

Witam ja tez mam male Blyxie (ok 7-8cm) i wypusciły mi multum takich lodyżek z zamkniętym jeszcze kielichiem kwiatowym,ale mam głębokosć 50 cm,i nie wydaje mi sie zeby dorosły te szypułki do powierzchni. :? Pozdrowienia!

Karol_Kopeć
Ranga: Początkujący

Miasto: Tarnobrzeg

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Image1735935601.921272.jpg

Kwitnąca sagittaria subulata

AquaMolitor w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2682
Dziś z wieczora taka oto niespodzianka :)
krewetka_amano_caridina_multidentata_caridina_japonica_(1_szt)-i-28480-1.jpg

Opis rozmnożenia Caridina japonica (krewetka Amano)

batonexx w Zwierzęta · Odpowiedzi: 57 · Wyświetlenia: 76867
Witam. Chciałbym przestawić wam moją przygodę z rozmnażaniem krewetek caridina japonica- Amano. Na wstępie zacznę od pierwszego podejścia: Na stanie: -akwarium ok. 12l -menzurka 1000ml -moździerz do ...
bly2.jpg

Blyxa japonica - Blyksa japońska

roslinyakwariowe.pl w Rośliny środkowego planu · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 23001
bly2.jpg Przepiękna roślina trawnikowa na przedni i środkowy plan akwarium. Rozpopularyzowana dzięki aranżacjom Takashiego Amano. W uprawie akwariowej uchodzi za wymagającą. Wymaga odpowiedniej iloś...
Blyxa.jpg

Problemy z Blyxa japonica

pablo8412 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3069
Mam Bylyxe 3 miesiąc mimo tego ma tylko 2 krótkie nitki korzenia i w ogóle nie chce się ukorzenić,blade ma liście podłoże jałowe ale co2,światło i nawożenie są na wystarczającym poziomie,jakieś rady d...
YouTube

Próba rozmnożenia krewetek Amano ( Caridina Japonica)

Bent423 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 8762
Witam Z krewetkami mam do czynienia w sumie od bardzo krótkiego czasu , bo około pięciu miesięcy.Zakładając pod koniec zeszłego roku typowo rośline akwarium , przy okazji popełniajac mnóstwo błędów ( ...

Blyxa Japonica przycinka

marlowe w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2042
Na wiosnę będe robił restart dużego zbiornika, waham się jakiej rośliny użyć jako trawnik w nowej aranżacji. Po głowie chodzi mi Blyxa, miałem ja kiedyś, ładna, ale bardzo ekspansywna, szybko rosnąca,...

Prośba o poradę - Roślina kwitnąca na korzeń nad taflą wody

Majkel82 w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2317
Cześć, chciałbym poradzić się Was o zaproponowanie fajnej roślinki, którą można by umieścić na tej wystającej części korzenia. Fajnie gdyby była to kwitnąca roślina. Z góry dziękuję za podpowiedzi ;...

Parvula i Blyxa sobie obumieraja po restarcie.

Legons w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2092
Witam. 240l, chichirios 70w, co2 z butli Podloze to piasek i pod spodem troche substratu basic plus. Zrobilem tak, ze wyrwalem 90%roslin i posadzilem parvule z in vitro i blyxe. Po bokach mialem tro...

Blyxa Japonica

blixa w Rośliny · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5089
Cześć. Mam pytanie - tydzień po posadzeniu Blyxy - rozpuszczają się liście. Czy przyciąć blisko grunty i czekać jak odbije z korzeni? Blyxa z hodowli podwodnej. Świeże akwarium - start tydzień temu....

Blyxa Japonica rozpuszcza się

gomes w Sprzątanie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3771
Witam Niedawno sadziłem Blyxe w swoim akwarium, w ciągu 3 dni bardzo mocno zaczęła sie rozpuszczać, traci kolor inne rośliny rosną w normie. Podłoże ProSoil, światło 0.8W/l, podaje co2 z atomizer, akw...

Statystyki

Ten temat przegląda 474 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571011
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 473 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.