|
|
oswietlenie jak w akwarium morskim
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
witam tematem oswietlenia w akwarium zajmuje sie od niedawna chociaz akwarium mam odkad pamietam , jednak do tej pory oswietleniem u mnie byla jedna swietlowka 36W akwa 350L. Postanowilem sobie zrobic w pokoju kolejne akwarium od podstaw i wypadlo na 75litrowe (akurat wchodzi idealnie miedzy sciane a monitor), akwarium mialem dokupilem pokrywe i tam jest swietlowka 15W teraz wiem ze za malo nawet dla 75L moje pytanie zwiazane jest z tym co chce osiagnac a mianowicie chcialbym zeby oswietlenie mialo jak najzimniejszy kolor z lekko niebieska poswiata cos jak w akwariach morskich zeby ladnie ukazywalo kolor rybek i nie ukrywam ze chcialbym tez zeby roslinki rosly. Planuje cos na swietlowkach T5 myslalem o 2x24W, da sie cos takiego uzyskac bez HQI? Doradzcie cos
-
marekkk
●
Z tego co się ostatnio dowiedziałem lampy w morskich mają specjalne filtry, żeby uzyskać taką barwę światła
-
Gość
●
- Kod: Zaznacz cały
Z tego co się ostatnio dowiedziałem lampy w morskich mają specjalne filtry, żeby uzyskać taką barwę światła
Chodzi Ci pewnie o świetlówki aktyniczne. Potrzebne są dla korali w akwarium morskim i dają niebieską poświatę. W akwarium słodkowodnym nie będzie z nich wielkiego pożytku.
Aby mieć bardzo białe światło (tak jak śnieg w słoneczny, mroźny dzień, co jest tak biały, że wydaje się niebieski) powinieneś zamontować świetlówki o możliwie wysokiej temperaturze barwowej. 10.000K będzie tu dobrym pomysłem, ale nie każda świetlówka o tej temp.barw. ma niebieskawy odcień. Pożądany efekt uzyskasz przy świetlówkach ReefWhite lub OceanWhite z firmy Aquamedic.
Pozdrawiam,
Kadazan
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
dzieki chlopaki za odpowiedz, skontaktowalem sie z Panem Aleksandrem z Aqva-light i doradzil mi AquaMedic Reef White 10K 24W oraz Reef White 15K jak tylko dostane wyplate to zamawiam swietlowki i podziele sie wrazeniami
pozdr. Marek
aha probowal ktos z was odpalic T5 na stateczniku wymontowanym ze swietlowki kompaktowej? wczoraj sie bawiem i odpalilem na stateczniku 9W rure 18W tyle ze nie T5 i teraz sie zastanawiam czy na 24W stateczniku z kompaktu odpale T5 24W bo nie ukrywam ze chodzi o cene dwie swietlowki kompaktowe (moga byc nawet spalone) to wydatek rzedu 6zl a statecznik elektroniczny to minimum 60zl wiec gra jest warta swieczk.
Standardowa swietlowka odpala bez migotania (jak to na elektronicznym stateczniku) i swiatlo daje takie samo przynajmniej nie widzialem roznicy golym okiem.i
-
marekkk
●
sie nie da
trzeba inwestować....
-
tomy
●
Niestety świetlóweczki też nie są tanie ja akurat byłem w środe u Pana Alexandra osobiście i nie polecam zabawy w zarówki zintegrowane itp. lepjej raz wydać pieniądze i mieć spokoj .. a ja akurat brałem też z aquamedica tylko ze reef 10k. i plant grow i powiem ze ta 10k tez daje niebieskie swiatełko  pozdr.
-
lukaszb87
●
- Ranga: Poznaje temat
Ja osobiscie bym nie kombinował z kompaktami .. nie warte zachodu wole uzbierac poczekać i kupić sobie już pewny sprzęt..
-
lukaszb87
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
|
|