Nie wytrzymałem - AKCJA BOJOWNIK - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nie wytrzymałem - AKCJA BOJOWNIK

Liczba wyświetleń: 5005·Odpowiedzi: 14
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Przeszukując allegro znalazłem taką aukcję:
"DUŻA KULA dla złotej rybki 13,5 litra z pokrywą "
Nie wytrzymałem i napisałem liścik do tej osoby sprzedającej takie przedmioty.
Apeluję o zasypywanie mailami protestatycyjnymi osób wystawiających takie przednioty na allegro. Proponuię to działanie nazwać "AKCJA BOJOWNIK" Listy podobnej treści wyślę także do miejscowych sklepów akwarystycznych bo mi się serce KRAJE(jak mówiła moja babcia) na widok bojowników w szklance wody.
Poniżej treść mojego listu:

Szanowni Panstwo
Kula wodna o tej pojemności nie jest przeznaczona dla złotej rybki która to powinna mieć akwarium minimum 100L dla 3-4 sztuk. Promowanie tego towaru to popieranie męczenia zwierząt. To jak trzymanie bernardyna całe życie w blokowej łazience.
Kula ta może być pięknym mini paludarium bez zwierząt lub z kilkoma ślimakami. O rybach przy tej pojemności niestety można zapomnieć. Powiem szczerze-jak widzę bojownika w szklance wody w sklepie zoologicznym to mam ochotę wpaść do tego sklepu z pałą i ulżyć cierpieniom ryb. Proponuję posiedzieć Państwu kilka dni w szalecie i opisać swoje opinie. O równowadze biologicznej nie ma tutaj mowy.
Uprzejmie prosze o wycofanie tej aukcji ze względów humanitarnych.
Jarosław Krokowski "Pajur"

Pajur

13 sty 2007, 11:35   (#2)  

Jaką otrzymałeś odpowiedź?

Gość

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

13 sty 2007, 14:38   (#3)  

Pomysł akcji jest moim zdaniem szlachetny, ale mam kilka uwag. Po pierwsze treść komunikatu jest trochę zbyt emocjonalna, a za mało tam suchej, rzeczowej krytyki. W efekcie wygląda mało poważnie. Lepiej wyglądałoby powołanie się na przykłady zza granicy: i tak, we Włoszech wprowadzono zakaz sprzedaży kul (trzebaby poszukać odnośnika do artykułu prasowego). Po drugie, uważam, że możnaby pokusić się także o list do producentów kul, przecież to oni bezwględnie żerują na obecnym w naszej kulturze micie o złotej rybce w kuli. To samo tyczy się beznadziejnych pojemniczków-zestawów dla bojowników (no wiecie, plastikowa puszka, żwirek pod kolor, plastikowa roślinka, etc.) Po trzecie, w sklepach zoologicznych, zwłaszcza tych w hipermarketach, maksymalizuje się zyski, a pracują tam ludzie przypadkowi. Do nich raczej nic nie trafi.

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

13 sty 2007, 15:06   (#4)  

Otrzymalem juz kilka odpowiedzi. Kilka powaznych , powolujacych sie na producentow i tam kierujacych moje uwagi, kilka tekstow typu spadaj itp.

Mysle, ze przyklad wloski jest na miejscu i należałoby napisać do producentów.

Proszę o pomoc w zredagowaniu niemocjonalnego listu do czołowych producentów w naszym kraju.
Można by też napisać do ministerstwa. Kiedyś PZW przepchnęło projekt zakazu łowienia ryb na tzw żywą rybkę więc może i nam się uda.

I jeszcze jedno
przeniosłem dyskusję na
www.akwarystyka.com.pl
forum ogólne
Kula, nie wytrzymałem -AKCJA BOJOWNIK

Pajur

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

13 sty 2007, 21:17   (#5)  

Pajur, nie mogę Ci odpowiedzieć na www.akwarystyka.com.pl bo nie jestem tam zarejestrowany, ale wyczytałem, że szukałeś obrazka z welonem wciśniętym do kuli. Pochodzi on stąd: http://strony.aster.pl/faolan/betta03.htm W aukcji, którą chcesz wystawić wartoby podać też adres do tej strony: http://strony.aster.pl/faolan/bojownik.htm jako odnośnik do kompendium wiedzy o trzymaniu bojownika w akwarium. Tak czy siak powodzenia!

PS. Pomysł z programem Uwaga i aukcją na Allegro jest póki co najlepszy ;)

Edit:
Ze swojej strony napisałem maila do Allegro, żeby dodali kule do listy przedmiotów zakazanych, gdyż służą znęcaniu się nad zwierzętami. Jako przykłady podałem Włochy i fakt, że w kulach długość życia welonów zostaje skrócona z 30 lat do pół roku.

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

14 sty 2007, 02:25   (#6)  

Pajur napisał(a):Kiedyś PZW przepchnęło projekt zakazu łowienia ryb na tzw żywą rybkę więc może i nam się uda.

Przecież to właśnie członkowie PZW zrobili wielkie halo wskutek czego ten zakaz zniesiono.
Mnie już znudziło się zgłaszanie kulek, akwariów-obrazków i dwulitrowych pojemniczków do administracji allegro, oni mają to w głębokim poważaniu.

Plejstocen
Ranga: Stały bywalec

14 sty 2007, 14:50   (#7)  

Powstał ciekawy pomysł aby wystawić aukcję w której tytule będzie słowo kula i będzie to aukcja informacyjna aby najpierw poczytać a potem kupować ale nie kulę. Może 5na 100 osb które chcą kupić kulę zmieni zamiar i kupi akwarium normalne. Będzie to także zaproszenie do czytania forum o tematatyce akwarystycznej.

Pajur

Jacek Petryszak

14 sty 2007, 15:02   (#8)  

Ja mam jeszcze jeden pomysł, można by zrobić stronę internetową, która była by petycją w tej sprawie, pod którą będzie opcja podpisz się, jednym kliknięciem można się podpisać. Trzeba by tez dać możliwość aby, pod podpisem, każdy mógł by napisać kim jest. Też zrobić jakąś księgę gości, gdzie każdy by mógł napisać swoją opinię albo zrobić to w podpisie. jak by byli jacyś wpływowi ludzie. Jak by była taka storna można by zagadać z adminami akwarystycznymi, że by umieszczali na swoich forach banery takiej akcji.

Jacek Petryszak

17 sty 2007, 01:34   (#9)  

Z braku czasu jest aukcja taka sobie, ale jest
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=158534990

Pajur

Zobek Gliwice

17 sty 2007, 18:55   (#10)  

Czy nie uważasz, że poprzez pisanie "siki, kupa" wiele osób uzna to za szczeniacką zabawę :?: Przy pisaniu takich apelów powinno się używać bardziej oficjalnego języka :wink:

Zobek
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Gliwice

17 sty 2007, 19:33   (#11)  

1. Dostałem informację, że tekst jest długi- zgadzam się calkowicie osoba początkująca nie dotrze do końca

2 siki i kupa są określeniem znanym laikom , mogę napisać produkty przemiany materii, cykl azotowy itp. tylko czy potencjalni nowi akwaryści zaskoczą o czym piszę. temat do dyskusji

3. Jest to wersja jeszcze robocza (beta003 hehe). aukcja wystawiona na kilka dni i do poprawki.

4. Jestem otwarty na opinie i propozycje tekstu do zamieszczenia od osób bardziej elokwentnych niż ja.

Pajur

enigma Wrocław

17 sty 2007, 23:50   (#12)  

Dla kontrastu umieściłbym też foty jakiejś beznadziejnej kuli i świetnej aranżacji roślinnej. Każdy wtedy będzie widział i dzięki Waszemu tekstowi wiedział na czym polega różnica między jak to kiedyś nazwałem "męczarnium" a akwarium.
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

05 lut 2007, 00:25   (#13)  

Witam
na www.akwarystyka.com.pl wątek zotał usunięty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
bardzo mi przykro
Podejrzewam, że komus nadepnąłem na odcisk.

A dzisiaj Allegro usunęło aukcję :cry:

Pajur

Michał Malewicz Białystok

06 lut 2007, 23:43   (#14)  

Witam,

pajur czy gdzieś toczy się jeszcze dyskusja na ten temat?

Tak na marginesie dodam, że to co się dzieje na akwarystyka.com.pl przechodzi już wszelkie pojęcie.

Michał Malewicz
Ranga: Początkujący

Miasto: Białystok

07 lut 2007, 00:09   (#15)  

Zastanawiam sie nad otwarciem wątku na www.bojownik.pl Jest to miejsce gdzie początkujacy "kulownicy" mogą poczytać o bojownikach. Dostałem odpowiedź od administratora forum, że można hehe śmiało.
Na holenderskim??? hm. Sam nie wiem . Tutaj wszyscy by się denerwowali pytaniami o złote rybki i bojowniki.

W tej chwili brak dyskusji. Ja osobiście przygotowuję aukcję zgodną z regulaminem allegro.
Na www.akwarystyka.com.pl usunięto wątek bez "żółtej kartki". Liczą się tylko interesy i kasa. kasa.kasa
Ale ostatnio doczytałem się, że są pozytywne skutki akcj i"bojokulownik"
Ktoś uświadomił sprzedawcę, że kubeczki nie są *****holelem dla bojowników i sprzedawca umieścił je w akwariach. Czasami to takie proste. O ile pamiętam dobrze to w Białymstoku chyba.
Ludzie szukający kuli dla ryb na allegro pisali do mnie listy z podziękowaniami za uświadomienie. I to mnie cieszy. Muszę teraz zrobić lepszą aukcję bo wpłacono na moje konto pieniądze które trzeba wykorzystać na ten cel. Na forum www.akwarystyka.com.pl rozliczyłem się z wpływów i wydatków.
Dostałem odpowiedź z allegro i już wiem jakie błedy popełniłem.

Pajur

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

20240428_175807.jpg

Jak prowadzić akwarium, żeby ciągle nie testowac wody.

aureum w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 7762
Witam, Mam od 14/11/23 akwarium 72l. 3 rodzaje roślin. Moczarkę, kryptokoryny i anubiasy. Czy da się prowadzić jakos akwarium zeby ciagle nie testować wody co tydzień? Obecnie co niedziele robie p...
obraz_2024-04-23_230804969.png

Bojownik dzikiego typu - skąd?

ULTRABOYO w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2387
Witam współhobbystów! Planuję założyć zbiornik dla bojownika "dzikiego typu", to jest betta mahachaiensis, ewentualnie betta smaragdina czy betta imbellis. W lokalnych sklepach znajduję jed...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1741
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Tych konkursów z nami już nie ma...

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1257
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC... szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15956
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Co jest nie tak?

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6185
Witam Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...

Małe.glonojady nie wychodzą.

jaztorunia w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5223
Witam. Pierwszym raz mam narybek glonojada. Wykluły się po 5 dniach, narybek jest teraz cały czas w jaskini glonojad zrobił ja w skalę dragon Stone. Jaskinia jest dość ciasna jak glonojad do niej wejd...

Aquael D&N nie świecą białe diody

Badman w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3144
Tuba Aquael D&N 14W nie zapala białego światła, diody niebieskie świecą się. Kabel zasilający był "luźny", tzn. jak pokręciłem to cały pasek z diodami i scalakami w szkle także się okręc...

Hygrophila Corymbosa - nie rośnie

Arturrro w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2365
Czołem. Niby to niewielki „problem”, ale zastanawiam się, dlaczego Hygrophila corymbosa nie chce u mnie rosnąć? Nic się z nią złego nie dzieje, a w zasadzie NIC się nie dzieje. Nie rośnie, nie gnije, ...

Żółw nie może nurkować

Kacper183 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2407
Witam Mam żółwia chińskiego i dzisiaj przeniosłem go ze starego akwarium do nowego 200l. Problem w tym, że w poprzednim akwarium żółw normalnie nurkował a w tym nie może. Nie wiem czy to wina akwariu...

Statystyki

Ten temat przegląda 1189 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1189 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.