|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam.
Nawoze swoj baniak od niedawna. I po przetestowaniu wody wychodzi na to ze roslina brakuje zalaza. Nawoze PGC i Makro. Mam takze PG ferro+. Ale z tego co czytalem i mi podpowiedziano to ten nawoz bardziej pasuje do podmian w woda mieszana lub czysta RO. Wiadomo takze ze w PGC sa mikroelementy. I teraz nasuwa mi sie pytanie. Czy nie lepiej jesli brakuje zelaza to nawozic jakims innym nawozem zelazowym ktory nie ma mikroelementow, czy zaczac nawozic PGferro+. Dodam ze boje sie o to zeby znowu nie miec inwazji glonow.
-
Kuper
●
Samo żelazo nie wystarczy musisz dawać też pozostałe pierwiastki. Lej raz na tydzień PGC i powinno być ok 
-
Vellamo
●
Chyba nie przeczytales mojego tematu. tam wszystko wyraznie pisze dodaje wszystko oprocz Ferro+ bo w tym nawozie sa tak samo jak w PGC mikro i boje sie ze moge troche przedawkowac dodajac Ferro+ z tymi mikro.
-
Kuper
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jak przeczytasz dokładnie opis linii Planta Gainer to dowiesz się, że PGC, PGF+, PGM są do stosowania razem, więc niepotrzebnie masz wątpliwości...zacznij od 1/4 dawki PGF+ i obserwuj reakcję roślin, jeśli młode liście zaczną być soczyście zielone to znaczy, że jest OK, jeśli nie, to zwiększ dawkowanie do 1/2 zalecanej itd. ...to wszystko oczywiście, jeśli miałeś widoczne niedobory żelaza na roślinach 
-

Armek
●
- Ranga: Znający temat
Powiązane tematy
Pomóżcie, bo nie kumam :x
Coś na potęgę wyciąga mi żelazo ze zbiornika. Rano przed zapaleniem światła podaję 10ml Seachem Flourish Iron co daje ok. 0,6mg/l Fe. Po 12 godzinach test pokazuje 0!!!??? ...
Cześć, tydzień temu pojawił się w moim akwarium problem z żelazem. Testy aktualnie wskazują na ok. 1,25 mg/l, co jest bardzo dziwną sytuacją, bo praktycznie na nawożę żelaza, a już nie w ostatnich 2 t...
Sytuacja wygląda tak: akwarium prawie trzyletnie gęsto obsadzone roślinami na podłożu aktywnym Prodibio, nawożone nawozami Aqua Art (Macro Red i Green na zmianę oraz K+). Woda RO mineralizowana HydroM...
Hej,
Mam szybkie pytanie, robię test JBL na PO4 i wynik mam taki jasny żółty. I tu jest problem ponieważ skala idzie od takiego białego-szarego przez odcienie jasno-niebieskiego po ciemny niebieski. ...
Cześć,
orientujecie się gdzie można kupić Glukonian Żelaza (oprócz allegro)?
Witam
załączam fotkę i jeśli ktoś miał podobny problem to proszę o jakiekolwiek informacje
Żelazo (Fe)
Objawy nadmiarów:- na liściach pojawiają się żółte i żółto-brązowe plamki przechodzące w dziur...
Witam,
przed chwilą dodałem żelazo do akwarium i po chwili woda zmętniała, jest mleczna. Czy żelazo jest pożywką dla pierwotniaków? Akwarium ma miesiąc, rośliny szybko rosną ale cały czas czegoś im br...
Czy ktoś wie czy testy na Fe wskazują Fe2 i Fe3, czy tylko Fe2. Pytam się bo kupiłam żelazo Fe 2 i 3, a w ulotce testu Zooleka nie jest napisane jakie żelazo mierzy.
Drugie pytanie to jak nawozić azot...
[attachment=0]20180420_180104.jpg[/attachment
Czy tak wygląda niedobór żelaza lub magnezu. Ciemniejsze żyłki na Nymphoides hydrophylla Taiwan i anubiasach.
Żelazo podaję to co jest w mineralizatorze ...
Założyłem Akwarium w styczniu. Podłoże i podsypka CAL oraz cała Lina nawozowa z CAL.
Po dwóch-trzech tygodniach rośliny zaczęły brązowieć, karłowacieć, bieleć. Okazało się że mam dużo NO3-100, PO4-0,K...
|
|