Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam mam pytanko zakładam akwarium roślinne standard 112 l. Jakie jest najlepiej podłoże kupić i ile mnie wyniesie na pow. mojego baniaka ? I czy wie ktoś gdzie można dostać w białymstoku kulki gliniano-torowe i w jakiej cenie a jak nie jak je zrobić ??? Pozdrawiam Artur 
-
YaMaha
●
Kulki gliniano torfowe są na allegro. Co do podłoża to chodzi ci o coś pod żwirek czy o żwirek? bo jak żwirek to polecam kwarcowy o granulacji- 2-5mm. jeśli zaś chodzi o coś pod żwirek to moge polecić JBL-aqua basis plus. Tylko nie można dawać tego więcej jak 1cm na dno i trzeba przykryć grubą warstwą żwiru- 6-8cm. pzdr
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
chodzi mi o granulat do 5mm . Nie znam sie dlatego pytam co jest w przystepnej cenie? i jakie podloze proponowal bys od podstaw czyli co na dno co potem itp.
-
YaMaha
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Na dno daj glinę, czerwoną do dociążania zanęt wędkarskich (sklepy wędkarskie mają) potem daj trochę wody i zrób gestą papkę z tego. Następnie kup sobie podłoże dla roślin firmy Filtus najlepiej to brązowe i wysyp ok 10 cm warstwę. I już koniec. Pamietaj aby roślinki sadzić pensetą i nie wzbijać tej glinki na dnie. Po dwóch tygodniach rośliny zaczną ładnie rosnąć
-
Vellamo
●
Ok thx za rade :]....a dlazcego penceta ??? Palcami nie mozna (wydaje mi sie ze wygodniej i sprawaniej) pozdrawiam
-
YaMaha
●
jak spróbujesz pęsetą to będziesz wiedział dlaczego jest lepsza 
-

Armek
●
- Ranga: Znający temat
Szczegolnie Glosie dobrze sie sadzi palcami 
-
Gość
●
Albo Heńka  ale ja wszystko sadzę pensetą (długą i na końcu wygietą)
-
Vellamo
●
A ja polecam Volcanit.Można go kupić w firmie aquamedic.Tam również znajdziesz(www) podstawowe informacje o nim.Ja mogę tylko polecić.Rośliny dobrz w nim rosną i ładnie wygląda.Wadą jest to że jest dość drogi.
-

pawelw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Czeladź
Powiązane tematy
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
404622316_1417099819015305_317101251705529617_n.jpg Witam,
Utworzyłem wątek, aby prosić was o pomoc w sprawie mojego akwarium.
Akwarium 120x50x50 ilość wody 220 litrów zalane metodą dark start 17 grud...
Witam,
Mój zestaw
Kostka- 31L brutto-30x30x35 netto-pewnie jakieś 25L
Światło- Twinstar III 300C 16W 1028 lm świece 7godz akwarium ma 1 miesiąc
CO2 TROPICA System Nano na noc zakręcam
Filtracja- HW ...
Witam.
Jak w tytule.
Jakie byłoby najlepsze podłoże dla kirysków i otosków ?
Myślałem o takim https://allegro.pl/oferta/zwir-naturalny-czarny-2kg-frakcja-1-3mm-t9-6949752166?utm_source=noti...
Witam drogich akwarystów .
Nurtuje mnie pewna kwestia która dla jednych może być banałem , dla mnie nie koniecznie .
Mam zbiornik 60 litrów , nie chodzi mi o parametry bo raczej mam książkowe , no wła...
Witam.
Jakie nawozy możecie polecić do akwarium 182l(90x45x45) : sole,EasyLife,AquaArt,Seachem,Karel Rataj,Ferka.
Chce założyć taki zbiornik i stąd moje pytanie,ponieważ chciałbym nawozić całą linią ...
Zapraszam do obejrzenia opracowania filmowego.
Spotkałem się na jakieś grupie na FB z stwierdzeniem, że w akwarium roślinnym postawionym na podłożu aktywnym powinno się utrzymywać poziom PO4 = 0 w słupie wody. W przeciwnym razie zaowocuje to glona...
Witam,
wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...
Zapraszam do udziału w ankiecie
|
|