Ozon - Ozonator - co o tym myślicie ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ozon - Ozonator - co o tym myślicie ?

Liczba wyświetleń: 5074·Odpowiedzi: 11
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Znalazłem takie urządzenie i zastanawiam się nad kupnem - ale czy to ma sens ?
Może ktoś ma jakieś doświadczenie , jak widze temat do tej pory nie poruszany .

" Ozonator Hailea HLO-300. Wysoka wydajność sterylizacji - 1.5 do 5 razy większa niż lamp UV, 300 do 3000 razy szybsza niż chlor, zbliżona do standardu sanitarnej sterylności. Posiada szerokie zastosowanie - zabija zarodniki, wirusy i drobnoustroje. Dodatkowo utrzymuje wodę przejrzystą, świeżą, usuwa zapachy i rozkłada szkodliwe związki chemiczne. Nie zmienia zawartości minerałów w wodzie "

Rysio3

mees Puławy

09 sty 2007, 09:26   (#2)  

Wodę mineralnę w butelkach plastikowych dezynfekuje się m.in. tym sposobem lub przez silne napowietrzanie (gdy jest dość czysta mikrobiologicznie). Ozon w akwa zabije również te potrzebne bakterie utleniające NH4 do NO2 i dalej do NO3. Odradzam.

mees
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Puławy

09 sty 2007, 12:40   (#3)  

mees napisał(a):Wodę mineralnę w butelkach plastikowych dezynfekuje się m.in. tym sposobem lub przez silne napowietrzanie (gdy jest dość czysta mikrobiologicznie). Ozon w akwa zabije również te potrzebne bakterie utleniające NH4 do NO2 i dalej do NO3. Odradzam.

Nie zabije ;). Ozonator stosowany jest czasami jako awaryjne źródło natleniania w zbiornikach. Niektórzy wykorzystują go również przy rozmnażaniu ryb. Kamienną kopułę ozonatora ryby z upodobaniem wykorzystują jako miejsce składania ikry.
Opis budowy i działania ozonatora można znaleźć w którymś ze starych numerów AquaForum. Jak ktoś będzie potrzebował to mogę w domu poszukać, który to numer.
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Grzegorz Geming Poznań

09 sty 2007, 15:58   (#4)  

diki napisał(a):
mees napisał(a):Wodę mineralnę w butelkach plastikowych dezynfekuje się m.in. tym sposobem lub przez silne napowietrzanie (gdy jest dość czysta mikrobiologicznie). Ozon w akwa zabije również te potrzebne bakterie utleniające NH4 do NO2 i dalej do NO3. Odradzam.

Nie zabije ;). Ozonator stosowany jest czasami jako awaryjne źródło natleniania w zbiornikach. Niektórzy wykorzystują go również przy rozmnażaniu ryb. Kamienną kopułę ozonatora ryby z upodobaniem wykorzystują jako miejsce składania ikry.
Opis budowy i działania ozonatora można znaleźć w którymś ze starych numerów AquaForum. Jak ktoś będzie potrzebował to mogę w domu poszukać, który to numer.

DIKI - pomyłka , to nie jest ozonator , a oksydator, gdzie wykorzystuje się O2 , ozon to O3 , który w dawkach sterylizujących uszkadza rybom skrzela , utlenia chelaty , rozpuszcza PVC ,o wiele bardziej reaktywny od chloru , generalnie do słodkiej wody nie polecam.
Pozdrawiam
Grzegorz

Grzegorz Geming

Miasto: Poznań

09 sty 2007, 17:08   (#5)  

Grzegorz Geming napisał(a):DIKI - pomyłka , to nie jest ozonator , a oksydator, gdzie wykorzystuje się O2 , ozon to O3 , który w dawkach sterylizujących uszkadza rybom skrzela , utlenia chelaty , rozpuszcza PVC ,o wiele bardziej reaktywny od chloru , generalnie do słodkiej wody nie polecam.
Pozdrawiam
Grzegorz

Faktycznie - mój błąd. Pomyliłem ozonator z oksydatorem. :)

Co do tej szkodliwości ozonatora to jakoś nie jestem przekonany.
Zacytuję wypowiedz jednej osoby z nano-reef:
Od niedawna dozuje malutka dawkę ozonu do odpieniacza. O ile wiem, to ozon jest b.nietrwaly i spala (utlenia) wszystko na co natrafi,
-sprawia, ze woda jest krystalicznie czysta,
-amoniak utleni do nitritu
-nitrit do nitratu
-zwiększa wydajność od pieniacza,
-zwiększa redox i zawartość tlenu,
-redukuje ilość bakterii w wodzie
-redukuje żółte zabarwienie wody i inne trujące związki
-dzięki niemu jest mniej chorób, używa sie mniej chemii, medykamentów, adsorberów i absorberów
-redukuje ilość glonów w wodzie
-rozbija związki organiczne redukując ilość powstawania PO4 (więcej ląduje w odpieniaczu)

-przedawkowany załatwi cale życie w akwarium*

*pogróbienie moje.
Całość posta tu:
http://nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=74194#74194
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki

Grzegorz Geming Poznań

09 sty 2007, 18:03   (#6)  

diki napisał(a):
Co do tej szkodliwości ozonatora to jakoś nie jestem przekonany.

Wszystko co jest w małych dawkach nie szkodzi (nawet moderator) :D ,a takowe - O3 - są po prostu zbędne w akwarium roślinnym .Do usuwania zażółcenia wody , zapachu itp. wystarczy węgiel aktywny :) ,a w morskim, też jest tylko dodatkiem ,który bez urządzeń kontrolujących ORP może wywołać ostry stres u zwierząt.

Grzegorz

Grzegorz Geming

09 sty 2007, 18:15   (#7)  

Grzegorz Geming napisał(a):Wszystko co jest w małych dawkach nie szkodzi (nawet moderator) :D,

:D :lol: :D :lol:

Grzegorz Geming napisał(a):a takowe - O3 - są po prostu zbędne w akwarium roślinnym. Do usuwania zażółcenia wody, zapachu itp. wystarczy węgiel aktywny :),

A w słodkowodnym ozon mógłby rozwiązać problem niektórych zbiorników czyli zbyt wysoki poziom DOC. Z tego co wyczytałem to ozon zredukuje to czego tak w zbiorniku nie lubimy (tłuszcze, cukry, białka, reszty chelatowe - to wszystko co nazywamy w skrócie organiką) do form mineralnych - przyswajalnych dla roślin.
Czyli zabieralibyśmy papu glonom.
Oczywiście możemy redukować poziom DOC podmianami wody - ale w przypadku oddawania zbiornika w obce ręce (wakacje, dłuższy wyjazd) ozonator mógłby okazać się pomocny.
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki

Grzegorz Geming Poznań

09 sty 2007, 18:58   (#8)  

diki napisał(a):

A w słodkowodnym ozon mógłby rozwiązać problem niektórych zbiorników czyli zbyt wysoki poziom DOC. Z tego co wyczytałem to ozon zredukuje to czego tak w zbiorniku nie lubimy (tłuszcze, cukry, białka, reszty chelatowe - to wszystko co nazywamy w skrócie organiką) do form mineralnych - przyswajalnych dla roślin.
Czyli zabieralibyśmy papu glonom.
Oczywiście możemy redukować poziom DOC podmianami wody - ale w przypadku oddawania zbiornika w obce ręce (wakacje, dłuższy wyjazd) ozonator mógłby okazać się pomocny.

Cały problem organiki załatwiają bakterie i jak napisałeś, podmiany wody ,natomiast jest jeszcze inny aspekt , a mianowicie ,cena :!:
ozonator 400,00
ORP KONTROLER + ELEKTRODA 900,00
jakiś reaktor do rozpuszczenia o3 100,00
to są ceny za nowy sprzęt
Za takie pieniądze to ja wynajmuję WSPARCIE SRWIA:D i niczym się nie martwię przez całe wakacje
Grzegorz

Grzegorz Geming

09 sty 2007, 20:58   (#9)  

Grzegorz Geming - napisał :
natomiast jest jeszcze inny aspekt , a mianowicie ,cena Exclamation
ozonator 400,00
ORP KONTROLER + ELEKTRODA 900,00
jakiś reaktor do rozpuszczenia o3 100,00
to są ceny za nowy sprzęt

Na tej stronie jest opisany OZONATOR od którego został rozpoczęty temat
http://www.amekon.pl/x_C_I__P_29521524;29510001.html
podobno można go traktować jako napowietrzacz , a raz na dobę można właczyć na określony czas - więc nie możemy chyba mówić o przedawkowaniu ( o ile to możliwe )
z tego co tu widzimy cena jest w granicach 300 - 320 PLN - czy to jest dużo za takie urządzenie , każdy musi odpowiedzieć sobie sam

Udało mi się nawet zdobyć instrukcję obsługi - jak będa zainteresowani to mogę dołączyć

Akwarium słodkowodne ( 240l ) do którego się zastanawiam to mieszanka : ryby , rośliny ( nawet rosną ) CO2 , filt kubełkowy + kaskadowy ( z małą ilością węgla ) , no i jakiś napowietrzacz

Moim podstawowy wrogiem są glony - wiem ,wiem - że należy doprowadzić do równowagi biologicznej w akwarium roślinki " wyjedzą" wszystko co je otacza i glony nie mają szans - ale mam problem z tą równowaga lub z czasem aby to przypilnować.

Rysio3

Grzegorz Geming Poznań

09 sty 2007, 23:30   (#10)  

Rysio3 napisał(a):podobno można go traktować jako napowietrzacz

1.Akwaria roślinne nie wymagają napowietrzania , wręcz szkodzą
2.Każdy pęknięty bąbel O3 nad powierzchnią wody będzie drażnił mdłym zapachem, a jak ograniczysz podawanie , to przestanie spełniać swoją rolę
3.Ozon nie usuwa przyczyn inwazji glonów
4.Decyzja należy do Ciebie
SCHLUSS
Grzegorz

Grzegorz Geming

09 sty 2007, 23:44   (#11)  

Grzegorz Geming napisał(a):1.Akwaria roślinne nie wymagają napowietrzania,

Jeśli dopiszemy "w dzień" to się zgadzam. Natomiast napowietrzanie w nocy uważam za wskazane.

Grzegorz Geming napisał(a):Ozon nie usuwa przyczyn inwazji glonów

Jeśli przyczyną glonów jest nadmiar organiki w zbiorniku - to ozon rozkładając DOC do podstawowych form minerałów usuwa przyczynę inwazji.
Spotkałem się z wnioskami, że wysoki poziom DOC sprzyja sinicom:
http://www.akwarium.nyzio.com/artyk/glo ... osty_4.htm
Również występowanie krasnorostów wiąże się z nadmiarem organiki.

Walkę z glonami rozpocząłbym od limitowania fosforanów. Ale jak widać ozon może być w tej walce pomocny.

Rysio3 - podejrzewam, że sięgając po ozonator w walce z glonami w słodkowodnym byłbyś prekursorem. Choć może odpowiedniejszym określeniem będzie "królikiem doświadczalnym" :wink: :wink: :D
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki

10 sty 2007, 19:43   (#12)  

diki napisał :

podejrzewam, że sięgając po ozonator w walce z glonami w słodkowodnym byłbyś prekursorem. Choć może odpowiedniejszym określeniem będzie "królikiem doświadczalnym"

Dziękuje za rady , diki - dzięki za link

Może jednak poczytam sobie jeszcze o glonach, a może odezwie się ktoś kto ma ozonator w słodkowodnym i wystawi mu pozytywną ocenę

Rysio3

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

20221130_171553.jpg

019l - Dwa światy i nic poza tym..- wojtekszuminski

wojtekszuminski w Akwaria · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5754
Witam ruszylem z nowym projektem. A raczej z dwoch mniejszych akwarii przeszedłem na 2 wieksze. Oba maja 19 l. A ich poprzednicy 8l i 12l. Troche za male dla mieszkancow zwanych bojownik. Ale teraz be...
IMG_20220914_163122.jpg

Nawozy Ferka (Balance-N - azot) czy mogę tylko tym nawozić?

pezet40 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4905
Dzień dobry. Proszę o pomoc doświadczonych akwarystów: Stan obecny: Akwarium 125l od 18 miesięcy. Podłoże z ziemi oraz na to źwir czarny. Obsada ryb duża, roślin mało. Nie nawożę niczym. Bardzo dob...

Aqua Tropical Crusta-Natural Astaxanthin. Jak tym karmić?

Invisible w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8265
Witam, Wczoraj kupiłem w zoologicznym pokarm dla krewetek "Aqua Tropical Crusta-Natural Astaxanthin" Link niezgodny z regulaminem, chcesz zapytać o produkt - zrób zdjęcie i wklej opis Teo...

Jak to jest z tym nawożeniem

daniel barycki w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2610
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia? Czy może składniki powin...

O tym jak kostka z lilią powstaje.

ZNkapsel w Szkło i meble · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3010
Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post, długo zwlekałem ale już najwyższy czas chociaż się przywitać. Więc Witam. A teraz o akwarium. Na początku była myśl aby zwiększyć zbiornik dla żó...

Lampa zewnętrzna oślepia - jak sobie z tym radzicie?

Pita w Oświetlenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 14641
Do tej pory miałem akwarium zakryte. Po latach zdecydowałem się na zewnętrzną lampę LED. Lampa ustawiona jest na krawędziach akwarium. Jestem bardzo zadowolony, lampa pięknie oddaje kolory. Jedyny man...

Brązowe glony atakują. Jak z tym walczyć?

jacw w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4349
Cześć, prezentuję akwa w zabudowie, w którym zaczęły przeważać glony. Nie wyglądają mi na typowe nitki. Ich fizyczne usunięcie jest niemożliwe, bo niemal rozpuszczają się w palcach. Akwarystyką zajmu...

Woda RO jak sobie z tym poradzić

Artuss811 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7227
Witam jak radzicie sobie z dużym zapotrzebowaniem na wode RO. Do tej pory miałem zbiornik 50l więc załapać 25 litrów wody RO I uzupełnić kranem nie był to problem, teraz chcę założyć zbiornik 240l I j...

Co to jest i jak z tym walczyć

itsme199 w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3305
Witam serdecznie Prosiłbym o pomoc w identyfikacji nalotu na podłożu oraz na kamieniach i co może być jego przyczyną oraz jak z tym walczyć... Akwarium 60L Obsada 15 neonów inessa NH3 0 NO2 0 NO3 ~2...

Co to jest i jak sobie z tym poradzić?

robertos w Glony · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 5006
Witam, od 4 dni na liściach pojawiło się coś takiego i nie potrafię tego zidentyfikować. Zbiornik funkcjonuje od 8 dni. Podejrzewam, że może to być osad z podłoża, ale niepokoją mnie te linie. Akwari...

Statystyki

Ten temat przegląda 540 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 539 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.