Akwarium Roślinne z małą iloscią neonów
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam zamierzam zrobic akwarium roślinne 240 litrowe, ale chcałbym też miec pare neonów , krewetki, otoski ,kosiarki, i zastanawiam sie czy napowietrzac czy zrezygnowac z napowietrzania proszę o rade? pozdrawiam wszystkich.
-
AMIGOS 10
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeżeli będziesz miał deszczownie to nie ma sensu bo wymiana gazowa zależy od ruchu lustra wody ( szczególnie ważne przecież w nocy, kiedy rośliny wydalają CO2). Moim zdaniem powinno wystarczyć - ja mam 2x mniejszy zbiornik i nie używam niczego innego oprócz filtra zewnętrznego a neonki czują się świetnie  Pozdrawiam 
-
Gość
●
AMIGOS 10 napisał(a):Witam zamierzam zrobic akwarium roślinne 240 litrowe, ale chcałbym też miec pare neonów , krewetki, otoski ,kosiarki, i zastanawiam sie czy napowietrzac czy zrezygnowac z napowietrzania proszę o rade? pozdrawiam wszystkich.
Ja nie napowietrzam CO2 podaje cala doba i nic sie nie dzieje rybom ani krewetkom.
-
Gość
●
Hugaczek napisał: "Ja nie napowietrzam CO2 podaje cala doba i nic sie nie dzieje rybom ani krewetkom".
Potwierdzam, też podaję CO2 całą dobę i wszystko jest w dobrej kondycji (rośliny i zwierzaki).
Coś widzę, że jeszcze wiele osób boi się, że jak nie będą napowietrzać akwa, śladem naszych dziadów i pradziadów, to zaraz im wszystko wydusi się i padnie.
Jak będzie trochę więcej roślin niż 2 na krzyż w baniaku i woda będzie podmieniana regularnie to będzie wszystko ok 
-

igi
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódź
Wirginia napisał(a):Jeżeli będziesz miał deszczownie to nie ma sensu bo wymiana gazowa zależy od ruchu lustra wody ( szczególnie ważne przecież w nocy, kiedy rośliny wydalają CO2). Moim zdaniem powinno wystarczyć - ja mam 2x mniejszy zbiornik i nie używam niczego innego oprócz filtra zewnętrznego a neonki czują się świetnie  Pozdrawiam 
U mnie ruchu wody wcale nie ma i jakos wszystko zyje za to nie mam strat gazu  Dozuje 1babel/3-4s i mam ponad 20ppm CO2.
-
Gość
●
ja też daję co2 przez 24h i nic się nie dzieje
na marginesie moje roślinki jakiś czas temu przestały
bąbelkować i jakoś nie widzę żeby rybom było "duszno" że tak powiem
natomiast ja bym przemyślała albo otoski albo kosiarki
bo tak sie składa że w moim akwa kosiarki wymordowały glonojady
-
ula
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To wygląda że z napowietrzania można zrezygnowac , choc jeszcze dużo osób ma te pompki , np; jak są prezentacje zbiornika, to spora liczba ludzi wymienia to urządzenie jeszcze, ale z dugiej strony , jedno urządzenie mniej,w akwarium , jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje, kable grzewcze w akwarium, czy ktos, to ma w akwarium i czy to kolejny ,bayer czy warto cos takiego miec , proszę o wypowiedzi pozdrawiam .
-
AMIGOS 10
●
Dobra grzałka z termostatem w zupełności wystarczy,ukryjesz ją za roślinami a w razie usterki nie musisz rozgrzebywać całej aranżacji.No.ale jak kto woli 
-
Przemas_Tychy
●
Po co Ci to napowietrzanie.Wystarczy w zupełności lekki ruch powierzniowy.No chyba że dla widoku samych bąbelkow.Sprawdż, jeśli po nocy nie masz objawów przyduchy,to znaczy że jest ok.Ja co prawda mam ph komputer i CO2 dozuje sie automatycznie,ale kiedyś jak tego nie miałem wyłączałęm na noc elektrozawór CO2.
pzdr pawel
-

pawelw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Czeladź
Powiązane tematy
Absolutnie fantastyczna aranżacja (pomijając aspekt ścieżki :) )ponadnormatywnego akwarium w wykonaniu Panów z Peha68.
oraz filtracja:
Hej
MJ aranżuje akwarium w starym stylu.
Moim zdaniem wyszła mu ciekawa aranżacja. ?si=dwLbrbD1NcH4t4RA
Hej
Pachi aranżuje zbiornik 60 cm. Film po niemiecku. ?si=KFBN4Enb7N4ZZSk2
Hej
Kolega Pachi aranżuje zbiornik 45 cm. Film po niemiecku. ?si=-DjieBrUC9b6y9m6
Hej
Miłego oglądania. ?si=8hN4zjYDSt79m0XP
Hej
Miłego oglądania. ?si=5Fh2Rz-9gGmSNldY ?si=9QdaKHCSzZTR51mD