Identyfikacja drzewka - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Identyfikacja drzewka

Liczba wyświetleń: 3081·Odpowiedzi: 3
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

05 sty 2007, 19:27 Identyfikacja drzewka  (#1)  

Bardzo bym prosił o identyfikacje tego oto drzewka ,które dostałem w prezencie urodzinowym,a o którym kompletnie nie mam pojęcia.Chciałbym zapewnić mu odpowiednie warunki.Jak będę znał nazwę to resztę info ściągnę z netu.Na moje oko, drzewko to nazywa się Sageretia theezans ale pewności nie mam.

Gość

miecho_i Ksawerów k/Łodzi

07 sty 2007, 13:39   (#2)  

Czy jesteś kolego pewien ze trafiłeś na właściwe forum?

Akademia Bonsai

Przyjaciele Bonsai i forum

Klub Bonsai Polska i forum

Co do gatunku to się nie będę wypowiadał, popytaj wyżej, ale jak uzyskasz odpowiedź to się możesz nią z nami podzielić :D
Na mój gust jest to holenderskie bonsai "na szybko", czyli duże drzewko, silnie poskracane, potraktowane hormonami wzrostu i wciśnięte na kilka miesięcy w doniczkę typu "bonsai", a potem na handel. Roślina taka w krótkim czasie silnie wybija pędy boczne tworząc pseudo koronę.
Jej przyszłość tez nie jest długa, holenderskie rośliny produkowane są na tzw "szybki efekt" w celu utrzymania walorów dekoracyjnych przez 1-4 m-cy, a potem się je wyrzuca i kupuje nowe (tak jest na zachodzie).
['] Ewcia

miecho_i
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Ksawerów k/Łodzi

07 sty 2007, 16:23   (#3)  

miecho_i napisał(a):Czy jesteś kolego pewien ze trafiłeś na właściwe forum?

Akademia Bonsai

Przyjaciele Bonsai i forum

Klub Bonsai Polska i forum

Zapomniałem dodać,że na forum o bonzai mnie olali dlatego pytanie zadałem tutaj.Myślałem ,że w śród nas jest jakiś akwarysta, który także zna się na bonzai.W końcu obydwie pasje mają wiele wspólnego ;)

Oka już się dowiedziałem na 100% to sageretia :)

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Krzysztof Czubacki

26 sty 2007, 00:13   (#4)  

Oka już się dowiedziałem na 100% to sageretia

zgadza się :)

ty ją formowałeś?

Krzysztof Czubacki

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

0025jpg820100forcewidth.jpg

Identyfikacja kamieni

malojk w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 16280
Witam! Proszę mi powiedzieć jakich kamieni użyto na zdjęciu ??Jestem w trakcie zbierania materiałów do nowej aranżacji .Część już mam ,ale brakuje mi np kamieni.Czy są to może dragon stone czy może ...
YouTube

Identyfikacja zdjęcia.

kprusak w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2522
Czy ktoś może zidentyfikować autora tego akwarium? Wydaje mi się że to akwarium Amano, ale nie mam pewności. Pamiętam , jak kilka lat temu je zakładał, i betonował fundamenty, spory projekt. Z tego co...
YouTube

Identyfikacja roślin z akwari Amano

lukilak1994 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1773
Cześć Mam problem z identyfikacją roślin w tych akwariach, pomożecie? Akwarium 1 : -eleocharis parvula -glossostigma -wgłębka -bacopa .... ale jaka? -myriophyllum sp. -rotala colorata -żabien...

Identyfikacja kamieni

otek w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3657
Witam, cz ktoś może mi pomóc w identyfikacji kamieni.

Kamienie do akwarium - identyfikacja

markoni w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1952
Witam Czy ktoś może rozpoznaje co to za kamienie? Nie reagują na kwasek, nie mają także jakiegokolwiek wpływu na twardość wody. Czy jest to jakiś rodzaj łupka? Czy mógłbym je wykorzystać w akwa? Chodz...

Identyfikacja roślin ze zdjęcia

gniewko5 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 575
Planuje założyc akwarium (120x40x50) i prosiłbym o identyfikację roślin z załączonego zdjęcia- ADA 2009 XL17. A jęsli ktoś podałby ilość sztuk roślin ze zdjęcia do w/w zbiornika to byłoby superrrr ...

Efekt "Drzewka" z mchu w akwarium

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5685
Przez niektórych efekt uznawany za tandetny, przez innych za kwintesencje akwarium krajobrazowego - zapraszam do dyskusji nt. aranzacji efektu drzew w akwarium. Przydatny artykul: https://roslinya...

identyfikacja roślin

dando w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3516
Witam, Będe wdzięczny za pomoc w identyfikacji roślin w moim akwarium.

Identyfikacja roślinek.

raf.ik w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1042
(Nie wiem czy w dobrym dziale umieściłem temat jeśli w złym to proszę o przeniesienie) Prosiłbym o zidentyfikowanie poniższych roślinek i które z nich nie nadają się do krewetek(trujące itp): 1. h...

IDENTYFIKACJA ROŚLIN

pawel__ w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1023
witam. proszę o identyfikcje roślinek. Dostałem je i chciałbym wiedzieć jak sie nazywają. Z góry dziękuję.

Statystyki

Ten temat przegląda 209 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570998
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 209 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.