ksakada HBLa - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

ksakada HBLa

Liczba wyświetleń: 1596·Odpowiedzi: 6
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok

04 sty 2007, 22:12 ksakada HBLa  (#1)  

Co myślicie o filtrach kaskadowych HBLa, a konkretnie o mod. 301. Wybieram teraz filtr do 18 litrowego akwa. Nie mam kasy na kaskady jakichś bardziej renomowanych producentów (HBL na allegro 25zł) a nie chce dawać wewnętrznego. Sprzedawca zachwalał, ale chciałbym się czegoś dowiedzieć z innego żródła.

code1

05 sty 2007, 11:28   (#2)  

opis tego filtra razem ze zdjęciami "na żywo" zrobiłem tutaj:
http://www.akwaforum.pl/viewtopic.php?p=35249#35249

ogólnie filtr bezproblemowy i na pewno lepiej wykonany niż kaskady aqua szuta
jako rekomendacja - w swoim sklepie ma go m.in. p. Siurda (ten od Planta Acitive :) )

grisza76
Ranga: Poznaje temat

23 sty 2007, 23:02   (#3)  

Dzięki! miałem co do niego wątpliwości, ale jeśli piszesz, że nie jest zły, to chyba sobie taki sprawie. Jako wkładu można w nim używać tylko gąbki, czy innych mediów też? I jeszcze jedno: poradzi sobie to w 30l akwa, z prefiltrem na wlocie ?

code1

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

23 sty 2007, 23:30   (#4)  

code1 napisał(a):Dzięki! miałem co do niego wątpliwości, ale jeśli piszesz, że nie jest zły, to chyba sobie taki sprawie. Jako wkładu można w nim używać tylko gąbki, czy innych mediów też? I jeszcze jedno: poradzi sobie to w 30l akwa, z prefiltrem na wlocie ?

przede wszystkim wywaliłem standardową gąbkę (śmierdziała plastikiem i włożyłem gąbkę z fana mini
z moich obserwacji wynika, że nie ma co łudzić się, że on ma aż taką wydajność jaką podają
do tego ograniczy ją jeszcze skimmer i prefiltr
więc zafunduj sobie najlepiej hbl-401
od nadmiaru mocy głowa nie boli :lol:

grisza76

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

24 sty 2007, 01:45   (#5)  

Tu masz obszerną recenzję filtra firmy HBL:
http://akwarystyka.com.pl/forum/viewtop ... hlight=hbl

Myślę, że na Allegro znajdziesz bardziej markową kaskadę (nawet jeśli będzie używania), co jest lepszą opcją niż inwestowanie w chińską tandetę. Pamiętaj o starych zasadach: "oszczędny płaci dwa razy" oraz "biednego nie stać na tanie rzeczy". Nie zawsze się sprawdzają, ale tutaj różnica w cenie nie jest chyba zaporowa...

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

24 sty 2007, 09:35   (#6)  

Mam taki filtr założony na zbiorniku 32l, nie jest to rewelacja, ale spełnia swoją funkcję. Na początku wydawało mi się, że głośniej pracuje niż FZN-2 ale po czasie ucichł. Wadą jest brak możliwości włożenia kilku różnych złóż filtrujących, zaletą jest skrimer w zestawie i niewysoka cena.
Reasumując jest to dobry filtr do małego akwarium.

Gość

24 sty 2007, 11:18   (#7)  

Kadazan napisał(a):Tu masz obszerną recenzję filtra firmy HBL:
http://akwarystyka.com.pl/forum/viewtop ... hlight=hbl

Myślę, że na Allegro znajdziesz bardziej markową kaskadę (nawet jeśli będzie używania), co jest lepszą opcją niż inwestowanie w chińską tandetę. Pamiętaj o starych zasadach: "oszczędny płaci dwa razy" oraz "biednego nie stać na tanie rzeczy". Nie zawsze się sprawdzają, ale tutaj różnica w cenie nie jest chyba zaporowa...

cóż - jestem użytkownikiem tej kaskady, przeczytałem recenzję, proponuję inną recenzję razem ze zdjęciami:
http://www.akwaforum.pl/viewtopic.php?t=4552&highlight=
i opiniami innych użytkowników

co do możliwości konfiguracji wkładu - ja mam w nim: watę perlonową, keramzyt, ceramikę i gąbkę. Do niedawna był tam czasowo zeolit jeszcze
Prefiltr na rurze zasysającej.
Myślę, że za 21 zł to naprawdę dobra alternatywa do baniaków do 20 litrów

grisza76

Powrót do Filtracja

Statystyki

Ten temat przegląda 199 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571009
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 199 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.