Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Co może być przyczyną gnicia liści vallisnerii. Liście najpierw robią się przeźroczyste a później gniją.

-
Kevlar
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547
-

jabol
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
-
Bez podania jakichkolwiek parametrów baniaka równie dobrze można wróżyć ze szklanej kuli  Akwarium to żywy organizm 
-

igi
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódź
PH - - 7,5
KH - 16
GH - - 24
NO3 - 5
PO4 - 0,1
-
Kevlar
●
Trochę wysokie to pH ale nie wierzę, żeby to było takie łatwe  Chociaż ciekawe, że też miałem problem z tą rośliną, dopóki nie stosowałem nawożenia CO2 ale to chyba czysty przypadek zbieżności tych parametrów. Od jak dawna masz tę roślinę, czy masz podobne problemy z innymi roślinami? Pamiętam, żę najlepiej rosła u mnie ta roślina w miejscach ze sporoą ilością mułku, czyli na trochę bogatszym podłożu. Dodatkowo zauważyłem, że problem przezroczystch liści to w moim przypadku brak azotu oraz mikroelementów. Ciekawe co na to inni  Moje spostrzeżenia mogą się mieć nijak do Twojego problemu 
-

igi
●
Ponawiam prośbę o identyfikację przyczyny takiego stanu rzeczy.
-
Kevlar
●
HEH
Ostatnio edytowano 22 sty 2007, 22:20 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz
-
Gość
●
Moim skromnym brak magnezu
-
Vellamo
●
igi napisał(a):Od jak dawna masz tę roślinę, czy masz podobne problemy z innymi roślinami?
Ponawiam pytanie.
Tak to można sobie obstawiać różne pierwiastki i nic z tego sensownego nie wyjdzie - chyba, że będziesz eksperymentował, który to może być 
-

igi
●
Napewno są to skladniki niemobilne bo gniją młode liście. Miałem coś takiego na Hemiantusie, że czubki młode gniły i odpadały, załamałem się bo nawożenie było ok i co??? okazało się, że żarnik je palił bo woda na 10 cm grzała się do 29 stC.
-
Vellamo
●
igi napisał(a):Od jak dawna masz tę roślinę, czy masz podobne problemy z innymi roślinami?
Od 3 miesięcy. Hemiantus podobnie.
-
Kevlar
●
Tak sobie myślę, że problemy widoczne na zdjęciu wynikają z tego, że twoje rośliny najzwyczajniej przejawiają skutki "niedożywienia".
 masz dużą twardość ogólną wody a to pociąga za sobą najczęściej problemy z nawożeniem, tzn. przy tych wartościach TwO powinieneś utrzymywać wyższe wartości PO4 (bardziej 0,5 mg/l - minimum, niż obecne 0,1) i NO3 (ok. 10 mg/l),
 z uwagi na powyższe, rośliny nie są w stanie przyswoić optymalnie innych składników odżywczych, w tym mikroelementów. Nawet jeśli będziesz dużo dozował mikro to nie ma wystarczającej ilości makro, by rośliny były właściwie odżywione,
 zarówno Vallisineria jak i Hemianthus micranthemoides (bo chyba o tym piszesz) nie wymagają do swojego prawidłowego wzrostu dozowania CO2 (jeśli światło nie jest zbyt intensywne tzn. ok. 0,6 W/l), jednak przy tych wartościach jakie podałeś, chyba jednak warto by było obniżyć trochę pH przy pomocy CO2.
Proponuję więc zwiększyć makro, dozować do tego standardową (na początku) ilość nawozu z mikroelementami oraz pomyśleć o wspomaganiu wzrostu roślin CO2.
Nie podałeś jakie masz oświetlenie, ale 0,4 W/l wystarczy dla tych roślin a 0,5 W/l to już będzie bardzo dobrze.
Oczywiście to tylko moja propozycja 
-

igi
●
Hmmm nie mogę się zgodzić co do faktu, że Hemiantus zadowli się 0,5W/L ???
Owszem będzie rósł ale jak? liście wąskie a powinny być prawie okrągłe, długie międzywęźla itd...listki sie skręcają ...eeh jest strasznie wrażliwy na temp. zobacz w południe jaką masz temp. wody co do niedoborów makro to zwykle widoczne są bardziej na starych liściach. Ja mam teraz Hemiantusy w podchowalniku dla krewetek bo pod żarnikiem się właśnie rozpuszczały...(Hemiantus po lewej)

-
Vellamo
●
Może jakieś nowe uwagi lub spostrzeżenia?
-
Kevlar
●
Jeszcze borykasz się z tym problemem
Racja (to co powiedział Vellamo), że niedobory makro widoczne są głównie na starszych liściach a nie na młodych, ale ja obstaję przy tym, co powiedziałem wcześniej - zwiększ makro (N i P - nie musi być to poziom 10ppm i 1ppm; dodawaj małe dawki i obserwuj rośliny), jeśli tego roślinie brakuje, to na nic zwiększone ilości mikroelementów.
-

igi
●
Powiązane tematy
Witam
Od dłuższego czasu mam problem z gniciem roślin u podstawy, kiepskim wzrostem i obumieraniem starszych pędów oraz liści.
Podłoże manado
Co2 całą dobę
Oświetlenie 4x39W plus 2x39W led ok 9H
Ph...
Akwarium 112l.
Nawożenie : od 2 tyg EI, Macro - NPK Mg - 20-2-30 - 10, Micro - water boost + Fe
Oświetlenie: 3x24 - 9h
CO2: butla 24/h + aldehyd 2ml/dzien
Podłoże: ziemia ogrodowa + czarny bazalt
P...
Witam, jestem nowy na forum, moje pytanie będzie odnosić się do kształtu liści mikrantemum w moim 4tyg zbiorniku, jest to moje pierwsze podejście do akwariów z roślinami dlatego stale się uczę/czytam ...
Witam serdecznie, zwracam się do z was z prośbą o jakieś wskazówki bo to co przetestowałem póki co nie daje żadnych efektów.
Sprawa dotyczy BARDZO mocnego pylenia szyb, z metod które już wypróbowałem...
Cześć.
Dwa miesiące temu do starego akwarium wprowadziłem kilka nowych roślin, które lepiej lub gorzej przyjęły się. Problem mam z jedną, która wypuszcza nowe liście dość intensywnie, ale bardzo szybk...
Witam
Mam kłopot z roślinkami, z jednej strony rosną, z drugiej strony tracą listki i brązowieją
Proszę o pomoc, najprawdopodobniej coś nie tak z nawożeniem
Aponogeton Madagascariensis - wyrastają n...
Witam jestem początkującym akwarystą i mam problem, pojawiające się dziury w liściach, szklistość, gnicie liści na łączeniu się z łodygą.
Postaram się przedstawić jak najdokładniejszy opis baniaka:
K...
Witam
Dane zbiornika:
Start: 15.01.2016
Litraż: 54
Podłoże: sera floredepot (2,4 kg) plus czarny żwirek 2-4mm
Oświetlenie: Aquael Leddy Tube 6w plus dodatkowa listwa LED 50cm 6500K (8,5W)
Obsada: 8x ...
Witam, 2 akwaria 25l i 60l przeszły restart z 2 miechy temu. W tedy niczym nie nawoziłem, około 2 tyg temu zaczołem nawozić kulkami gliniano torfowymi. Czy to możliwe że rośliny zaczęły gnić bo dostał...
Czy ktoś wie co może być przyczyną że niektóre liście zwijają się w trąbkę dotyczy to zwłaszcza polispermy. Myślałem że magnez miałem go mało około 3 mg. Po dodaniu było ok.Minęło trochę czasu i nadal...
|
|