problem z wytrącaniem się żelaza - Czy ktoś mi pomoże ??
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
mam problem z nadmiernym wytrącaniem się żelaza.
Rurki od filtra, filtr i ceramika wewnątrz jest koloru brunatnego. Miejscami widać ślady żelaza na żwirku i na niektórych roślinach, najbardziej na liściach bacopy.
W prefiltrze zainstalowanym u wejścia filtru mam wate, którą co 1-2 dni wymieniam, na której widoczne są duże ilości wytrącającego się żelaza.
Akwarium 112l.
Nawoże PGC 1/2 dawki przy podmianach i dziennie 2-3ml PG Ferro+, makro NPK z soli.
Poziom żelaza w akwarium to ok 0,1(na niektórych roślinach widać niewielkie braki więc napewno nie leje za dużo).
Czy brak jakiegoś pierwiastka w wodzie może powodować wytrącanie się żelaza?
Czemu się tak dzieje? Czy powodem może być np. brak magnezu, którego właśnie doświadczam? Czy poprostu kupiłem jakiś trefny nawóz??
prosze o odpowiedź
-
lukasss_83
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Opole
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-
lukasss83
●
Zrób tak zbiez do jakiejs proboweczki troche tego osadu : i dodaj kwasku cytrynowego i odczekaj kilka minut (lub jak nie masz to dwie krople soku z cytryny) jak kolor zniknie to oznacza to ze powstały osad TO ŻECZYWIŚCIE ŻELAZO (roztwor może zmienic barwe na zielono). Jeżeli nie zniknie to oznacza ze wcale to NIE JEST ZELAZO tylko albo SZLAM (pojawiajacy sie tam gdzie mamy do czynienia z szybkimi cyrkulacjami wody i jest to normalne zjawisko ) albo cyjanobakterie forma brunatna . Wytracanie zelaza nastepuje wszedzie jezeli nie jest ono zchelatowane poniewaz mogl bys zatrzymac ten proces al pod warunkiem ze mial bys pH < 3 A przy takim nic by nie przezylo dlatego stosuje sie chelatory np:EDTA (KWAS DIAMINOTETRAOCTOWY SOLI DWUSODOWEJ)
-

DAMIANJONSKI
●
lukasss_83 napisał(a):Witam
mam problem z nadmiernym wytrącaniem się żelaza. Rurki od filtra, filtr i ceramika wewnątrz jest koloru brunatnego. Miejscami widać ślady żelaza na żwirku i na niektórych roślinach, najbardziej na liściach bacopy. W prefiltrze zainstalowanym u wejścia filtru mam wate, którą co 1-2 dni wymieniam, na której widoczne są duże ilości wytrącającego się żelaza.
Akwarium 112l. Nawoże PGC 1/2 dawki przy podmianach i dziennie 2-3ml PG Ferro+, makro NPK z soli. Poziom żelaza w akwarium to ok 0,1(na niektórych roślinach widać niewielkie braki więc napewno nie leje za dużo).
Czy brak jakiegoś pierwiastka w wodzie może powodować wytrącanie się żelaza? Czemu się tak dzieje? Czy powodem może być np. brak magnezu, którego właśnie doświadczam? Czy poprostu kupiłem jakiś trefny nawóz??
prosze o odpowiedź
A moze to okrzemki co a nie zelazo??
-
Gość
●
wiem jak wyglądają okrzemki
rury od filtra wyglądaja jak zardzewiałe. okrzemki mają toche ciemniejszą barwę.
Trudny do usunięcia, rdzawy osad...
-
lukasss_83
●
- Miasto: Opole
Zmniejsz pH wody w akwarium (najlepiej dodając więcej CO2). Zmniejsz twardość wody. Odstawiaj na dłużej wodę do podmiany i sprawdż czy po odstaniu wody do podmiany na dnie wiadra nie pojawi się czerwono-brunatny osad (żelazo).
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
moga to byc okrzemki albo pewna odmiana glonu ktory sie nazywa: brunatnice
PS
na podstawie ponizszego linka:
http://www.wikopole.com.pl/files/pdf/pazdziernik_06.pdf
podaj z ktorego rejonu Opola jestes
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547
-

jabol
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
-
ja juz mowilem upewnij sie ze to na pewno zelazo : dodajac do osadu kilka kropel kwasu z cytryny jezeli osad sie rozpusci to oznacza ze zelazo na III stopniu utlenienia w formie koagulatu (Fe2O3*nH20) zredukowalo się do Fe na II stopniu ktora przejdzie do roztworu w tedy bedziemy mogli ci pomóc !!!!!!!!!!! jezeli nie rozpusci sie to oznacza to ze to wcale nie ŻELAZO!!!
-

DAMIANJONSKI
●
Jeśli w czajniku po gotowaniu osadza się brunatny kamień, to najczęściej jest to węglan wapnia z niewielką ilością żelaza. Niedobory żelaza mogą być związane rozkładem PG Ferro+ w zasadowej wodzie, lub zmianach w samym nawozie (np. przemarznięcie). Na 90% to organizmy żywe, ale nie wykluczam niczego (nawet czystego żelaza)
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Powiązane tematy
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?
|
|