Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Akwarium funkcjonuje już 2 tygodnie, rośliny "przeprowadziły" się ze starego mniejszego zbiornika.Od kilku dni zauważyłem że blyxa gnije.Akwarium 60 l, oświetlenie 2x 15 W(freshwater arcadia i aquarelle) od 5 dni podaje nawazy Aqua-art (PGC ,PG Ferro+ i Macro).W poprzednim akwarium rosła bardzo dobrze przy dużo mniejszym oświetleniu.
Jaka może być przyczyna gnicia roślinki?
Pozdrawiam
-
Archi
●
- Ranga: Początkujący
Blyksa lubi dojżałe podłoże, musisz poczekać aż się dobrze ukorzeni
-
Gość
●
tak. blyxa musi się zaaklimatyzować jednak ze swojego doświadczenia wiem, że jak w akwa jest dość CO2, dobre nawozenie i światełko- rośnie jak na drożdżach.pzdr
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Podłóż może pod korzonki jakiś nawóz stały, żeby wzbogacić żwirek - też słyszałem (to co mówi lancer18d), że lubi ona "bogatsze" podłoże. No i oczywiście CO2 jak najbardziej wskazane.
-

igi
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódź
Powiązane tematy
Witam
Od dłuższego czasu mam problem z gniciem roślin u podstawy, kiepskim wzrostem i obumieraniem starszych pędów oraz liści.
Podłoże manado
Co2 całą dobę
Oświetlenie 4x39W plus 2x39W led ok 9H
Ph...
Witam,
mam akwarium 126L około 4 miesięcy na ziemi ogrodowej. Akwarium jest zarośnięte różnymi roślinami, wszytko raczej dobrze rośnie nawożone CO2 z butli, rybek nie za wiele (4 skalary, 12 neonek, 2...
Witam.
Akwarium około 30 L z pokrywą
Podłoże żwir kwarcowy
Światło początkowo aquael leddy slim plant 5w, później dołożone aquael leddy tube plant 6w
Filtr wewnętrzny gąbka
Temperatura 26 stopni
Obsad...
Witam mam mały problem otóż jedna roślinka ma u mnie problem a jest nią Rotala sp. Wayanad, gnie mi od dołu. Na początku myślałem że to wina invitro, bo były stare. Przyszły jako gratis z iksem na dek...
Witam zwracam sie z prosba o pomoc bo juz nie wiem co mam robic z moim baniakiem,duzo czytalem na forum mozna tu znalezc naprawde mega cenne informacje za co szacun i chyle czola.Myslalem ze uda mi si...
Prosze o pomoc, gdzie jest blad - rosliny mi gnija lub bardzo slabo rosna :(:
Akwarium: 240l
Obsada: 8 mieczykow, 4 gupiki, pare otosków i kosiarek
Woda RO - 100%
Co2 z butli: 1b/sek
Oswietlenie led:...
Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem tego forum mam problem z moimi roślinami.A mianowicie rosliny puszczaja mi nowe piekne zielone liscie po czym robia sie w nich dziury i zaczynaja gnic tzn r...
Witam mam problem z glonami i gniciem roślin, akwarium mam 60 L proszę o poradę
:mrgreen: Cześć,
Mam problem z roślinami. Zaznaczam, że jestem początkującym akwarystą. Rośliny poradziłem w srode w zeszłym tygodniu. Rośliny to rotala rotundifolia, Hygrophila Corymbosa i jeszcze je...
Witam jestem początkującym akwarystą i mam problem, pojawiające się dziury w liściach, szklistość, gnicie liści na łączeniu się z łodygą.
Postaram się przedstawić jak najdokładniejszy opis baniaka:
K...
|
|