twardość węglanowa a nitki...
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Cześć Koledzy.
Powiedzcie mi czy TWW ma wpływ na rozrost nitek???
Pozdrawiam
Walka z glonami trwa 
-
M&M
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Elbląg
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
M&M napisał(a):Cześć Koledzy. Powiedzcie mi czy TWW ma wpływ na rozrost nitek???
Pozdrawiam
Niewiem, ale u mnie po tygodniu od zalania, przy tww-8 były nitki krótkie (5 mm).Teraz po miesiącu nie mam już żadnych nitek.Nie wiem czy to sprawa paramerów wody czy krewetek i kosiarek.Wydaje mi się żejednak zwierzęta tu dużo pomogły.
-

pawelw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Czeladź
Byłbym daleki od stwierdzenia, że TwW determinuje wzrost nitek. To tak jakby uogólnić, że przy twardzej wodzie rosną glony, a w miękej już nie  Wzrost nitek to wpływ takich czynników jak m.in. ilość światła i związane z tym nawożenie (nawozy + CO2). A w ogóle to TwW jest raczej wyznacznikiem zdolności buforujących wody w stosuku do podawanego CO2. Wzrost nitek raczej ma związek z "jakością" nawożenia akwarium, a to ma większy związek z TwO, gdyż im twardsza woda, tym zazwyczaj trzeba stosować większe dawki nawozu (ale nie uogólniajmy  ). Gdyb to było wszystko takie łatwe... 
-

igi
●
- Miasto: Łódź
twardość weglanowa nie ma bezpośredniego wpływu na rozwój glonów
Jednak ostatnio w moim baniaku kh spadło (chyba za sprawą zbyt miękkiej kranówy) do 2 stopni niemieckich tym samym chamując przyrosty niektórych roślin min. rotali green
Jako że początkowo nie zauważyłem niczego, nieświadom dalej nawoziłem pełną dawką
a to wykorzystały glony. kiedy unormowałem kh na poziomie 5*n (węglanem potasu)
Akwarium powruciło do łask i po glonach juz nie wiele zostało a rośliny maja się o wiele lepiej
-

kresone
●
- Miasto: Świętochłowice
Powiązane tematy
Witam szanowne grono,
jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie.
Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Cześć,
mam pytanie co do zależności pomiędzy PO4 a nitkami. Otóż od dłuższego czasu zmagam się właśnie z tym niemiłym problemem i nie potrafię znaleźć przyczyny.
Kilka info o akwarium:
30l, oświetle...
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
Dzień dobry potrzebuje pomocy wyszło mi takie o to gówno zbiornik ponad miesiąc 5-6 tyg 250 l, CO2 , światło start akwarium 6h teraz koło 10h, podmiany wody raz w tygodniu różnie od 65l do 120 ostatni...
Od ok dwóch miesięcy nie mogę ustabilizować kwestii zielonych glonów w zbiorniku. Nie mam na szczęście żadnej plagi, ale zielenice upierdliwie pojawiają się i ustępują, chociaż z grubsza nic nie zmien...
Cześć!
Potrzebuję Waszej pomocy, ponieważ samodzielnie nie potrafię znaleźć przyczyny (albo przyczyn) pojawienia się dużej ilości nitek w moim akwarium.
Poniżej kilka informacji:
Akwarium: 40x25x3...
Cześć, mam problem z nitkami w akwarium. Prowadzę walkę już od dłuższego czasu i idzie ku lepszemu z większości roślin pousuwałem nitki mechanicznie pod kranem i na nich nitek nie ma. Gorzej jest z tr...
Witam.
Posiadam 2,5 miesięczne akwarium 112l na podłożu aktywnym Platinum Soil, z wodą 100% RO.
Parametry wody to :
NO3 =10
PO4=0,5
K=20
Ca=25
Mg=9
pH=Ok.6
GH=7
KH=0,5
CO2 z wyłączaniem na noc, św...
Witam,myslalem,ze tu nie trafie,ze sobie dam rade ale potrzebuje pomocy.
Tak jak w temacie dopadlo mnie to cholerstwo jakis czas temu, z tym,ze krasnorost od dwoch tygodni, wczesniej nie mialem z nim...
|
|