Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Oświetlenie jakie posiadam to 120W na świetlówkach T5 i to w zbiorniku o wielkości 144 litry netto czyli 0,83 wata. Mam bimbrownie i dyfuzor z strzykawki dziś zrobiłem podmianę wody i wkącu zobaczyłem efekt który tak bardzo lubię czyli jak rośliny puszczały bąble tlenu ale czemu cały czas tak nie robią ?
Parametry to :
PH 7-7,5
PO4 -0,8-1,0
No3 – 30mg/L
TWO – 24oN
TWW- 12oN
Wszystkie testy są robione testami zooleka u mnie w mieście nie ma innych.
Co może być przyczyną braku bąbli ?
Nawóż to na razie firmy tropical ferro aktiv niedługo dostanę symfonię złotą
-
Szogun251
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Twierdzisz, że po podmianie wody roślinki zaczęły bomblować, a dlaczego nie robią tego stale  bo roślinki potrzebują paliwa  Przy takim świetle potrzebują go dużo, a ten nawóz to raczej nie zapewnia wszystkich składników, poczekaj na symfonię złotą  a powinieneś zobaczyć. Raczej nie liczyłbym (o bym się mylił), że dostaniesz dokładną receptę na "bomblowanie" roślin. Nie wiem, jak długo zajmujesz się akwarystyką, głównie roślinną ale IMHO, to ostro pojechałeś z tym światłem - trzeba wtedy umieć "dogodzić" roślinkom 
-

igi
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódź
igi napisał(a):Twierdzisz, że po podmianie wody roślinki zaczęły bomblować, a dlaczego nie robią tego stale
To, że rośliny bąblują zaraz po podmianie wody wynika ze zmiany ciśnień podczas wylewania a następnie nalewania wody do akwarium.
Aby rośliny bąblowały stale muszą mieć jak określił Igi - paliwo.
DarekO
-

DarekO
●
Radze zmienic "strzykawke" na cos lepszego..dyfuzor to podstawowa kwestia zaraz po liczniku babelkow jesli chodzi o wydajnosc podawania CO2.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
tak wiem że ostro pojechałem z światłem choć już jakiś dłuższy czas miałem 0,5 Wata na litr i przy takim oświetleniu nawożenie nie jest poczebne a roślinki rosną. Tak że to nie jest tak że z 36W jak jest standardowo przeszedłem na 120 bo bym pewnie miał problem z glonami. Co do dyfuzora to też się tym zajołem mam zamówiony dyguzor Ferplast CO2 Energy Mixer bo żekomo bardzo dobry,z czasem też napewno będzie butla wysokocisnieniowa zamiast bimbrowni.a dziś dałem nawuz sera florenette A z roślin to mam echinodorus parviflorus "tropica" , echinodorus "rose" , nurzaniec spiralny, kabomba karolińska i moczarka argentyńska.
-
Szogun251
●
roślinką dałem nawuz pod korzenie sera florenette A no i dyfuzor już jest ferplasta i nadal nic no teraz to już chyba choć trochę roślinny powinny puszczać bąble,a nie robią tego,nie rozumiem dlaczego bo ładnie rosną paliwo mają.
-
Szogun251
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeśli to jest woda wodociągowa (a nie studzienna w której jest pod dostatkiem Fe i Mn), to przy takiej TWO (nawet gdybyś podawał spore dawki nawozów żelazowo-manganowych) będziesz miał duże kłopoty z kabombą. Lepiej zejść z TWO poniżej 20 stopni. Brak bąblowania często jest wywołany niedoborem P i Mn. P masz może brakować Mn. Najprawdopodobniej jednak brakuje potasu i być może nie wystarcza też magnezu. Jeśli jednak rośliny ładnie rosną, to może nie warto nic zmieniać. Często intensywne bąblowanie występuje przy przenawożeniu roślin, ich uszkodzeniu, lub przy początku wysypu glonów (tylko w tym przypadku nie wiadomo, czy bąblują rośliny, czy glony). Intensywność bąblowania zależy też od ilości CO2 i nasycenia wody tlenem (pośrednio więc także od tempa zużycia tlenu przez zwierzęta i rozkładające się związki organiczne).
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Zgadzam się z moim przedmówcą.
Przy okazji chciałbym podzielić się pewnym spostrzeżeniem odnośnie bąblowania roślin w moim akwa - mianowicie od ok. miesiąc zmieniłem reżim nawożenia, przed tym okresem rośliny bąblowały jak szalone, woda wyglądała trochę jak mineralna gazowana a nie zwykła kranówa, jednak wzrost roślin nie był super rewelacyjny, no i trochę było więcej zielenic (kropki na liściach). Obecnie rośliny mniej bąblują, jednak ich wzrost jest o wiele lepszy a i glonów jest zdecydowanie mniej (jeszcze trochę oblegają anubiasa). Ogólnie z tej całej historii morał jest taki, że nie przejmuję się tym, że rośliny nie wydzielają tak intensywnie tlenu jak przedtem skoro mogę się cieszyć ich lepszym wzrostem
Oczywiście jak to w akwarystyce bywa, mogłem wyciągnąć z tego złe wnioski lub nie wziąć pod uwagę innych czynników wchodzących w grę - jednak czym tu się przejmować
Najważniejsza jest obserwacja roślin, ich kondycji, wzrostu, barwy 
-

igi
●
Dziękuje bardzo, cóż od kiedy dałem nawóz w podłoże rosną lepiej roślinki z kabombą nie mam żadnych problemów mam jej już 2x więcej niż jak kupiłem na roślinkach widać pęcherzyki a od kiedy poruszam delikatnie taflą wody to zaczęły bąblować słabiutko ale trochę, a poruszam nią przez filtr bo troszkę się bałem że rybką zaszkodzi co prawda nie łapały powietrza ani nawet nie ruszały szybciej skrzelami, prócz synodątisa ale ogólnie mam przerybiony baniak więc na wszelki wypadek tak zrobiłem a według indykatora to i tak jest w zabarwieniu zielonym czyli jest dość co2, czyli że może tak być ? czy jednak przestać ruszać powierzchnią ? dodam jeszcze że w tym tygodniu będę miał symfonie złotą.
Pozdrawiam
--------------------------------------
a bym był zapomniał na kabombie mam jedynie lekko różowawe łodygi, nie wiem czego to nie dobór a echinodoru parviflorus rośnie też ładnie wypuścił10 nowych listków tylko 3 z nich są takie bardzo ciemne zwłaszcza w okolicy czubka liścia coś jakby pod brąz podchodzący lekko ale i zieleń jest bardzo ciemna.Moczarka szczerze mówiąc rośnie trochę wolniej od kabomby o dziwo.
-
Szogun251
●
Jeśli ryby nie pływają np. nad ranem przy powierzchni żeby zaczerpnąć powietrza (przyducha), to nie musisz wzruszać tafli wody bo to wpływa na przyspieszenie uwalniania się CO2 do atmosfery (szybciej tracisz CO2).
A opisane objawy niedoboru na roślinach to najprawdopodobniej brak fosforu. Zrób dla sprawdzenia test na PO4.
-

igi
●
Test na po4 mam zooleka i jest chyba trefny bo mi wskazuje wysokie stężenie postaram się w najbliższym czasie kupić inny test.
-
Szogun251
●
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC...
szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Witam
Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?
Hej
Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?
|
|