problemy z korzeniami roslin, prosze o pomoc - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

problemy z korzeniami roslin, prosze o pomoc

Liczba wyświetleń: 1263·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
dimmus okolice Opola
Alternanthera reinechi, Hygrophila polysp. Rosenerig i Bacopa carolinea strasznie wypuszczaja korzenie, niby fajnie,ale korzenie wyrastaja na calej dlugosci roslin i nie wim czy to jest normalne, wie prosze o pomoc. Akwarium ma 3 miesiace, Valisneria amer. var biwanensis rosnie w zastraszajacym tepie tzn masa odrostow i korzenie tez mega duze

baniak 60 l panorama
foltracja tetra tec ex 600 ,gabka, ceramika,biobale,kremazyt gran ~5mm, wluknina filtracyjna

Fe w wodzie nie stwierdzilem, ale juz dolalem ferro activ,
no2-0,
no3 niestety tez 0,
ph 7,5
gh 16 st niemieckich
p - 0
wiecej testow narazie nie mam, ale juz niedlugo

obsada:
4 skalary
2 krewetki amano

podmiany raz w tyg ok 30-40 % woda odstana z wodociagu.

oswietlenie od jakiegos tyg tylko 20w flora glo, ale po sylwku dorzuce spowrotem jakas 18, albo 20.

moze wazne tez jest podloze: zwirek marmurowy, bialy, granulacja ~3mm.
Troche mnie to niepokoi, bo to moje pierwsze akwa roslinne, a na forum nie znalazlem opisanego podobnego problemu (moze za slabo sie staralem) i nie wiem czy to jest normalne i ewentualnie czy mozna te korzenie przysinac, bo wygladaja troche jak pajeczyna. Dodatkowo problem z zielenicami (naszczescie niewielki i powoli znika), od przyszlego tyg zaczynam nawozenie symfonia.

Zielenice opanowaly glownie Anubiasy var barteri na lodyzkach listkow.

dimmus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: okolice Opola

GP Krosno

30 gru 2006, 21:02   (#2)  

NO3-0
PO4-0
Poszukaj na forum, było wiele razy.
Brakuje roślinom najważniejszych pierwiastków i rośliny ich "szukają" korzeniami. Rośliny całkowicie staną, a glony dadzą sobie bez problemu w tych warunkach radę. Zacznij podawać makro, bo czeka Cię katastrofa. :!:
Piszesz, że zaczniesz dopiero nawozić Symfonią, więc rozumiem, że do tej pory nie nawoziłeś jeszcze. Pamiętaj też, że Symfonia nie zawiera makroelementów, trzeba podawać jeszcze nawóz makro.
Przyklejony wątek:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=10593

GP
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Krosno

igi Łódź

05 sty 2007, 18:53   (#3)  

I ja dorzucę swoje 5 groszy :) Zgadzam się z GP, że przy niedoborze składników odżywczych roślinki puszczają więcej (lub zaczynają puszczać, jeśli tego nie robiły) korzonki, tak jak by wyciągały "ręce" po resztki pokarmu (nawozu) :wink: Też kiedyś się z tym borykałem.

igi
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Test roślin z 3 sklepów

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 263
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1949
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
IMG_2488.jpeg

Proszę o pomoc sinica krasnorosty

Mąteusz179 w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4480
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg Mam akwarium 72L (60x30x40) Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie Podłoże jałowe piasek i żwir Grzałka na 23 stopnie Filtr tera ex 700plus na 90% mocy Co2 z butli i...
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1456144
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1585
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 748617
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2566
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
20160130_181238.jpg

Pomoc w identyfikacji ryby (wgraj zdjęcie)

LYSERpL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 210113
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków 1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/ 2 http://imag...
Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20123
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...

Pomoc z obsadą do dwóch baniaków.

Pstrungarz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2318
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat. Akwarium 60x40x40 72l Podłoże piach ...

Statystyki

Ten temat przegląda 421 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 421 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.