Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam,
mam pytanie czy silikon ogónego zastosownia z systemem utwardzania octanowym (śmierdzi octem), można stosować w akwarystyce? Silikony do akwarium mają system utwardzania: kwaśny (acetoksy).
Jeden sprzedawca w sklepie akwarystycznym powiedział ze można.
Nie będe nim kleił akwarium także nie musi być wytrzymały mam do uszczelnienia element który bedzie miał kontakt z wodą.
Czy to nie zaszkodzi rybom, krewetkom i roślinom?
POZDR i wielkie DZIEKI!
-
ggoraj
●
Kto oszczędza na silikonie ten funduje sąsiadom z dołu remont mieszkania. Silikon dedykowany akwarystyczny naprawdę nie jest o wiele droższy, a tylko taki można zastosować do sklejenia akwarium.
Piszesz, że nie będziesz nim kleił akwarium, ale zastosujesz go do "uszczelniania", ale tak czy siak nie zaufałbym substytutom.
Pozdrawiam,
Kadazan
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Największą przeszkodą są środki grzybobójcze zawarte np. w silikonach sanitarnych.
IMO nie warto ryzykować, w zoologicznych są dostępne małe ilości silikonu akwarystycznego w takich obleśnych zielonych tubkach, więc drogo to nie wyjdzie.
-
Plejstocen
●
- Ranga: Stały bywalec
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
bez przesadyzmu...ja uzywam do takich drobnych uszczelnien zwyklego syliconu uniwersalnego i jakos nic sie nie dzieje....
ale do klejenia akwarium sie nie nadaje...
Piotr
-

Piotr Kaczyński
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Otwock
nie
wykorzystałem go do zrobienia dyfuzora/reaktora i boje się ze będzie mi psuł wodę moze zakwaszać z uwagi na system utwardzania
czy sie myle po utwardzeniu bedzie neutralny, te akwarystyczne mają ph neutralne
zastosowałem taki jaki miałem w domu bo pan ze sklepu mi obiecał ze zamówi ale niestety chyba zapomniał wiec taki jaki mam wziolem jeśli bedzie na tyle zly to zniszczę to co zrobiłem i wykonam z silikonu akwarystycznego
nie jestem nierozsądny by kleić nim akwarium a chodźby uszczelniać
POZDR
-
ggoraj
●
ggoraj - nie strasz mnie  też wykorzystałem do zrobienia dyfuzora silikon uniwersalny i póki co wszystko żyje i pływa (już jakieś 2 miesiące) 
-

igi
●
- Miasto: Łódź
Z tego co pamiętam to odpowiednie do takich celów są kleje na bazie syntetycznej żywicy epoksydowej. Dawno temu z czegoś takiego korzystałem do klejenia kolumny do zmiękczania wody.
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Witam
A ja mam takie pytanko.Czym moge zmyć silikon akwarystyczny z szyb.Akwa po sumpie
-

jkkk3
●
- Miasto: Sędziszów
sa preparaty do zmywania silikonu. poszukaj w jakims sklepie budowlanymnp. castrorama albo leroy na dziale z silikonami
-
farmazone
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
-
Zastosuj silikon szklarski, znajomy szklarz takim klei akwaria i wszystko jest ok!
-
Leszek Lewkowski
●
- Miasto: Białystok
Powiązane tematy
To jeden z tych przypadków gdzie czarny silikon pasuje wręcz idealnie, ocencie sami:
Cześć,
Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie?
1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...
Witam,
Ostatnio natknęłam się na opinię, że czarny silikon jest mocniejszy/trwalszy od przezroczystego, bo 1) ma inny skład & 2) przezroczysty przepuszcza więcej światła, więc mogą pod niego wros...
W moim większym akwarium moimi faworytami ze wszystkich zwierzątek stały się krewetki. Zacząłem się interesować tym tematem i tak oto stworzyłem takie oto krewetkarium :mrgreen:
Litraż: 30l
Oświetle...
Witajcie, czy ozon w dużym stężeniu działa jakoś negatywnie na silikon akwarystyczny? Pytam, ponieważ posiadam ozonator o dość dużej wydajności, którym dezynfekuje sobie klimatyzacje w samochodach i c...
Witam ponownie... Tym razem zwracam się do was z następującym problemem... Miałem zamontowane, tło strukturalne, ale postanowiłem go usunąć. Wprawiłem go na silikonie akwarystycznym. Teraz po wyjęciu ...
Prosze o pomoc w wybraniu silikonu do klejenia baniaka. Akwarium ma miec wymiary 130x50x50. Akwarium bedzie kleil szklarz, ale silikon mam sam zalatwic,znalazlem na allegro http://www.allegro.pl/item1...
|
|