Bąblowanie.... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Bąblowanie....

Liczba wyświetleń: 2886·Odpowiedzi: 8
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

28 gru 2006, 15:57 Bąblowanie....  (#1)  

Witam. Jestem w trakcje ustalania wartości dziennej SZ dla akwarium. Zauważyłem że po podmianie wody przez 1 dzień rośliny bardzo ładnie bąblują. Czy zatem powinienem zwiększyć dawkę nawozu skoro kilka dni po podmianie rośliny słabo oddają tlen?. Oświetlenie mam koło 0.8W/l i podaje CO2 z butli.

Koler

28 gru 2006, 19:49   (#2)  

A jakie masz parametry tzn pH, KH, NO3, PO4, Fe i co tam znasz?? Bo sa dwie mozliwosci albo nawozenie albo niski poziom CO2 podasz parametry pomyslimy. :D

Gość

28 gru 2006, 20:50   (#3)  

Testy mam niestety tylko na NO3 i KH i jest odpowiednio 10 i 19. Popróbuje raz zwiększyć nawożenie a raz dawkowanie CO2... zobaczymy jaki będzie efekt. Ale w kranówie jest CO2?

Koler

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
igi Łódź

28 gru 2006, 21:05   (#4)  

Z tych testów, które masz teraz... nic nie da się konkretnego powiedzieć :cry: Masz bardzo wysoką twardość węglanową KH=19 :?: Przy czymś takim pH powinno oscylować w granicach 7,2-7,4 ale warto by było pomysleć może o obniżeniu twardości bo inaczej będziesz musiał podawać bardzo dużo CO2 żeby utrzymać pH jak wyżej.
Na pytanie czy w kranówie jest CO2 odpowiadam, że owszem jest ale nie starczy tego jeśli ma się mocniejsze oświeltenie, sporo roślin i intensywnie nawozi się rośliny (i kilka innych czynników jeszcze by się znalazło).
Hugaczek ma rację - bez znajomości parametrów, które Ci zasugerował nie licz na konkretną pomoc. Niestety trzeba się trochę wykosztować. Chyba, że preferujesz metodę na "czuja" :wink:

igi
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

28 gru 2006, 21:11   (#5)  

W takim razie teraz trzeba kombinować jak tu twardość obniżyć... Nie mam kasy na filtr RO bo kupiłem butle z reduktorem. Widziałem post o tych kationitach... ale nie wiem czy to do końca zdaje egzamin. Wode można wygotować tylko rodzice będą krzyczeć z rachunkami w rękach:D Będę musiał troche pomyśleć. Ale dzięki za pomoc. Ps. Tam jest błąd nie KH tylko GH mam test na twardość ogólną. Sory za pomyłkę.

Koler

igi Łódź

28 gru 2006, 22:00   (#6)  

No to jest wielka różnica! :)
W takim razie nie przejmuj się :D Przy takiej wartości GH da się żyć (kationit to całkiem dobry i tani pomysł - pewnie zaraz odezwą się zwolennicy filtrów RO :wink: ) ale o ile się orientuję, to miękka woda pomaga hodować niektóre gatunki roślin, szczególnie tych drobnolistnych ("pierzastych" :) ) więc wszystko jest ok.

igi
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

29 gru 2006, 11:13   (#7)  

Koler napisał(a):Testy mam niestety tylko na NO3 i KH i jest odpowiednio 10 i 19. Popróbuje raz zwiększyć nawożenie a raz dawkowanie CO2... zobaczymy jaki będzie efekt. Ale w kranówie jest CO2?
:D metoda ktora chcesz zastosowac moze doprowadzic cie albo do pieknego zielonego akwa albo do pieknego restartu (raczej to drugie). Zastanow sie czy warto kup tylko testy na PO4 KH i pH bo masz juzi NO3 wiec wtedy bedziesz mogl bezpieczniej ekserymentowac. PO4-0,5-1ppm NO3 10-15 a micro wiedzac ze masz dobra ilosc CO2 (kalkulator CO2 na stronie glowniej) w wodzie podasz eksperymentalnie jak wiekszosc :D

Gość

04 sty 2007, 14:52   (#8)  

To co opisałeś ze po podmianie bąbluja ci przez dzien nie oznacza ze BĄBLUJĄ :lol: :lol: :P tylko to efekt świeżej wody i jezeli gdzies na roslinie osiadlo sie troche brudu to odrazu łapane sa babelki powietrza ktore trzymaja sie na lisciach jakies 24 godziny ;-) .Jezeli nie wiezysz to wloz dłoń do wody TO I ty zaczniesz bąbelkować :lol: :P :twisted:

DAMIANJONSKI
Ranga: Początkujący

15 sty 2007, 14:34   (#9)  

Hihihi dobre :) ja stawiam na CO2 - daj więcej. Często jest tak, że jak masz za mało CO2 i nie podmienisz wody to na liściach pojawia się biały wapienny nalot. Możesz nie podmieniać np. 2 tyg. i zobaczysz jeśli się pojawi wystarczy zwiększyć CO2. I zaoszczędzisz na razie kasę :)

Vellamo

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20120820_194345.jpg

co2, twardość i sposób nawożenia a bąblowanie

hib1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 5456
Zamontowałem bimbrownię, uruchomiłem podawanie co2 i niestety, nie zauważam opisywanego przez forumowiczów szaleństwa z fotozyntezą u roślin. co2 podaję za pośrednictwem zbiorniczka od kroplówki, któr...

Bąblowanie

Tomasz Adamczyk w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2417
Witam mam pytanko - roślinki po posadzeniu i przycięciu stożków wzrostu bardzo ładnie bąblowaly. Po 4 dniach zauważalny jest znaczny spadek produkcji tlenu przez roslinki a to chyba oznacza ograniczen...

Bąblowanie roślin

piotrek_pajak w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3066
Szanowne koleżanki, szanowni koledzy Jako, że nie raz i nie dwa na zdjęciach Waszych akwariów widziałem rośliny bąblujące jak dyfuzory, mam do Was pytanie na temat tego zjawiska: - czy brak bąblowan...

Bąblowanie po podmianie

taochi w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1620
Był już podobny watek ale nie zostało to do końca wyjaśnione.Skończyło się na przypuszczeniach.Może ktoś doszedł w międzyczasie do konkretnych wniosków.Rosliny zaczynają intensywnie bablować po podmoa...

bąblowanie po wymiane wody

jab w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2042
zjawisko wyglada nastepujaco W akwarium jest nawoz, dozowany jest co2 ale w ilosci ponizej zalecanego poziomu, rosliny nie bombluja. W trakcie wymiany wody np. ok. 10% (leje kranowke, nie jest chlo...

Statystyki

Ten temat przegląda 400 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570938
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 400 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.