|
|
Nowe 112l, problem z glonami nitkowatymi... czym nawozić?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam,
Moje akwarium ma pojemność 112l. Od 4 tygodni jest tam woda oraz rośliny:) od kliku dni 2 molinezje. W przeciągu ok. 2 ostatnich tygodni zaatakowała mnie plaga glonów nitkowanych oraz zżółkneły mi liście Cabomby.
Na forum doczytałem się iż jest to niedobór azotu.
Chciałbym zapytać jakie nawozy zastosować, czy mogą być przykładowo takie dwa http://allegro.pl/item150092206_nawoz_p ... szawa.html oraz http://allegro.pl/item150985603_nawoz_p ... szawa.html ?
I czy mógłbym zacząć stosować dozowanie CO2?
Parametry akwa:
Pojemność: 112l,
Oświetlenie HQI 70w,
Parametry wody niestety nie mieżone.
Z góry dziękuję 
-
Manfred
●
Jeśli chodzi o dozowanie CO2 to jest to jak najbardziej wskazane biorąc pod uwagę pojemność akwa i moc oświetlenia. Bez CO2 rośliny nie będą pobierać tych wszystkich micro i macroelementów jakie podajesz i zamierzasz podawać. Co do nawozów, to jest to całkiem dobry wybór ale IMO polecam bardziej Planta Gainer Classic a Planta Gainer Ferro jako uzupełnienie do tego pierwszego. PGP Macro może się przydać ale może też okazać się, że niezłym pomysłem będzie zaopatrzenie się w KNO3. Jednak tego wszystkiego dowiesz się stosując powyższe nawozy kontrolując jednocześnie parametry wody, z uwagi na to, że masz świeże akwarium. Bez testów czeka Cię prawdopodobnie dłuuuuga droga przez męki (chyba że masz szczęście w grach losowych  )
-

igi
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódź
No tak, lecz w tych dwóch wyrzej wymienionych nawozach nie ma w składzie azotu. Może głupie pytanie, ale jak mam zaopatrzyć się w KNO3? Czytałem też tutaj na forum, iż dobrym pomysłem jest podawanie mocznika... skąd go wziąć, co to w ogóle jest?
Które testy są według Was lepsze JBL, Sera czy może Tetra? (na NO3)
Pozdrawiam.
-
Manfred
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
KNO3 najłatwiej chyba dostać w sklepie ogrodniczym, nazywa się to saletra potasowa. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i jest skuteczna. Znajdź na forum kalkulator do sporządzania roztworów ze soli i według niego przygotujesz sobie odpowiednią ilość wody destylowanej, w której rozpuścisz wyliczoną ilość KNO3.
Co do testów, to IMO wszystkie trzy wymienione są dobre.
A mocznik - no cóż, ja proponuję przede wszystkim skorzystać z KNO3. Mocznik to organiczny związek, który zawiera azot w postaci bardziej przystępnej dla roślin. Nie muszą one zużywać tak dużo energii by pobrać azot z tego związku jak w przypadku NO3, ale podawanie azotu w postaci mocznika wymaga wiedzy, doświadczenia i ostrożności. Wiele osób, które wypowiadają się na tym forum stosuje KNO3 z bardzo dobrym rezultatem. Dlaczego więc nie skorzystać z przetartego i bezpiecznego szlaku
KNO3 zalecam podawać w przypadku zauważenia, że poziom azotanów w akwarium jest niewystarczający (<=5 ppm) lub gdy w ciągu tygodnia zauważysz, że systematycznie ubywa azotu. Jeśli nie, może się przydać K2SO4 (do dostania w sklepie ogrodniczym lub sklepie z artykułami dla chemików  ). Zalecam lekturę forum nt. proporcji NPK; bardzo pomaga ta wiedza 
-

igi
●
Kup PlantaActive zestaw micro i makro i bedziesz mial nawozenie ze hej. A cena jest bardzo konkurencyjna 
-
Gość
●
Masz jakieś własne doświadczenia z tym nawozem? I wznawiam pytanie co do saletry.
-
Manfred
●
Odnośnie KNO3 (saletra potasowa) miałem na myśli saletrę potasową ogrodniczą (nawóz sztuczny typu NK), tą którą podałeś chyba można spokojnie zastosować, różnica w zawartości azotu oraz potasu nie powinna być duża (na korzyść tej technicznej). Różnica między ogrodniczą a techniczną jest w cenie, objętości oferowanych opakowań oraz poniekąd w jakości. Mówię poniekąd, ponieważ nie spotkałem jeszcze na tym forum (a może nie doczytałem  ) żeby była między nimi jakaś kolosalna różnica. Szukałem pewnego wątku na forum na temat czystości saletry potasowej ogrodniczej (ile czego zawiera i jak bardzo jest czysta) ale jak to zwykle bywa, kiedy czegoś się bardzo szuka, to wtedy najtrudniej to znaleźć  Na pytania na forum typu " gdzie kupić KNO3?" podawane są zamiennie dwa źródła: sklep ogrodniczy lub sklep z odczynnikami, chemikaliami (często polecane - http://www.poch.com.pl).
-

igi
●
Manfred napisał(a):Masz jakieś własne doświadczenia z tym nawozem? I wznawiam pytanie co do saletry.
Jesli pytanie bylo do mnie to tak mam i to bardzo pozytywne doswiadczenia kupujac go mozesz zapomniec o bawieniu sie z solami no chyba ze masz super kulawa wode w kranie 
-
Gość
●
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Witam wszystkich, marka VIMI wypuściła nowy rodzaj mineralizatorów do wody RO. Są to dwa produkty Remin GH i Remin GH&KH. Oba mineralizatory w porównaniu do poprzedniego mineralizatora nie zawiera...
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam ponownie,
Dziękuję za pomoc w moim drugim wątku dotyczącym zwiększenia obsady. Ale stwierdziłam, że nie ma co upychac tam wszystkich problemów i rozsądniej bedzie może założyć wątek w innym dzi...
Wystartowałem niedawno 112 l - coś w stylu holendra.
Od ok 2 tygodni pojawiają się problemy - zapytałem chata GPT o analizę problemu.
Czy możecie się zgodzić z jego diagnozą? Ja przyznam, że częściowo...
Witam
Akwarium 240 lirtrow,2 filtry jbl e-1502. Oświetlenie luwela 1 x led naturę 6500K 21W, 1 x led Day 9000K 21W + sinkor wrb 6000K 40W. Podłoże zwykły żwir. Woda podmieniana co tydzień na ro w ilo...
Witam, jestem początkującym akwarystą. zawsze miałem akwaria na podłożu jałowym bez nawozów. Teraz założyłem akwarium 112l na substracie jbl aquabasis i zacząłem nawozić akwarium nawozami aqua art bez...
Witam.
Wystartowałem wczoraj akwarium 112L na podłożu aktywnym contrsoil. Jako że to moje pierwsze akwarium na podłożu aktywnym to potrzebuje pomocy w starcie i w rozpoczęciu nawożenia... Światło mam ...
Witam,
Mój zestaw
Kostka- 31L brutto-30x30x35 netto-pewnie jakieś 25L
Światło- Twinstar III 300C 16W 1028 lm świece 7godz akwarium ma 1 miesiąc
CO2 TROPICA System Nano na noc zakręcam
Filtracja- HW ...
|
|