Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Czy można stosować podłoże floran jako wkład do filtra? Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
-
Archi
●
- Ranga: Początkujący
to wcale nie jest zły pomysł  jako że te podłoże jest bardzo porowate
ale że jest tez wzbogacone o substancje odżywcze dla roślin powinno być pierw bardzo dokładnie wypłukane 
-

kresone
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Świętochłowice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Można ale wygodniejszy pewnie byłby zwykły keramzyt(i tańszy). Floran jest dość drobny łatwiej o zapchanie i trudniej będzie się go płukało.
-
Gość
●
No nie wiem czy można sobie ot tak wypłukać skoro nawóz we floranie uwalniany jest stopniowo. Polecam drobną lawę wulkaniczną  . Porowata i bez nawozu 
-
Gość
●
Floran jak podaje producent nie zawiera żadnych nawozów.
-
Gość
●
Ale keramzyt to chyba stosuje sie zamiast ceramiki.A ceramikę mam w filtrze (AC 30). Chciałem włożyć coś na miejsce węgla aktywnego,który był stosowany przez kilka pierwszych dni istnienia baniaczka.Jaki polecacie wkład ? Może torf żeby zmiękczył wode bo podobno floran (100% podłoża) zatwardza.
-
Archi
●
- Ranga: Początkujący
Co tylko chcesz możesz tam dać.
jak lubisz mieć wodę-herbatkę to dodaj torf.
Jak chcesz mieć więcej złoża biologicznego (ceramikę, biobale, keramzyt i wiele wiele innych).
Można także watę lub gąbki (mechniczno-biologiczne)
-
Gość
●
Archi napisał(a):Ale keramzyt to chyba stosuje sie zamiast ceramiki.A ceramikę mam w filtrze (AC 30).
Nie można porównywać keramzytu i ceramiki. Keramzyt to dość dobre wypełnienie filtra w akwarium roślinnym (pod warunkiem że będzie to dobry keramzyt). A ceramikę zostawmy posiadaczom betoniarek (tanga, malawi) i mocno przerobionych zbiorników towarzyskich.
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Powiązane tematy
Mam pytanie jak w temacie, czy podłoże Filtus Floran od MHK, można stosować jako wierzchnią warstwę, czy musi być czymś przykryte ?
Witam, chciałem zapytać o to podłoże Aqua grunt + Floran.
C zy trzeba je odsuwać od boków akwarium tak jak to ma miejsce z ziemia ogrodową, żeby światło się nie dostawało a co za tym idzie glony
C...
http://allegro.pl/podloze-5l-floran-aquabase-najn-cena-na-allegro-i1853821361.html
Ktoś może używa dokładnie takiego żwirku? Ale chodzi mi dokładnie o to co w tej aukcji. Kiedyś słyszałem czyjąś op...
W związku z koniecznością wymiany szkła w baniaku 63L muszę przeprowadzić możliwie najspokojniejszy restart.
Planuję użyć 60% starej wody i 40% destylki,oraz starego żwiru. Ale skoro zachodzi już ta...
Co jest lepsze manado czy filtus? Czy może coś innego nie drogiego z ceną porównywalną do manado.
PS: Temat kiedyś był ale nie mogę znaleźć.
Polska firma Aqua-el wprowadziła na rynek nowe podłoża akwariowe:
Aqua Floran i Aqua Grunt.
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/marzec2011/podloza-aquael.jpg ...
Witam , ponieważ udało mi się zakupić na wyprzedaży w Aquaszucie nowe akwarium 200 l pora przeprowadzić towarzystwo z poprzedniego mniejszego do nowego. W związku z tym pytanie czy wykorzystać stare p...
Witam tak się zastanawiałem, które podłoże jest lżejsze pod wodą... Manado czy floran, miał może ktoś okazje porównać???
Prosze o porady odnośnie podłoża Fitus Floran. Kupiłem ostatnio w dobrej cenie 3 opakowaia Fitus Floran 4 L i jedno opakowanie Fitus Floran start 3 L.
Zdaje sobie sprawe, że nie jest to podłozę naj...
Witam. Czy jako podłoże mogę dać sam floran czy spowoduje to "burze" związków w nim zawartych? Podobno mam go przysypac zwykłym zwirem....
|