Amazonia soil,- daleczego najlepsza?? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Amazonia soil,- daleczego najlepsza??

Liczba wyświetleń: 8277·Odpowiedzi: 14
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Maxxxo Bydgoszcz
Witam,
Mam pytanie odnośnie ADowskick podłóż,- mianowiecie dlaczego praktycznie wszyscy kupują Amazonie?? Przecież jest również Malaya i Africana... To znaczy że Amazonia jest poprostu lepsza od reszty? Czy w praktyce ktoś to sprawdził?

Maxxxo
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Bydgoszcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

25 gru 2006, 04:29   (#2)  

Nie, nie jest lepsza. Wszystkie podłoża z serii Aqua Soil mają podobne właściwości. Przede wszystkim chodzi po prostu o kolor. Ale oczywiście, nie zawsze tylko on decyduje o wyborze. Czasami są inne przesłanki. Na przykład zgłosiło się do mnie też kilka osób, które specyficzne właściwości podłoży ADA identyfikowały nie z całą serią Aqua Soil tylko właśnie jednym produktem - Amazonią. Dlatego nie chciały się dać przekonać, że twardość zbijają też inne podłoża. Ot, brak wiedzy i dziwny upór wynikający z tego, że ADA niedawno pojawiła się na naszym rynku. Z czasem to się zmieni

Nessos-Przemyslaw Ziolek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

novina Warszawa

25 gru 2006, 11:42   (#3)  

Ja osobiscie uzywam wszystkich trzech kolorow - Amazonia, Malaya i Africana. Oczywiscie w roznych zbiornikach. Paramatery sa praktycznie takie same we wszystkich zbiornikach. Jednak teraz jak tak patrze na te wszystkie podloza to najbardziej podoba mi sie Amazonia i jezeli moglbym to z checia bym wymienil Malaye i Africane na Amazonie. ale to kwestia gustu.
Obrazek

novina

Miasto: Warszawa

25 gru 2006, 12:00   (#4)  

Panowie jak długo działają te podłoża tj. jak długo zbijają parametry two,tww i PH? są to podłoża jednorazowego użytku tak? czy te podłoża utrzymują cały czas te same parametry wody w akwa choć robimy spore podmiany wody o twardościach i PH o wiele większych niż te w zbiorniku? pzdr

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

enigma Wrocław

25 gru 2006, 12:20   (#5)  

100>P Piotr Stochmal napisał(a):Panowie jak długo działają te podłoża tj. jak długo zbijają parametry two,tww i PH? są to podłoża jednorazowego użytku tak? czy te podłoża utrzymują cały czas te same parametry wody w akwa choć robimy spore podmiany wody o twardościach i PH o wiele większych niż te w zbiorniku? pzdr

Z tego co słyszałem (chyba Przemek mi wspominał) to maksymalny czas trzymania zbiornika na podłożach ADA to nawet 10 lat oczywiście przy okresowym wzbogacaniu podłoży ADA pałeczkami wstrzykiwanymi w podłoże. Trudno mi się wypowiadać nt. trawołsci obniżania pH oraz twardości wody ale sądze że żalezy to w dużej mierze od ilości podłoża oraz intensywności metabolizmu roślin.
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

novina Warszawa

25 gru 2006, 12:30   (#6)  

Zmiana parametrow wody odbywa sie przez okres od 6 miesiecy do ok roku. Pozniej parametry nie sa zmieniane w tak duzym stopniu.
Co do wartosci odzywczych dla roslin - jezeli mozge to tak nazwac to podloze wzbogacane w multibottom czy iron bottom moze dzialac wiele dluzej. Rowniez duze znaczenie ma uzycie Power Sanda pod Aqua Soil. Samo podloze bedzie mialo krotszy okres waznosci.
Obrazek

novina

Miasto: Warszawa

25 gru 2006, 12:59   (#7)  

enigma napisał(a):Z tego co słyszałem (chyba Przemek mi wspominał) to maksymalny czas trzymania zbiornika na podłożach ADA to nawet 10 lat oczywiście przy okresowym wzbogacaniu podłoży ADA pałeczkami wstrzykiwanymi w podłoże.

Tak, to ja mówiłem. Sam nie widziałem takiego akwarium, ale słyszałem o tym że ktoś zakładał zbiornik na ADA obliczając go na 10 lat. A co do długości to Novina dobrze napisał. Dodam tylko, że Adam Paszczela ostatnio robił restart zbiornika (jest na forum) i wyjmował Amazonię po 2 latach. Jak sam to ujął - zero miejsc beztlenowych i takich, które byłyby "zbite". To kolejna zaleta tego podłoża

Nessos-Przemyslaw Ziolek
Ranga: Stały bywalec

Grzegorz Guzik Kraków

04 sty 2007, 12:34   (#8)  

Co do wlasnosci roznych gleb Aqua Soil, to wg pana Amano Amazonia ma najwyzsze dzialanie buforujace i jest najbardziej czynna- w niej rosliny rosna najintensywniej. Natomiast np Malaya jest polecana do robienia aranzacji przewidzianych na bardzo dlugi okres czasu z roslinami wolno rosnacymi z mocnym systemem korzeniowym np z kryprokorynami. Cala reszta to wlasnie rzecz gustu :wink:
Niedlugo bede robil na Malay'i nietypowa aranzacje, bo iwagumi z niskimi "trawkami"- zobacze jak to sie spisuje, bo na razie osobiscie obczailem glownie Amazonie..
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

Miasto: Kraków

Maxxxo Bydgoszcz

15 sty 2007, 03:08   (#9)  

Grzegorz Guzik napisał(a):Co do wlasnosci roznych gleb Aqua Soil, to wg pana Amano Amazonia ma najwyzsze dzialanie buforujace i jest najbardziej czynna- w niej rosliny rosna najintensywniej. Natomiast np Malaya jest polecana do robienia aranzacji przewidzianych na bardzo dlugi okres czasu z roslinami wolno rosnacymi z mocnym systemem korzeniowym np z kryprokorynami. Cala reszta to wlasnie rzecz gustu :wink:
Niedlugo bede robil na Malay'i nietypowa aranzacje, bo iwagumi z niskimi "trawkami"- zobacze jak to sie spisuje, bo na razie osobiscie obczailem glownie Amazonie..

A więc zdanie P. Guzika jest odmienne...
Wychodzi na to że Amazonia jest dobra do iwagumi z np. heńkiem czy glosią?
Co najlepiej sprawdziłoby się z wapieniami?

Maxxxo

Grzegorz Guzik Kraków

15 sty 2007, 12:43   (#10)  

To nie jest moje zdanie tylko to co podaje Amano.
A robienie kompozycji na wapieniach mija sie celem.. z wiadomych przyczyn :?
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

15 sty 2007, 13:49   (#11)  

Ja kiedyś w baniaku z Tropheus-ami miałem anubiasy na wapieniach i rosły sobie ładnie ale jak to anubiasy powoli :)

Vellamo

Maxxxo Bydgoszcz

15 sty 2007, 22:05   (#12)  

Grzegorz Guzik napisał(a):To nie jest moje zdanie tylko to co podaje Amano.
A robienie kompozycji na wapieniach mija sie celem.. z wiadomych przyczyn :?

A Aranż Piotra Suty?

Maxxxo

Grzegorz Guzik Kraków

16 sty 2007, 12:30   (#13)  

Piotr rzeczywiscie zrobil na wapieniach. Powiem tak- ja tez mialem eksperymentalnie takie akwarium z kompozycja kamienna z wapieni, mchem i mikrozorium- IMO niezbyt trafiona. Przy twardej wodzie zaczynaja sie klopoty z krasnorostami. No chyba, ze lubisz...
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

09 paź 2010, 14:53   (#14)  

Znalazłem na stronie aquajournal.net artykuł o podłożach Aqua Soil
http://www.aquajournal.net/na/notes/001/index.html
http://naacademy.pl/NOTES/NA-Notes-vol- ... 60,335.htm

Kawałek artykułu.
Tłumaczył Maciek Michalski - chester.

Różne rodzaje Aqua Soil
Istnieją cztery typy podłoża Aqua Soil. Każde z nich odróżnia się kolorem i charakterystyką, możesz więc wybrać odpowiednie w zależności od zastosowania i jakości wody. Pomimo, że wybór może opierać się na kolorze pasującym do aranżacji bądź upodobań, różnice istnieją również w granulacji podłoża oraz jego wpływie na rośliny. Proponujemy dwa rodzaje każdego typu Aqua Soil: typ Normal jest odpowiedni jako główny substrat, zaś typ Powder nadaje się jako cienka warstwa wierzchnia. Surowce, z których powstały oraz charakterystyki obu typów są takie same.

Amazonia
To podłoże Aqua Soil wytwarzane z żyznej czarnej ziemi, bogatej w materię organiczną oraz składniki odżywcze. Elementy organiczne zawarte w niej, pochodzą głównie z rozkładu martwej materii roślinnej przez mikroorganizmy żyjące w glebie. Dlatego właśnie, to podłoże jest bogate w azot amonowy, powstający w trakcie rozkładu substancji organicznych. Kwasy organiczne, na przykład humusowy czy octowy, są rezultatem rozpadu kawałków roślin. Rośliny wodne bardzo dobrze rosną w tym podłożu, wyżej opisane procesy wspierają wzrost ich korzeni jednocześnie stwarzając środowisko, w którym składniki odżywcze mogą być łatwo absorbowane przez korzenie.

Amazonia II
To najnowszy typ Aqua Soil, charakteryzujący się doskonałymi właściwościami innych podłoży z tej serii. Pierwotnym materiałem jest czarna ziemia, ale proporcje składników takich jak substancje organiczne i glina, są inne niż w Amazonii. Dlatego, kolor tego podłoża jest nieco bardziej brązowy. Mogą się również pojawić czerwonawe granulki, nie utrudnia to jednak wzrostu korzeniom roślin, ponieważ miękkość i przepuszczalność tlenu pozostają takie same. Chociaż Amazonia II nie jest tak korzystna dla roślin jak Amazonia, zawiera kwasy organiczne oraz azot w dobrze zbalansowanych proporcjach wspierających wzrost roślin wodnych. Ten substrat nie powoduje przebarwienia wody spowodowanego związkami humusowymi, co zostanie wytłumaczone w dalszej części artykułu.

Africana
To Aqua Soil stworzona z czerwonej ziemi. Chociaż zawartość elementów organicznych oraz azotu jest mniejsza niż w Amazonii, podłoże to jest o wiele lepsze dla wzrostu roślin niż zwykły żwir. Africana łatwo obniża pH wody i ma doskonałe zdolności utrzymywania odpowiedniej jakości wody.

Malaya
To podłoże Aqua Soil wytworzone z żółto-brązowej ziemi. Zawiera najmniej składników odżywczych spośród wszystkich Aqua Soil. Zdolność obniżania pH wody jest za to najwyższa, co pozwala na łatwe uzyskanie w akwarium kwaśnej, dobrej jakościowo wody.

Laboratorium Nature Aquarium

Dlaczego powinniśmy używać różnych typów podłoża?
Korzenie są bardzo ważnym organem, stabilizującym roślinę wodną oraz absorbującym substancje potrzebne do jej wzrostu. W Nature Aquarium, połączyliśmy kilka różnych typów materiałów i stworzyliśmy substrat odpowiedni dla roślin wodnych.
W tym momencie Aqua Soil i Power Sand to dwa główne składnikami podłoża przeznaczonego do Akwarium Naturalnego.
Stworzona z naturalnej ziemi, Aqua Soil występuje w 4 różnych typach. Każdy typ ma swój własny kolor i skład. Naturalna ziemia jest bogata w niezbędne dla wzrostu roślin elementy, w tym różne rodzaje składników odżywczych i witamin oraz kwas humusowy. Będą one dostępne dla roślin poprzez korzenie i kolumnę wody.
Najczęściej wybieranym podłożem do Akwarium Naturalnego jest AS Amazonia, ponieważ jest wytwarzana z żyznej czarnej ziemi zawiera dużo azotu i materii organicznej.
Jednakże, składniki te są uwalniane do wody w zależności od jej jakości oraz stanu filtracji.
Użycie AS Amazonia może jednak powodować zmącenie i zabarwienie wody na żółto, jeśli woda jest alkaliczna i zawiera dużo węglanów zalecany jest wybór Amazonii II, Africany lub Malayii a szczególnych przypadkach nawet zwykłego żwiru (Aqua Gravel).

Obrazek

Zdolność Aqua Soil do adsorpcji
Termicznie obrabiana naturalna ziemia - Aqua Soil, uwalnia składniki odżywcze
oraz ma właściwości magazynowania fosforu.

Lab1 - Charakterystyka serii Aqua Soil
Obrazek

Woda kranowa (Tap water)
Próbki z Nature Aquarium Galery pokazują, że jest ona lekko alkaliczna
i zawiera mało azotu i fosforu.

Amazonia
Zawiera więcej azotu i elementów organicznych niż jakiekolwiek inne podłoże Aqua Soil.
Amazonia jest również bogata w kwasy organiczne - humusowy i octowy.

Amazonia II
Zawartość azotu i kwasów organicznych jest niższa niż w Amazonii.
Za to Amazonia II łatwiej obniża pH wody.

Africana
Africana mocno obniża pH wody i zawiera azotany.

Malaya
Z powodu wysokiej zawartości kwasów organicznych, zdolność obniżania pH wody jest największa spośród wszystkich Aqua Soil.

Badania przeprowadzone 48 godzin po dodaniu wody kranowej do każdej z próbek.

Lab2 - Wzrost roślin w różnych typach substratu - Aqua Soil Amazonia II i Forest Sand

Porównaliśmy wzrost Glossostigmy posadzonej w Amazonii II i Forest Sand Branco.
Naturalny rzeczny piasek Branco, nie zawiera substancji podnoszących pH i KH ani żadnych składników odżywczych.
Glossostigma rosnąca w Branco charakteryzowała się wolniejszym wzrostem niż posadzona w Amazonii II.
Z drugiej strony, Amazonia II, bogata w kwasy organiczne i składniki odżywcze, spowodowała szybki wzrost Glossostigmy.

Obrazek
Glossostigma - posadzona w Aqua Soil Amazonia II oraz Forest Sand Branco.

Obrazek
Glossostigma - przyrost po 10 dniach.
Ostatnio edytowano 09 paź 2010, 18:08 przez Poszumczum, łącznie edytowano 3 razy

Poszumczum

Anonim 1811

09 paź 2010, 15:56   (#15)  

Tutaj to samo w tłumaczeniu bardziej ludzkim :wink:
http://naacademy.pl/NOTES/NA-Notes-vol- ... 60,335.htm

Patrząc na pierwsze posty, myślę, że przez ten czas sporo dowiedzieliśmy się o tych podłożach.

Anonim 1811

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Start 02.02.2023.jpg

PO4 nie do zbicia na podłożu Yokuchi jiban soil

aqua_nauta w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3800
Witam forumowiczów, Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...
20230407_190937.jpg

Start 112L na contr soil.

LukasTroch w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7267
Witam. Wystartowałem wczoraj akwarium 112L na podłożu aktywnym contrsoil. Jako że to moje pierwsze akwarium na podłożu aktywnym to potrzebuje pomocy w starcie i w rozpoczęciu nawożenia... Światło mam ...
akwarium nowe.jpg

Nawożenie nowo założonego akwarium na podłożu Ada Amazonia

cryoff w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5312
Witam, zrobiłem restart akwarium 112L na podłożu Ada Amazonia Aqua Soil II Akwarium ma 8 dni, od pierwszego dnia podaje sam potas, zdaje się, że wszystkie rośliny ruszyły, dotychczas wszystko jest w p...

Mineralizacja RO dla ada amazonia ver.1

piotr0234 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1437
Dzień Dobry, Dotychczas mineralizowalem wode ro którą wlewałem do akwarium postawionego na podłożu ada amazonia ver. 1 przy pomocy preparatu growise mineraliser. Preparat ten dostarcza wapń i magnez w...

Help Advance Soil Oryginal

sergiusz1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 4858
Witam, czy ktoś ma jakieś wskazówki do startu akwarium na podłożu aktywnym Help Advance Soil ? Akwarium założone 3 dni temu, woda RO na gh6 potas 10ppm i tyle, dzisiaj podmiana 50% i co dalej ?

H.E.L.P. Advanced Soil a nawożenie. Jak nawozić?

smazio w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5084
Cześć. Posiadam podłoże jak w temacie. Jak i czym nawozic przy nim? Podobno to podloże pochłania fosfor. Czy inne związki też? Ktoś ma doświadczenie?

Podłoże Tropica soil

Wujas w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3401
Mineralizator RO- Vimi Reminamin.Jaki nawóz?. Kiedy zacząć nawożenie?

Akwarium 240 L Amazonia - zacząć nawozić?

blixa w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1052
Cześć. Akwarium 240 L na Amazoni 12 dni po starcie. Światło 4x54w T5, co2 / 24h, 2x Tetra ex700. Ro + mineralizator Equlibrium. Parametry: ph 6.2 gh 5,5 kh 3 no3 10 nh4 0 - 0,1 Mam trochę zielon...

Wysokie NO3, zerowe PO4, Amazonia New

dimmus w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5427
Odważę się założyć nowy temat, choć trochę podobnych już jest. Akwa 18L CO2 z butli Oświetlenie Aquaell leddy 2x 6w sun i plant. Podłoże Amazonia New Mam dość wysoki poziom NO3, na razie w przedzial...

Nawożenie przy podłożu Dark Soil

Adamsky41 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3161
Witam. Jakieś półtora miesiąca temu kupiłem sobie test PO4 Zooleka i cały czas pokazuje mi on poziom fosforu na poziomie 0-0,25.Jako że stosunek PO4 do No3 powinien wynosić 1:10 {poziom azotu wynosiłm...

Statystyki

Ten temat przegląda 362 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 362 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.