Podawanie azotu a wzrost potasu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Podawanie azotu a wzrost potasu

Liczba wyświetleń: 1192·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
file Rokietnica k. Poznania
W nowym akwa - 1miesiąc mam problem:

NO3 - 4
PO4 0.1
K ?

Wlewam KH2PO4 do 0.5 i jest pytanie czy stosować KNO3 do niedoborów azotu?
Obawiam się, że mogę i to grubo przedawkować potas, czy jedynym wyjściem jest kupno stada tanich rybek?

Mniejsza podmiana wody nie wchodzi w grę, ponieważ nawoziłem fe i nie patrzyłem na testy - mam 1,5mg/l podmieniam wodę 50 l co tydzień.

Życzę Wszystkim niezapomnianych i radosnych Świąt!

file
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Rokietnica k. Poznania

GP Krosno
file napisał(a):Wlewam KH2PO4 do 0.5 i jest pytanie czy stosować KNO3 do niedoborów azotu?
Obawiam się, że mogę i to grubo przedawkować potas, czy jedynym wyjściem jest kupno stada tanich rybek?

Witam
Co do dozowania NO3 za pomocą saletry potasowej, to nie ma problemu, pod warunkiem że stosujesz regularne, duże podmiane wody. Na pewno nie przedawkujesz wtedy potasu, a moim skromnym zdaniem przy podmianach przynajmniej 50% na tydzień trzeba się wspomóc również inymi związkami zawierającymi potas. Ale to tak na przyszłość.
Twoje akwarium jest jednak młode, więc żeby go ustabilizować i zbilansować azot dodałbym na razie odpowiednią ilość rybek i na razie wstrzymałbym się z KNO3, chyba że będą dalej braki. Jeśli nie będziesz dawać wtedy azotanów z KNO3, to musisz zadbać o potas z innego związku: K2SO4, KHCO3, K2CO3, KCl.
Nie wiem jednak, czy oprócz wymienionych przez Ciebie związków, dodajesz jeszcze w innej formie potas?
Żeby zabezpieczyć się przed przedawkowaniem potasu, to obliczaj tygodniową dawkę w odniesieniu do podmienanej wody - będziesz wiedzieć jaka jest wtedy max kumulacja.
np.:
10 ppm K na całe akwa na tydzień, podmiana 50% na tydzień
max kumulacja = ppm K / % podm. wody
W naszym przypadku będzie 10/50% = 20 ppm
To jednak tylko teoria, bo nie wiemy ile rośliny pochłaniają potasu, ale przy stałych, regularnych i odpowiednio dużych podmianach, z określonym poziomem pierwiastka na pewno nie zabraknie potasu. Tak samo możesz postępować z innymi makroelementami.
Na forum potas ostatnimi czasy stał się jakimś złem, który dajemy tylko jako uboczny produkt dozując azotany, czy inne związki, ale pierwiastek ten jest jednym z najważniejszych, potrzebnych do wzrostu roślin, więc chyba wiele informacji jest przesadzonych :lol:

Co do PO4 to nie przekraczałbym na razie 0,2 ppm i tak dawkował codziennie, aby rośliny na bieżąco konsumowały fosforany. :idea:

GP
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Krosno

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20260120_194055.jpg

Dziwny wzrost pogestemona octapus

Robcio12 w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1413
Witam mam pytanie dlaczego tak się u mnie zachowuje pogestemon octapus zauważyłem to po przesadzeniu. Odciolem wierzchołek wsadziłem do żwiru jałowego i przestał rosnąć do góry tylko wypuścił Jak na ...
IMG20260111130117.jpg

Staurogene repens przebarwienia żółte i słaby wzrost

Robcio12 w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2547
Co może być przyczyną słabego wzrostu i oprzebarwien żółtych u staurogene repens?
IMG_3230.jpeg

Wzrost twardości wody GH

tomasz bracki w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5268
Witam , Mam akwarium o pojemności 160 l, w którym podłoże składa się z Jiban Soil i piasku kwarcowego. W dekoracji użyłem korzenia Red Moor, kamieni Dragon Stone oraz 4 małych bryłek lawy. Napotkałe...
IMG_20240907_152757.jpg

Słaby wzrost roślin

Grzegorzm w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 7516
Cześć, mam takie wyzwanie. Zacząłem rok temu akwarium bez ryb, nie miałem czasu i słabo o nie dbałem, żyło swoim życiem, dolewałem wody. 3 miesiące temu zrobiłem restart, ale zostawiłem stary filtr,...
img20230415130455 resized.jpg

Cladophora kontra nadmanganiam potasu

steven69 w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1783
Cześć, chciałbym przy okazji resetu pozbyć się tego dziadostwa i odkazić akwarium nadmanganianem potasu.Kupiłem saszetkę 5g i nie wiem jakiej dawki użyć. Czy ktoś już stosował coś takiego? Chciałem ro...
nadwodka.jpg

Zahamowany wzrost i dziury na starych liściach i u dołu rośl

michanek1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 9544
Witam, od jakiegoś czasu pojawiają się dziury w roślinach i zatrzymał się wzrost roślin. Świecę 11h dziennie z czego pierwsze 2 i ostatnie 2 godziny to świt i zmierzch. Parametry wody: PH - 7.6 Gh - 1...
EECE9E77-DFD0-4D5B-999F-25528741BD6D.jpeg

Nierównomierne podawanie CO2 - Pomocy!

_Kreweta_ w Technika CO2 · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 23599
Dzień dobry. Mam ostatnio problem z ustawieniem ilości CO2 - po ustawieniu ok. 1b/s przepływ gazu stopniowo zaczyna zwalniać i już po kilku minutach prawie w ogóle nie leci :( W czym może tkwić probl...

Wzrost roślin a GH

Hagar w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2755
Witam wszystkich, jakie rośliny szybko-rosnące dadzą radę przy GH= 15,4 on, Ca 85 mg/l, Mg 15 mg/l? Czy przy tak ....banej wodzie trzeba już się bawić w RO?

Stara lampa LED a glony i wzrost roślin

pk77 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4562
Czy lampa led, która ma ok 4 lata może powodować problemy w zbiorniku, typu brak wzrostu roślin, albo problemy z glonami? Nie wiem, na ile takie rzeczy się "starzeją". Wizualnie "świeci...

Nadmiar potasu a mineralizator

nyos w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4562
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...

Statystyki

Ten temat przegląda 453 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570985
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 453 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.