Moje wskazania testów - co radzicie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Moje wskazania testów - co radzicie

Liczba wyświetleń: 2797·Odpowiedzi: 12
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam Dzieki że zajrzałeś
Jestem początkujący
Posiadam akwarium
Objętość: 240l (brutto)
Wymiary: 120x50x40cm (dl./wys./szer.), szyba 8mm panoramiczna
Oświetlenie: 2x30W T-8 swietlowka Sylvania GROLUX i HAGEN FLORA-GLO
+ 2x39W T-5 Sylvania
Światło świeci się 11 h
Temperatura 27 stopni
Nawozy
Planta Gainer classic stosowałem przy podmianie wody zgodnie z instrukcją
Planta Gainer macro codzienie po 5 ml
Planta Gainer ferro + codzienie po 5 ml

GH 19
PO4 0,2
FE 0,5
KH 10
PH 7,5
NO3 40

Jestem na etapie składania zestawu co2 jednak jeszcze trochę to potrwa.

Po ostatniej podmianie wody pojawiły się dziury w liściach oraz zielonkawy nalot na niektórych listkach roślin .Ogólnie roślinki jakie dostałem nie mają już tak pięknych kolorów jakie miło po wsadzeniu do wody .Co radzicie żeby poprawić kondycię roślin
Z góry dzięki za pomoc

marcin.k

20 gru 2006, 22:48   (#2)  

To fotka mojego zbiornika

http://republika.pl/allegro2007/akw.JPG

marcin.k

igi Łódź

20 gru 2006, 23:01   (#3)  

Patrząc na parametry wody, zielony nalot może być spowodowany zbyt małą ilością dostępnego dla roślin fosforu. Niestety nie napisałeś jak dużo masz tych roślin i jakich ale i tak coś jest nie tak z proporcjami azotu i fosforu. Poczytaj na forum: NPK = ok. 10:1:20. Masz bardzo małą wartość fosforu, natomiast NO3 ponadprzeciętną. Coś nie pozwala roślinom zużywać dostępny azot. Zastanowiłbym się również nad ilością Fe. Mam wodę w akwa o bardzo podobnej twardości i poziom żelaza staram się utrzymać na poziomie 0,25 ppm. Ponadto przy tej wartości KH, PH powinno oscylować w granicach 7,0 - 7,2. Dziury w roślinach wskazują na niedobory składników odżywczych. To, że dozujesz w tych ilościach nawozy, nie świadczy jeszcze, że rośliny wykorzystują zawarte w nich mikroelementy i makroelementy w optymalnych ilościach. Pierwszy krok IMHO to dostosowanie wartości PH do tych podanych wyżej (dodanie CO2), później postaraj się ustawić proporcje NPK. Stawiam u Ciebie na zbyt małą ilość CO2 oraz nie dostosowanie ilości P do N. Jeśli nie uda się osiągnąć właściwych parametrów, to znaczy, że problem może tkwić również w mikro. W moim przypadku bardzo pomaga roślinkom stosowanie większych dawek PG classic a mniejszych ferro (codzienne dozowanie) niż wynika to z instrukcji "obsługi". Nie musi się to sprawdzić u Ciebie. Trochę się napisałem :) Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem ale liczę, że inni forumowicze wesprą Cię dobrą radą i ewentualnie poprawią mnie, jeśli gdzieś nie miałem racji :?: Powodzenia.

igi
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
marcin.k napisał(a):Witam Dzieki że zajrzałeś
Jestem początkujący
Posiadam akwarium
Objętość: 240l (brutto)
Wymiary: 120x50x40cm (dl./wys./szer.), szyba 8mm panoramiczna
Oświetlenie: 2x30W T-8 swietlowka Sylvania GROLUX i HAGEN FLORA-GLO
+ 2x39W T-5 Sylvania
Światło świeci się 11 h
Temperatura 27 stopni
Nawozy
Planta Gainer classic stosowałem przy podmianie wody zgodnie z instrukcją
Planta Gainer macro codzienie po 5 ml
Planta Gainer ferro + codzienie po 5 ml

GH 19
PO4 0,2
FE 0,5
KH 10
PH 7,5
NO3 40

Po ostatniej podmianie wody pojawiły się dziury w liściach oraz zielonkawy nalot na niektórych listkach roślin .Ogólnie roślinki jakie dostałem nie mają już tak pięknych kolorów jakie miło po wsadzeniu do wody .Co radzicie żeby poprawić kondycię roślin
Z góry dzięki za pomoc
Jak dla mnie to za duzo NO3 za duzo Fe i za malo PO4. Tak rozjechany stosunek pomiedzy PO4 i NO3 moze faktycznie prowadzic do pylu ale ten pyl z reguly wystepuje takze na szybach nie tylko na roslinach.Sprobuj zmniejszyc dawke micro wykonaj kilka podmian aby zbic poziom No3 i zacznij normalnie nawozic ale 1/2 dawki zalecanej na etykiecie poza tym albo masz tak duza produkcje NO3 w akwa albo tak male podmiany bo NO3 napewno nie wynika ze stosowania PG Macro. Sprobuj doprowadzic NO3 do 10 i PO4 do 0,5. A Fe raczej na poziomie 0,2 nie wiecej.

Gość

02 sty 2007, 19:06   (#5)  

No właśnie u mnie też gdy zaczynam stosować PG Makro NO3 (1ml/60L, ostatnio zmniejszony do ok. 1 ml/120L) wzrasta do 20-30 mg/l po 2-3 dniach, po zaprzestaniu podawania spada do ok. 10 mg/l po 2-3 dniach, a PO4 praktycznie się nie zmienia i wynosi ok 0.25 mg/l. Czytam wszędzie, że PG makro kumuluje fosfor a tymczasem u mnie jest odwrotnie i u ciebie chyba też, chyba zacznę podawać tylko KH2PO4, bo mam ciągły niedobór fosforu.

tyci2

02 sty 2007, 22:25   (#6)  

tyci2 napisał(a):No właśnie u mnie też gdy zaczynam stosować PG Makro NO3 (1ml/60L, ostatnio zmniejszony do ok. 1 ml/120L) wzrasta do 20-30 mg/l po 2-3 dniach, po zaprzestaniu podawania spada do ok. 10 mg/l po 2-3 dniach, a PO4 praktycznie się nie zmienia i wynosi ok 0.25 mg/l. Czytam wszędzie, że PG makro kumuluje fosfor a tymczasem u mnie jest odwrotnie i u ciebie chyba też, chyba zacznę podawać tylko KH2PO4, bo mam ciągły niedobór fosforu.
Zrob kilka podmian zeby wyeliminowac nadmiary zacznij nawozic od nowa. Jakiej firmy masz testy bo cos mi sie wydaje ze z tym PO4 cos jest nie tak. Moze dziury w lisciach wynikaja z braku potasu bo fosforu to raczej nie.

Gość

03 sty 2007, 16:32   (#7)  

Nie muszę robić podmian specjalnie dla obniżenia NO3 (oczywiście co tydzień ok 20%), no3 i tak spada do ok 10 po 2-3 dniach od zaprzestania podawania PG makro, bez PG jest na poziomie prawie 0. Test NO3 mam SERA, na PO4 RATAJ - sprawdzałem go na dołączonym roztworze kalibrującym przy różnych rozcieńczeniach i wychodzi, że raczej pokazuje poprawnie. Natomiast u mnie nie ma problemu dziurawienia liści, a raczej typowe dla niedoboru azotu opadanie starszych liści i słaby wzrost - limnophylia, hygrophilia corymbosa i gymnocoronis praktycznie stoją w miejscu. Rosną w miarę rotala indica i echinodorusy.

tyci2

03 sty 2007, 19:35   (#8)  

O ile to możliwe to proponuje zmniejszyć NO3 do tych 5-10mg/l, zmniejszyć Fe- do ych 0,15-0,25mg/l, podwyższyć PO4 do 0,5-1mg/l. Lejesz za dużo macro i ferro+ stąd te parametry. Podmiany 30% co tydzień beda napewno mile widziane w tym przypadku. Jaki masz test na PO4? bo wydaje mi się, że przy tak dużym dozowaniu macro i małej obsadzie roślin- wartość PO4 jest sporo zaniżona. pozdrawiam

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

03 sty 2007, 21:13   (#9)  

100>P Piotr Stochmal napisał(a):O ile to możliwe to proponuje zmniejszyć NO3 do tych 5-10mg/l, zmniejszyć Fe- do ych 0,15-0,25mg/l, podwyższyć PO4 do 0,5-1mg/l. Lejesz za dużo macro i ferro+ stąd te parametry. Podmiany 30% co tydzień beda napewno mile widziane w tym przypadku. Jaki masz test na PO4? bo wydaje mi się, że przy tak dużym dozowaniu macro i małej obsadzie roślin- wartość PO4 jest sporo zaniżona. pozdrawiam
Czytales posta wogole? bo juz to samo napisalem kilka dni wczesniej :D

Gość

03 sty 2007, 21:24   (#10)  

Hugaczek napisał(a):Czytales posta wogole? bo juz to samo napisalem kilka dni wczesniej :D
tak czytałem :) zajmij się czymś innym aniżeli ....... :) to już chyba taki charakter człowieka :) Nadal podtrzymuje to co pisałem wyżej. Pozdrawiam

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

04 sty 2007, 11:49   (#11)  

Nie potrzebnie napowietrzasz w dzień,tylko pogarszasz sytuację usuwając resztki CO2

blassi

04 sty 2007, 12:22   (#12)  

tyci2 napisał(a):No właśnie u mnie też gdy zaczynam stosować PG Makro NO3 (1ml/60L, ostatnio zmniejszony do ok. 1 ml/120L) wzrasta do 20-30 mg/l po 2-3 dniach, po zaprzestaniu podawania spada do ok. 10 mg/l po 2-3 dniach

Dziwne. Wszyscy twierdzą że PG Macro ma przesunięcie i NO3 tam jest mało. Zrobiłem test NO3 na PG Macro i wygląda mi na to, że NO3 tam nie ma wcale. Albo azot jest tam w innej formie której test NO3 nie wykrywa, albo nie ma go wcale. Tak czy siak dziwne bardzo, że przy stosowaniu PG Macro NO3 Ci tak skacze. Nie powinno.

omulec

04 sty 2007, 14:44   (#13)  

W PG Makro azot może być w innej postaci, jednak jeżeli rośliny nie pobierają NO3 to można wysnuć prosty wniosek, że PG Makro powoduje kumulację no3 w zbiorniku. Tą zależność obserwuję od początku dodawania.

tyci2

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_7399.jpeg

Parametry wody z testów a wodociągi

Mateo525 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4517
Cześć wszystkim, Jako że od dłuższego czasu przymierzam się do założenia akwarium, ale do teraz nie było czasu przyszły mi testy wody, i tak kupiłem jbl kropelki i wyszły następująco: Gh 15 Kh 20 Ph 7...
1.jpg

Gdzie jest moje PO4

H2athor w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4715
Witam Wszystkich. Chyba od października ubiegłego roku jestem posiadaczem 200 litrowego akwarium, chciałem aby było było roślinne i jest. Akwarystą jestem od lat , ale zawsze było to malawi. Wszystko...
YouTube

Recenzja Testów paskowych Tetra 6in1 + aplikacja mobilna

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3863
Znalazłem taką recenzję, przygotowaną przez "ambasadora", materiału nie oceniam, po prostu wklejam, może ktoś będzie chciał zobaczyć aplikację na "na żywo".

Utylizacja przeterminowanych testów

dominiksz w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2213
Co robicie z testami, odczynnikami po terminie ich ważności? Przeterminowały mi się jakieś stare testy a wyrzucać tak po prostu do śmieci jakoś mi się nie widzi

Analiza testów

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 51 · Wyświetlenia: 21063
Hej Woda w akwarium Ph 6,4 ( co2 z butli) KH 5 GH 9 Woda RO KH 0 GH 0 Woda z kranu Ph 7,4 Kh 5 GH 13 Mineralizator Kh +0,7 GH +1 Jak te testy wypadają? Skąd takie podwyższone GH? Jak ewentualnie...

Data ważności soli i testów korpelkowych

Bobzin w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3967
Witam chciałem zapytać czy sole mogą stracić swoje właściwości po upływie terminu ważności? i jak jest z testami kropelkowymi w kwestii ważności. Pytam bo chce sprzedać kilka testów oraz sole i nie wi...

Ranking testów akwarystycznych

Luk w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 39592
Witam, może cieawe byłoby prowadzić ranking testów akwarystycznych? Jest ich trochę i to różnych firm, jedne sprawują się lepiej inne gorzej. Takie zestawienie na pewno by pomogło w wyborze odpowiedn...

Wysoki poziom azotynow - blad testow?

Piotr1503 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1889
Dzien dobry forumowicze :) Witam na forum! Pisze o problemie, ostatnio zalozylem nowa kostke - akwarium 10 l. Tak wiem, ze mala, ale wszyscy jej mieszkancy to dwa kolcobrzuchy karlowate (kostke zakla...

Pomoc przy wynikach testów

Bahl w Nawożenie · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 9230
Witam akwarium mam od ok. roku.Obsada to 4 otoski 4 zbrojniki kilka(8-10) molinezji kilkanaście(15-20) gupików 4 kiryski 2 ampularie 4 zbrojniki.Podmiany to co 7-10 dni ok 30 litrów wody kranowej odst...

Analiza wyników testów.

underek79 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 805
Witajcie Założyłem krewetkarium (neocardina blue dream docelowo, bo jak na razie oczywiście stoi puste). Kupiłem testy (niestety paskowe) Tetra 6 in 1 i wyniki wyszły słabe: NO3 - 10mg/l NO2 - 0mg/l ...

Statystyki

Ten temat przegląda 960 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 959 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.