|
|
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam mam pytanie :akwarium 120*40*55wysokość 264 l.
Oświetlenie : Aqua-Glo 40W
NARWA Oceanic Light 38W
NARWA Nature 38W
NARWA Lighting 38W
LEUCI Nature 30 W RAZEM 184W
Pozdrawiam
-
arnold11316
●
arnold11316 napisał(a):Witam mam pytanie :akwarium 120*40*55wysokość 264 l. Oświetlenie : Aqua-Glo 40W NARWA Oceanic Light 38W NARWA Nature 38W NARWA Lighting 38W LEUCI Nature 30 W RAZEM 184W Pozdrawiam
Uważam ze masz wystarczajaca ilosc swiatla  Tylko pytanie mam nastepujace czy nawozisz CO2 i jakich nawozow uzywasz??
-
Gość
●
Podaję CO2 z butli 1,5 kg przerobiona z gaśnicy ,następnie drabinka Nutrafin.
Podaję roślinex 1.5 ml. ale chyba zwiększę dawkę do 2ml.
Tylko że rośliny wiją się a te wysokie wpadają w czewony kolor, myślałem że to wina światła ale sam nie wiem.
-
arnold11316
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
arnold11316 napisał(a):Podaję CO2 z butli 1,5 kg przerobiona z gaśnicy ,następnie drabinka Nutrafin. Podaję roślinex 1.5 ml. ale chyba zwiększę dawkę do 2ml. Tylko że rośliny wiją się a te wysokie wpadają w czewony kolor, myślałem że to wina światła ale sam nie wiem.
A ja mysle ze masz niedobor macro. Dodanie micro niczego nie zmieni moze jeszcze pogorszyc sprawe poniewaz micro musi miec pokrycie w macro brak jakiegos skladnika powoduje nadmiar innego a to najkrotsza droga do ataku glonow  Podaj parametry Po4 i NO3 itd jesli mierzysz jak nie to zacznij 
-
Gość
●
Badana woda w dniu 17XII2006
Temperatura 26,6
Ph-7,2
Kh-8
CO2-16
NO3-10-20
PO4-0,1
Fe- około 0,25
Zwiększyłem dawkę CO2
Parametry :
Ph-6,9
Kh-8
CO2-32
reszty nie mierzyłem -ale roślinex ma dużo K a jak dam macro to podniesie mi i tak wysokie NO3
chyba naprawdę brakuje jakiegoś jednego pierwiastka do życia roślin
-
arnold11316
●
Glonów jest bardzo mało ,ale pojawiają się niciowce zielone ,tylko że są to ilości moim zdaniem nie zagrarzjące .
-
arnold11316
●
arnold11316 napisał(a):Glonów jest bardzo mało ,ale pojawiają się niciowce zielone ,tylko że są to ilości moim zdaniem nie zagrarzjące .
Kolor czerwony lisci moze wskazywac na brak PO4. Po drugie jakiej firmy testow uzywasz. Zwieksz takze ilosc CO2 bo masz go w akwa tylko 15ppm.
-
Gość
●
Ph- SERA i PHmetr elokroniczny super sprawa
Kh- SERA i JBL
Fe-SERA
PO4-Zoolek
NO3-Zoolek
Gh-Zoolek
Pozdrawiam
Podaję Roślinex 3ml. i zdaje się że zaczyna coś się dziać na korzyść roślin.
Pozdrawiam i zobaczymy co przyniesie jutro .
-
arnold11316
●
Powiązane tematy
Witam. Mam okazję zakupić 2x belki na profilach 16cmx120cm. Są zbudowane na diodach 3W, do tego dibond i soczewki. Każda ma 16 diod białych 6500k i 40 diod rgb. Wszystko pod jeden zasilacz i sterownik...
Witam forumowiczów po dłuższej przerwie na forum 😀 .Od dwóch lat mam akwarium Juvel rio 125 i półtora tygodnia temu robiąc jego restart naszło mnie aby postawić duże akwarium . Obecnie jestem na takim...
Witam.
Nie znam się na elektronice a bardzo chciałbym zbudować belkę oświetleniową w połączeniu z tc420 (który będzie tylko sterownikiem oświetlenia) do akwa 160l.
Mam radiator , diody power led 1w ...
Witam jestem w trakcie składania sprzętu do nowej 160-tki (100x40x40)
Ma to być Holenderka (rośliny poniżej)(nawożenie jest, co2 z butli jest). Zależy mi na utrzymaniu oświetlenia w granicy 0,8-1W/L....
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Poszukuje lampy 120cm z funkcja wifi do sterowania światłem plus dodatkowo żeby miała tryb włączenia nocnego-niebieskiego światła, nie bedzie to lampa główna nad zbiornikiem ale dodatkowa (wysoko pod ...
Dzień dobry.
Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia.
Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach?
I drugi...
Witam będę zakładał zbiornik o wymiarach 60x40x36 i tutaj pytanie odnośnie oświetlenia chihiros wrgb 2 czy skylight hyperbar akwarium będzie na podłożu aktywnym rośliny średnio wymagające i wymagające...
Cześć,
Mam akwarium 112l, roślinne.
Butla CO2, eheim experience 350, nawożenie vimi all in one, woda RO z mineralizatorem vimi.
Gatunki roślin to: eleocharis parvula mini, Alternanthera reineckii Mini...
|
|