Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam
Oto moje nowe akwarium,założone 1.5tyg temu:
145x40x45cm
2x54W+4x18W
filtr to Eheim 2011 ktory niewatpliwie musze wymienić
nawozenie co2 z butli 1,5kg+PG PRO
podloze to zwir kwarcowy niczym nie wzbogacany
woda pol na pol RO+kran
plywaja sobie w nim neony czarne 15szt,niebieskie 10szt,rasbory 35szt,kosiarki 4szt,otoski 6szt,molinezje 2 szt, krewetki amano 5szt i niezliczona ilosc red cherry
Do stworzenia tego akwarium zainspirowała mnie wizyta u K.Kijanowskiego(pozdrawiam)-spodobał mi się pomysł z akwarium wbudowanym w szafkę i zrobiłem coś bardzo podobnego(mogę zamieścić fotki).
Na razie nie wygląda to rewelacyjnie-czekam na przyrost roślin i wtedy uformuje je jakoś sensownie,powoli dobieram nawożenie(na razie 5ml ferro,1ml classic dziennie-makro co jakis czas ok 5ml).
Ostatnio edytowano 14 kwi 2007, 13:10 przez MichałG, łącznie edytowano 1 raz
-

MichałG
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Łódź
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bardzo klimatyczny zbiorniczek.Ma w sobie to "coś"
Oczywiście poprosimy o zdjęcia zabudowanego zbiornika.
-
Gość
●
Witam! Ładny zbiornik. Jedyna uwaga to ,że tło mogłoby być w jednym kawałku.
Więcej fotek(również szafki) mile widziane.
-
Gość
●
Wiem wiem-miałem zasłonić to łączenie roślinami ale teraz wiem ze lepiej jeśli po środku będzie niżej.Mam mozliwosc zerwania tła bo za akwarium jest biała dykta i zadnych kabli,przewodów.
Zdjęcia szafki będą jutro
Ma ktoś jakieś doświadczenia z podawaniem co2 na wlot kubełka?Rozpuszcza sie super ale nie wiem czy sie nie zapowietrzy(zagazuje:P).
Pozdrawiam
-

MichałG
●
stinkfist26 napisał(a):Wiem wiem-miałem zasłonić to łączenie roślinami ale teraz wiem ze lepiej jeśli po środku będzie niżej.Mam mozliwosc zerwania tła bo za akwarium jest biała dykta i zadnych kabli,przewodów. Zdjęcia szafki będą jutro Ma ktoś jakieś doświadczenia z podawaniem co2 na wlot kubełka?Rozpuszcza sie super ale nie wiem czy sie nie zapowietrzy(zagazuje:P). Pozdrawiam
Stosuję rozpuszczanie CO2 prze kubeł i sprawuje się świetnie,zero zapowietrzania ,ewentualny nadmiar pochwili jest wyrzucany dalej.Musisz spróbować na swoim sprzęcie.
Pozdro
-
blassi
●
Ja też mam doświadczenie. Filtr nie zaprzestaje pracy(zapowietrzenie) ale dosyć głośno chodzi przy "mieleniu bąbli" (robi się tak gdy nie wszystko się rozpuszcza). Sam podaje tak gaz. Za jakiś czas jednak mam zamiar zrobić dyfuzor z filtra narurowego -niebrzydki i cichszy.
Ostatnio edytowano 27 maja 2007, 11:31 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz
-
Gość
●
Mam pytanie, czy taka niebieskawa barwa światła w akwarium to jest wina świetlówek, aparatu czy tła niebieskiego? Jestem ciekawy, bo to trochę dziwnie wygląda... A pozatym to ładne akwarium, ale jak sie rozrośnie to będzie jeszcze ładniej 
-
janek_
●
Tło jest niebieskie 
-
Gość
●
Obiecane zdjęcia szafki-mam w pokoju takie troche niebieskie oświetlenie,aparat też dołożył swoje.Dzwiczki nad akwarium sa uchylne(kat rozwarty), szafka nie jest jakos specjalnie wzmacniana-oceniłem ze plyty 22 wystarcza(4 podpierajace+blat).Projekt jest mój, natomiast wykonanie zlecone firmie Darmax w Łodzi-polecam,pelna elastycznosc i perfekcyjne wykonanie.
Pozdrawiam
-

MichałG
●
Śliczna ozdoba pokoju! Bardzo ładne to akwa!
-

korba6
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
swietny widok rewelacyjnie wpasowane akwa
-

inz
●
- Ranga: Poznaje temat
gustownie i estetycznie , jak podrośnie trawnik bedzie jeszcze ładniej .Pozdrawiam
-

Jerdezz
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kępno
Zazdrość mnie zaczęła zżerać  ! Gratuluję 
-
Gość
●
Przyznaję że bardzo miła dla oka aranżacja zbiorniczka. Naprawdę miło się na niego patrzy. A zabudowa jest naprawdę super szkoda że sam wcześniej nie wpadłem na taki pomysł 
-
turcin
●
-

pawelw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Czeladź
Zdjęcia po 3.5tyg-wszystkie rośliny rosną dobrze,jedynie z hemianthusem mam problem(brązowe liście)-zawsze uważałem go za b.łatwego w uprawie a jednak...
-

MichałG
●
musze powiedziec , że mnie zinspirowałeś mam puste 240l i do tej pory nie mialem pomyslu na aranżacje, caly czas zmienialem koncepcje, teraz mam wytyczony cel  .
jeżeli moje akwarium bedzie w choć połowie prezentować jak twoje to uznam to za sukces 
-
pawel86
●
Akwarium bardzo ładne. Naprawde mi się podoba.
-
janek_
●
Ladna kompozycja, ale jednak, sadzac po tym pozniejszym zdjeciu, wymaga regularnego strzyzenia by zachowac pozytywne wrazenia.
-
elfir
●
Mógłyś zrobić zdjęcie z otwartą przednią pokrywą. Zastanawiam się jak te ładne meble są zabezpieczone przed wilgocią. I właśnie chciałem to ujrzeć.
Poza tym to rewelka jak dla mnie.
-
grubcio
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 34 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Witam posiadam akwarium 240l 120x40x50
I potrzebuje dobrać obsadę po akwarium.
Parametry wody aktualne
pH:8
KH
GH 14
No 2 i 3:0
Paski JBL (czekam na kroplekowe)
Filtracja
eheim 2224 wata gąbka węgiel ...
1. Wymiary akwarium (dł120 x szer40 x wys50) przód OptiWhite
2. Moc i rodzaj oświetlenia T5 2xSylvania Luxline plus 865 2xSylvania Grolux 8500k Oprawa Hailea 120 cm
Grzałka 150 w napowietrzacz Hailea
...
Witam, zakładam nowe akwarium 120x40x50. Jestem mocno początkujący w temacie, więc proszę o wyrozumiałość. Jest to moje drugie akwarium, od 3 miesięcy z jako takim powodzeniem prowadzę 50x30x30. Prosz...
Cześć wszystkim. Chciałbym pokazać jak dotychczas urządziłem akwarium i liczyć na pomoc w dalszym urządzeniu :P. Historia tego akwarium jest taka , że miałem zrobić akwarium biotopowe cw Ameryki połud...
Witam,
Jestem początkującym akwarysta i dopiero się uczę. Chce wystartować z nowym zbiornikiem 240l i po mimo przeczytania wielu artykułów nadal mam wiele wątpliwości. Dlatego zakładam ten temat aby ...
Witam wszystkich
Jestem tu nowy. 5 tygodni temu uruchomilem akwarium. Jest to 240L.
Szybki opis:
Swiatlo 4x39W t5. Podloze na dnie JBL Aquabasis Plus przysypany zwirkiem 1-3mm. Boki i przod akwarium p...
|
|