240l - moje akwarium - Wystraszewski Dawid - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

240l - moje akwarium - Wystraszewski Dawid

Liczba wyświetleń: 6173·Odpowiedzi: 3
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Zaloguj się, aby zmienić widok
OBJETOŚĆ - 240l

WYMIARY - 120x40x50

OŚWIETLENIE - Philips Aquarelle TL-D 30W
Philips Master TL-D/865 30W

NAWOŻENIE - TROPICAL FERRO-AKTIV (ożdywka żelazowa), SERA FLORENA (nawóz z żelazem i minerałami)

CO2 - brak

PODŁOŻE - dolna warstwa drobny żwir obojetny, górna wartstwa gruby żwir obojętny ;)

PARAMETRY WODY - PH 7, Kh 4, GH 11,

TEMPERATURA - 25 s.C

FILTRACJA - SERAfil 900 (zewnętrzny kubełkowy) AQUAREL FUN 3 wewnętrzny

GATUNKI ROŚLIN:
Szczerze mówiąc nie wiem... anubias nana, ceratopteris..., cryptocoryna...,anubias jakiś tam... i kilka innych (jeśli ktoś rozpozna ze zdięcia to bardzo prosze o podanie ich nazw mailem)

GATUNKI RYB
Skalar
Neon Innesa
Drweniak
Kirys pstry, spiżowy
Glonojad ancistrus
Molinezja
Tetra (żałobniczka)
Danio pręgowany, lamparci

AKWARIUM MA DWA TYGODNIE WIĘC NIE JEST JESZCZE "ZAROŚNIĘTE"
ROŚLINY KUPIŁEM OD LOKALNEGO HODOWCY LECZ NIE SPISAŁEM ICH NAZW
JESTEM POCZĄTKUJĄCY W TYM TEMACIE WIĘC PROSZĘ O WYROZUMIAŁOŚĆ I ZAPRASZAM DO WYRAŻANIA SWOICH OPINI

W tej chwili baniak ma nieco po nad miesiąc... z uwagi na niedobór oświetlenia musiałem poprzesadzać rośliny ... starałem sie zrobić to tak żeby każda dostała po trochę ;) Niestety odbilo to się trochę na estetyce... ale do póki nie zmienie oświetlenia to i tak nie mogę poszaleć...

DWIE OSTATNIE FOTKI PRZEDSTAWIAJĄ WYGLAD MOJEGO ZBIORNIKA NA DZIEŃ 26 kwietnia 2007 r.(jak widac wprowadziłem pewne zmiany, wydaje m i sie, że teraz jest nieco ladniej no i zbiornik ma juz 4 miesiace ;) )
Ostatnio edytowano 26 kwi 2007, 21:09 przez Bianko, łącznie edytowano 4 razy

Bianko

igi Łódź

22 gru 2006, 21:59   (#2)  

Akwarium jest świeże i nie zarośnięte ale ciekawe czy przy takim oświetleniu możesz liczyć na dobry przyrost niektórych roślin, które widać na zdjęciu. Na obu końcach akwa widać Limnophile aquatice. Narazie wygląda dobrze ale 60 W światła przy ok. 200 l wody netto to zdecydowanie za mało - 0,3 W/l :cry: W prawym tylnym rogu widzę (chyba) Limnophile sessiflore ale niestety jest baaardzo wydłużona (zbyt długie odcinki łodygi pomiędzy kolejnymi węzłami) co wskazuje na niedobór światła. Minimum bezwględne to 0,4 W/l ale reguła jest taka, że im bardziej drobnolistna i pierzasta roslina tym więcej potrzebuje światła i CO2 do prawidłowego wzrostu. Ja też zaczynałem swoją przygodę z akwa przy takim świetle i jedyne co mi rosło to anubiasy, microsorium no i glony (głównie okrzemki) :cry: Postaraj się o więcej światła, wtedy unikniesz kilku nieprzyjemnych dolegliwości w akwarium. Polecam bardzo lekturę forum - dobrze uczyć się na cudzych błędach (tzn. najtaniej jest uczyć się na cudzych błędach :) ) Powodzenia :)

igi
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

27 gru 2006, 01:59   (#3)  

igi napisał(a):ciekawe czy przy takim oświetleniu możesz liczyć na dobry przyrost niektórych roślin, które widać na zdjęciu

Witam serdecznie

No cóż ... nie chętnie, bo nie chętnie... :wink: ale muszę się z tobą zgodzić... u niektórych roślin zdecydowanie widać niedobór światła. Mimo to rosną jak szalone ;) Oczywiście nie zamierzam na tym poprzestać. W najblizszym czasie myślę o kupnie lepszego oświetlenia... na poczatku myslalem o przerobieniu wlasnej pokrywy... aaale jakos mi przeszło (nie mam w zwyczaju zabierać sie za coś na czym sie nie znam) i moze uda mi się odkupic od kogoś jakąś pokrywę odpowiadającą wymaganiom "mojego baniaka i zamieszkałych w nim roslin" (prowadzę juz nawet rozmowy w tej sprawie z pewnym uzytkownikiem tego serwisu) Póki co narazie jest to co jest... dziękuję za opinie i rady... Pozdrawiam

Bianko

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

27 gru 2006, 02:12   (#4)  

Nie podoba mi się w Twoim zbiorniku tło :? Niszczy Ci cały efekt. Takie tło bardziej moim zdaniem pasuje do malawi albo tanganiki. Jeżeli masz możliwość - zmień na jednobarwne i porównaj efekt :wink: Poza tym jednym całość zapowiada się ciekawie :) . Pozdrawiam :)

Gość

Powrót do Akwaria

Powiązane tematy

PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1383
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
YouTube

Jak zaprezentować swoje akwarium w profilu użytkownika

Piotr Baszucki w Akwaria · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1817
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum. Bezpośredni link: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
IMG_2957.jpg

240l - O Holender - Totik

Totik w Akwaria · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 13383
Wreszcie udało mi się zrobić zdjęcia mojego zbiornika, więc pokazuję. Nie jestem do końca zadowolony ze stanu zbiornika ani z jakości zdjęć. Mam nadzieję, że wybaczycie i dacie jakieś dobre rady jak c...
IMG20260324110413.jpg

Moje akwarium 182 l

Robcio12 w Akwaria · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3893
182 l na podłożu jałowym. Akwarium ze szkła opti wbite o wymiarach 90/45/45 Akwarium założone ponad rok temu. Podłoże jałowe żwirek ceramiczny. Oświetlenie chichirios wrgb2 slim 69w Gh5.5 Kh2.5 ...
20231124_205717.jpg

240l - BN/T - Kamil Andrzejewski

Ciechan w Akwaria · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 13076
Witajcie po dłuższej przerwie, brak czasu, nawał pracy i życie prywatne, nie pozwalały na udzielanie się na forum. Podczas świątecznego urlopu wziąłem się za zmianę aranżacji starego akwarium. Tym raz...
IMG20250315184437.jpg

0??l -Start akwarium - Robcio12

Robcio12 w Akwaria · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7045
Witam moje 2 tygodniowe akwarium
nano - 1.jpeg

020l - 36x22x26cm - akwarium dla dziecka

Piotr Baszucki w Akwaria · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 14926
nano - 1.jpeg Zbiornik stworzony wspólnie z moim 3.5 letnim synkiem (serwisowany przez niego z moją pomocą). Ciekawostka: podstawą aranżacji jest gotowa dekoracja: AquaDella, która została obsadz...
IMG_4411.jpeg

050l - powrót do zielonego akwarium

marcinde w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5693
cześć wszystkim. przedstawiam moją nową kostkę: 35x35x40. nie jest to moje pierwsze akwarium, kilka lat temu prowadziłem kostkę 30 litrów, przy drugim podejściu do niej to nawet chyba z sukcesem, nie ...
IMG_20240814_203317.jpg

008l - Aranżacja akwarium

kajnia w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4691
Cześć wszystkim, chciałem Wam zaprezentować moje pierwsze akwarium, jest to kostka 20x20x20 i chciałem prosić o porady w kwestii aranżacji. Niestety cały czas nie wygląda to tak jak bym chciał, ale mo...

Statystyki

Ten temat przegląda 330 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570967
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 330 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.