jakie testy są najbardziej potrzebne??
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Jestem na poziomie, gdzie w akwa od dwóch tygodni rosną rośliny a jeszcze nie ma rybek. Zanim jednak wpuszczę tam żyjątka chciałbym kupić testy wody. I moje pytanie brzmi: jakie testy są najbardziej potrzebne i z jakiej firmy. Na razie chce kupić te konieczne, bo jak to po starcie zbiornika jest kiepsko z kasą. 
-
code1
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ogólnie rzecz ujmując to jak się dowiedziałem na własnej skórze - wszystkie.
Zacznij od PH i twardości. W międzyczasie warto zanieść wody z akwa do sklepu zoo i poprosić o odpłatne sprawdzenie NH3/4 i NO2. Kiedy będą zerowe można zarybiać (tak ogólnie). Przyda się na pewno NO3 i PO4 do nawożenia roślinek. Przyda się też Fe. CO2 można odpuścić, bo z grubsza można to policzyć z tabeli PH/KH.
-
omulec
●
code1 napisał(a):Witam Jestem na poziomie, gdzie w akwa od dwóch tygodni rosną rośliny a jeszcze nie ma rybek. Zanim jednak wpuszczę tam żyjątka chciałbym kupić testy wody. I moje pytanie brzmi: jakie testy są najbardziej potrzebne i z jakiej firmy. Na razie chce kupić te konieczne, bo jak to po starcie zbiornika jest kiepsko z kasą. 
A ja prponuje kupic rybki bo nie ustabilizujesz baniaka bez fauny 
-
Gość
●
myślałem o wpuszczeniu krewetek amano albo red cherry. A testy kupie narazie na pH i twardości. 
-
code1
●
Powiązane tematy
Bardzo proszę o pomoc w określeniu czego brakuje tej roślinie. Dodam, że liście u nasady są mocno osłabione i odpadają.
:|
Edit:
Wyciągnąłem roślinę z akwarium i zauważyłem, że kłącze w 1/3 jest p...
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
Cześć
Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab.
Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
Mała zabawa dla rozruszania towarzystwa :)
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...
Tak jak w temacie, bo te orginalne już nie chcę trzymać 😞
|
|