jakie testy są najbardziej potrzebne?? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

jakie testy są najbardziej potrzebne??

Liczba wyświetleń: 2252·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Wygląd listy:
Witam
Jestem na poziomie, gdzie w akwa od dwóch tygodni rosną rośliny a jeszcze nie ma rybek. Zanim jednak wpuszczę tam żyjątka chciałbym kupić testy wody. I moje pytanie brzmi: jakie testy są najbardziej potrzebne i z jakiej firmy. Na razie chce kupić te konieczne, bo jak to po starcie zbiornika jest kiepsko z kasą. :)

code1

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

17 gru 2006, 23:28   (#2)  

Ogólnie rzecz ujmując to jak się dowiedziałem na własnej skórze - wszystkie.

Zacznij od PH i twardości. W międzyczasie warto zanieść wody z akwa do sklepu zoo i poprosić o odpłatne sprawdzenie NH3/4 i NO2. Kiedy będą zerowe można zarybiać (tak ogólnie). Przyda się na pewno NO3 i PO4 do nawożenia roślinek. Przyda się też Fe. CO2 można odpuścić, bo z grubsza można to policzyć z tabeli PH/KH.

omulec

18 gru 2006, 13:56   (#3)  

ph tww no3 po4

pieniek

20 gru 2006, 00:03   (#4)  

Najważniejsze testy to:
PH- polecam tetre
TWO, TWW- polecam zooleka
PO4- Polecam JBL-a
NO3- mam zooleka
Fe- polecam Sera
Polecam ta lekture:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=15063

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

code1 napisał(a):Witam
Jestem na poziomie, gdzie w akwa od dwóch tygodni rosną rośliny a jeszcze nie ma rybek. Zanim jednak wpuszczę tam żyjątka chciałbym kupić testy wody. I moje pytanie brzmi: jakie testy są najbardziej potrzebne i z jakiej firmy. Na razie chce kupić te konieczne, bo jak to po starcie zbiornika jest kiepsko z kasą. :)
A ja prponuje kupic rybki bo nie ustabilizujesz baniaka bez fauny :D

Gość

20 gru 2006, 23:34   (#6)  

myślałem o wpuszczeniu krewetek amano albo red cherry. A testy kupie narazie na pH i twardości. :)

code1

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1.jpg

Niedobory u anubiasa -jakie?

KrzysiekW w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1359
Bardzo proszę o pomoc w określeniu czego brakuje tej roślinie. Dodam, że liście u nasady są mocno osłabione i odpadają. :| Edit: Wyciągnąłem roślinę z akwarium i zauważyłem, że kłącze w 1/3 jest p...
IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5475
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 246865
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
20211212_153937.jpg

Testy pH, gH, kH, NO3, PO4, Fe i inne - temat dedykowany

100>P Piotr Stochmal w Nawożenie · Odpowiedzi: 398 · Wyświetlenia: 297068
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
20250628_113227.jpg

Wysyp glonów w akwarium - potrzebne wsparcie

Akwarysta240 w Glony · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 12878
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
IMG_20230202_144543.jpeg

Testy wody ACQUALab - opinie

gazownik w Nawożenie · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 37824
Cześć Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab. Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
0529E1C1-6405-44F4-9BB4-001BDF162DC7_1_105_c.jpeg

Kto zgadnie jakie to zabienice?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3136
Mała zabawa dla rozruszania towarzystwa :)

Jakie ryby do bojownika

Lejla w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5444
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...

Jakie oświetlenie do akwarium 150x50x50

klosiu2 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4428
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...

Jakie przyssawki do grzałki Aquael Ultra heater ?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2720
Tak jak w temacie, bo te orginalne już nie chcę trzymać 😞

Statystyki

Ten temat przegląda 412 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 412 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.