Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Dziś udało mi się pokupić KNO3 w postaci saletry spożywczej. Jako że oczekuję na przysyłkę PG Macro (do którego i tak KNO3 się przyda) zrobiłem sobie roztwór według kalkulatora - 77ml wody destylowanej + 5g saletry winno dać miksturę, której 1ml podniesie w moim 40l netto baniaku NO3 o 1ppm. Podałem 5ml samoróby rano - efekt mierzony 2x (po podaniui i 5 godzin później): 1ppm. Podałem dodatkowe 5ml nawoziku. Nadal 1ppm NO3 w zbiorniku. Test JBL.
Czy ja czegoś nie rozumiem, czy coś jest nie tak z moją saletrą albo testem?
-
omulec
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Na samym wstępie... Spodziewasz się że amatorski test będzie mieć dokładność co do 1ppm (mg/l)  Nawet JBL...
Zresztą lejąc roztwór wzorcowy KNO3 do akwarium roślinnego nie powinieneś oczekiwać że będzie tyle ile wlałeś, zwłaszcza po 5 godzinach. Według Diany Walstad pobieranie azotanów (w przeciwieństwie do jonów amonowych) w nocy jest minimalne, za sprawą braku energergii z promieniowania świetlnego. Do asymilacji przez roślinę NO3 (do formy NH3) potrzebna jest energia. Dlatego pomiar rano, który nie stwierdził żadnego pobrania NO3 nie jest niczym dziwnym.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Bartek napisał(a):Na samym wstępie... Spodziewasz się że amatorski test będzie mieć dokładność co do 1ppm (mg/l)  Nawet JBL...
Nie wiem czy mnie źle nie odczytałeś - nie chwaliłem się że mam JBL, wspomniałem o tym tylko ze względu na opinię że Zoolek np. często zaniża. Zresztą lejąc roztwór wzorcowy KNO3 do akwarium roślinnego nie powinieneś oczekiwać że będzie tyle ile wlałeś, zwłaszcza po 5 godzinach. Według Diany Walstad pobieranie azotanów (w przeciwieństwie do jonów amonowych) w nocy jest minimalne, za sprawą braku energergii z promieniowania świetlnego. Do asymilacji przez roślinę NO3 (do formy NH3) potrzebna jest energia. Dlatego pomiar rano, który nie stwierdził żadnego pobrania NO3 nie jest niczym dziwnym.
Popraw mnie, bo chyba nie rozumiem. Napisałem, że podałem 10ml własnego nawozu, który powinien podnieść poziom NO3 w aqua o ok 10ppm. Zmierzyłem NO3 zaraz po podaniu i 5h później i poziom nie wzrósł - cały czas jest 1 ppm. A Ty mi odpowiadasz, że nie powinienem oczekiwać że będzie tyle ile podałem, szczególnie po 5h. I że po nocy nie powinienem testem stwierdzić ubytku NO3, bo to normalne, że rośliny go nie pobierają...
Mój problem nie jest w tym, że go nie pobierają, tylko że wcale jego poziom nie podniósł się po podaniu nawozu. Cały czas jest 1 ppm. Albo rośliny go zużywają (magazynują), albo wkład z węgla aktywowanego go wiąże, albo mój test jest do d.
-
omulec
●
Może jaśniej... Żaden amatorski test nie jest tak dokładny by miec pewność że mierzy co do 1 ppm.
Zdaje się że nie czytałeś swojego postu po napisaniu. W pierwszym wspominasz o docelowym wrpowadzeniu 1ppm NO3, a w drugim już 10ppm
...A więc jednak rośliny pobierają te azotany. I pobierają to co im wprowadzasz, to też nic dziwnego.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Bartek napisał(a):Zdaje się że nie czytałeś swojego postu po napisaniu. W pierwszym wspominasz o docelowym wrpowadzeniu 1ppm NO3, a w drugim już 10ppm 
Cytując siebie: zrobiłem sobie roztwór według kalkulatora - 77ml wody destylowanej + 5g saletry winno dać miksturę, której 1ml podniesie w moim 40l netto baniaku NO3 o 1ppm.Czyli 1 ml mojego nawozu winien podnieść NO3 o 1ppm Podałem 5ml samoróby rano - efekt mierzony 2x (po podaniui i 5 godzin później): 1ppm. Podałem dodatkowe 5ml nawoziku. Nadal 1ppm NO3 w zbiornikuCzyli podałem 2x po 5ml nawozu = 10ml. Z 1 ml chodziło mi tylko o to, że nawóz dla ułatwienia przygotowałem taki aby jego 1 ml podnosił teoretycznie w 40l baniaku poziom NO3 o 1ppm: Aqua netto: 40l, woda destylowana 76,7ml, saletra 5g. ...A więc jednak rośliny pobierają te azotany. I pobierają to co im wprowadzasz, to też nic dziwnego.
Oby...
Więc co radzicie - lać dalej aż osiągnę stabilne 5ppm np.?
-
omulec
●
Powiązane tematy
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Hej,
Od kilku dni w akwarium mam kontroler pH: PH-BOT Aqua-Trend zestaw MIDI
Odczyt z sondy nie jest stały i zmienia się w ciągu jednej sekundy kilkukrotnie - pH skacze np między 6.60 a 6.63.
Skutk...
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
Witam, jakiś doświadczony hodowca roślin wodnych jest wstanie powiedzieć mi dlaczego wszyscy mówią, aby lać No3 i Po4 w stosunku 10:1? za każdym razem kiedy tak robię woda na koniec tygodnia (przed po...
Witam, jestem początkującym akwarystom i mam spory problem z brakiem azotu w akwarium. Mimo nawożenia azotem tygodniowo nawet 15mg/l, ten ciągle wynosi równe 0.
Pierwsze swoje akwarium założyłem 8 mi...
Witam.
Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.?
Wywolac to może jakiś konkretny glon?
Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia.
W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...
Witam,
Poproszę Was o pomoc. Baniaczek: 105l.
Rośliny, rosną brak glonów.
Zacząłem podawać sole fosforowe aby podnieść PO4 a zbić NO3. Co się udaje, celem jest współczynnik Retfilda.
Chemia wody:
K -...
|
|