Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
,- dowiedziałem się że moja hateranthera potrzebuje fosforu (czarne lub przeźroczyste blaszki liści) a że znalazłem ciekawą propozycje na allegro zakładam ten wątek i pragne przeczytać jakieś opinie na temat oferowanego przedmiotu ,-http://www.allegro.pl/item148155794_kh2po4_fosforany_dla_roslin.html
ogółnie to nawet nie wiem jak to rozpuścić ani w jakiej ilości podać dlatego proszę o odpowiedz.
Pozatym od 2 miechów walczę z nitkami  zaciemnienie praktycznie w żadnym stopniu nie pomogło. Aha stosuję PGC zbiornik 63 L oświetlenie to ponad 0,6 W/ 1 L.
Pozdrawiam.
-

Maxxxo
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bydgoszcz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Maxxxo napisał(a):zakładam ten wątek i pragne przeczytać jakieś opinie na temat oferowanego przedmiotu
niespełna dwa tygodnie temu kupiłem właśnie u tego sprzedawcy K2SO4, KNO3 i rzeczone fosforany (KH2PO4). jeszcze o efektach ich działania nie za bardzo moge coś powiedzieć (za krótki okres stosowania), ale o samym sprzedawcy moge się wyrazić jedynie w superlatywach - prędkość dostawy imponująca (poniżej 24h), woreczki z solami opisane jasno i wyraźnie. Maxxxo napisał(a):ogółnie to nawet nie wiem jak to rozpuścić ani w jakiej ilości podać dlatego proszę o odpowiedz.
w rozpuszczaniu wydatnie pomógł mi ten arkusz do wyliczania stężeń nawozów (dostępny również na stronie głównej roslinyakwariowe.pl). może na pierwszy rzut oka, gdy go zobaczysz przestraszysz się, ale wierz mi nie ma się czego bać
ja też jestem świeży w temacie nawożenia, ale chwila "zabawy" z owym arkuszem sprawiła, że załapałem o co w tym biega
a co do ilości jakie powinieneś zaserwować do akwarium, to już kwestia indywidualna zależna od panujących u Ciebie warunków.
-
skaza
●
- Ranga: Początkujący
Po dwóch tygodniach powinny być zauważalne efekty. Jednak bez wykonania testów nie wiadomo czy braki za w PO4 czy NO3 a może w obu tych makroelementach ?
-
Vellamo
●
Vellamo napisał(a):Po dwóch tygodniach powinny być zauważalne efekty. Jednak bez wykonania testów nie wiadomo czy braki za w PO4 czy NO3 a może w obu tych makroelementach ?
skaza napisał(a):niespełna dwa tygodnie temu kupiłem (...)
...a po dwóch tygodniach stosowania rezultaty były już oczywiście widoczne
szczególnie w postaci plagi glonów
od ładnej chwili jednak sytuację opanowałem, a teraz wciąż testuję i próbuję wykombinować najlepsze dawkowanie dla mojego zbiornika (posiłkuję się przy tym oczywiście testami, bo bez nich to... mizernie by było  )
na pewno mogę już powiedzieć, że tego typu rozwiązanie (ze związkami dozowanymi każdy osobno) bardziej sobie chwalę niż używanie gotowych rozwiązań.
trochę się tego obawiałem, bo ogólnie akwarium roślinne to dla mnie novum - a tym bardziej dokarmianie roślin - jednak jak sie okazało nie ma się czego bać i trzeba iść naprzód w edukacji
teraz mam dużo większą kontrolę nad makro i w końcu udało mi się uzyskać planowany poziom tych pierwiastków
-
skaza
●
skaza napisał(a):niespełna dwa tygodnie temu kupiłem właśnie u tego sprzedawcy K2SO4, KNO3 i rzeczone fosforany (KH2PO4).
Heh ja zamówiłem ten sam zestaw doszedł w ten poniedziałek i tak sobie rozmieszałem wlałem i tak myśle sobie że ... roślinki mi pokrywkę za 6 dni podniosą  . Na początek dałem KNO3 tak aż sie zużył cały fosfor (tak sądze bo testu nie mam ale mam na NO3 i co zawsze dałem jakiś nawóz to z 10mg/l zjeżdżało mi do 0) i zrobiło sie powyżej 20mg/l NO3 (test sery) i ciut sie glonów pojawiło. No to dałem KH2PO4 glony staneły ale liście zrobiły sie przeźroczyste no to dałem dziś K2SO4 i sie poprawiło. Od poniedziałku (czyli 4dni) moje moczarki urosły 5-6cm  żałuje że nie kupiłem jeszcze Symfonii i żelaza 
-
kyzak
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kościan
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Labeo dzięki za ten namiar! ja przed zakupem na allegro zaliczyłem u siebie w mieście wszystkie sklepy ogrodnicze, chemicznopodobne, a nawet w przypływie desperacji czepiłem sie aptek
jednak jedyne co udało mi się uzyskać to grymas na twarzach sprzedawców, mówiacy bez słów: "facet zgłupiał!", albo alternatywnie "terrorysta? produkuje bombę?"
...a na allegro po prostu wszedłem i kupiłem. wprawdzie koszt, który poniosłem nie jest jakiś oszałamiający bo za 0,5 kg soli (kupiłem od razu więcej co bym nie usiał kombinować przez najbliższe... lata?  ), zapłaciłem łącznie z kosztami przesyłki 19,00 zł no ale dobrze jest mieć możliwość wyboru tym bardziej, że na allegro też sole nie muszą być dostępne stale.
-
skaza
●
nie wiem co tam kupowałeś, ale poza KH2PO4 o połowę tańszego, to KNO3 jest 5 razy droższe, a K2SO4 4 razy niż na Allegro - stopień czystości tych z Dzierżoniowa - cz.
być może na Allegro wciskają barachło i dlatego
-

Armek
●
- Ranga: Znający temat
Ja KH2PO4 kupiłem w Hurt-Chemie pod Warszawą (dystrybutor POCH) cena za kg ok 60 zł (najmniejsza możliwa ilość zakupu). POCH to chyba najpewniejsze miejsce zakupu - tylko ilości spore. A jeśli chodzi o nitki to u mnie za ich pojawienie się był odpowiedzialny straszny niedobór fosforu ok. 0 mg/l (test rataja razem z tym roztworem kalibrującym wprowadzał mnie w błąd - nie kupujcie go - to porażka) i o dziwo strasznie niestbilny test NO3 SERA.
-
tyci2
●
Armek, kupowałem właśnie KH2PO4, możesz podać ceny jakie krzyknęli za pozostałe? O czystość warto pytać tych co sprzedają na allegro, chociaż w sumie jaką masz gwarancję? Sklep jest zawsze jednak bardziej wiarygodny.
-
labeo
●
KNO3- 5 zł/100g, 33 zł/1kg
KH2PO4 - 4 zł/100g, 30 zł/1kg
K2SO4- 3 zł/100g, 25 zł/1kg
stopień czystości cz.
można zamawiać dowolne ilości
o inne nie pytałem
dla mnie mają taki plus, że mogę podjechać bo mam do nich 15 km
na Allegro każdy pisze, że ma "złoto"  a potem dostajesz jakieś zmiotki, więc warto poszukać konkretnego sprzedawcy
-------------------
jakby ktoś szukał jeszcze prochów to niech luknie też tutaj
http://www.chemik.aip.pl/
-

Armek
●
- Ranga: Znający temat
Powiązane tematy
Witam,
- Akwarium 112L na jałowym + substrat podżwirowy. Zalane ponad 6 tygodni temu. Brak ryb i innych żywych stworzeń.
- 3700lm białe, niebieskie, czerwone.
- co2 ok. 40 (gazowałem nitki)
- filtr u...
Witam.
Zbiornik na 2 tygodnie w zasadzie od kilku dni zacząłem zauważać białe i przezroczyste listki na początku na Monte Carlo , teraz również na innych roślinach którym towarzyszy białe nitki .
Nie...
Zapraszam do obejrzenia opracowania filmowego.
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Witam,
9 października zrestartowałem zbiornik 25l (20l netto) na kranówce i żwirku + kulki GT.
Przez pierwszy tydzień standardowo dodawałem dzienne dawki K i bakterie (Stability) oraz zalecane dawki ...
Witam po świętach
Mam pytanie do doświadczonych osób które pomogą mi w korygowaniu moich błędów w nawożeniu solami.
Moje akwarium:
1. Wymiary 100x40x40
2. Oświetlenie LED 27.4W przez pierwsze 4 tygod...
Dzien dobry ,chcialbym sie dowiedziec czy moge wlac azot i fosfor jednoczesnie w jednym dniu czy rozlozyc to na pare dni , dawka 10:1, w akwarium obecnie jest zero azotu i fosforu , bardzo duzo roslin...
Witam,
Mam pytanie związane z poziomem fosforu. Sytuacja wygląda tak, że mam cały czas poziom NO3 w ok. 20 mg/l, natomiast fosfor regularnie spada (w sobotę po podmianie i dodaniu fosforu z KH2PO4 poz...
Witajcie!
Czy dodajecie fosfor na około miesiąc od startu akwarium na świeżej Amazonii? Większość "przewodników" podaje, że wg ADA nie potrzeba go dodawać. Jednak ostatnio pomiar testem JBL ...
Szukam informacji na temat poziom fosforu w pierwszych tygodniach funkcjonowania akwarium.
Mam akwarium na podłożu Amazonia i od dwóch tygodni test Zoolek pokazuje mi zerowy poziom PO4.
Wyczytałem,...
|
|