Fosfor/nitki - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Fosfor/nitki

Liczba wyświetleń: 3595·Odpowiedzi: 10
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Maxxxo Bydgoszcz

16 gru 2006, 11:31 Fosfor/nitki  (#1)  

Witam
,- dowiedziałem się że moja hateranthera potrzebuje fosforu (czarne lub przeźroczyste blaszki liści) a że znalazłem ciekawą propozycje na allegro zakładam ten wątek i pragne przeczytać jakieś opinie na temat oferowanego przedmiotu ,-http://www.allegro.pl/item148155794_kh2po4_fosforany_dla_roslin.html
ogółnie to nawet nie wiem jak to rozpuścić ani w jakiej ilości podać dlatego proszę o odpowiedz.

Pozatym od 2 miechów walczę z nitkami :? zaciemnienie praktycznie w żadnym stopniu nie pomogło. Aha stosuję PGC zbiornik 63 L oświetlenie to ponad 0,6 W/ 1 L.

Pozdrawiam.

Maxxxo
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Bydgoszcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

18 gru 2006, 13:50 Re: Fosfor/nitki  (#2)  

Maxxxo napisał(a):zakładam ten wątek i pragne przeczytać jakieś opinie na temat oferowanego przedmiotu

niespełna dwa tygodnie temu kupiłem właśnie u tego sprzedawcy K2SO4, KNO3 i rzeczone fosforany (KH2PO4).
jeszcze o efektach ich działania nie za bardzo moge coś powiedzieć (za krótki okres stosowania), ale o samym sprzedawcy moge się wyrazić jedynie w superlatywach - prędkość dostawy imponująca (poniżej 24h), woreczki z solami opisane jasno i wyraźnie.

Maxxxo napisał(a):ogółnie to nawet nie wiem jak to rozpuścić ani w jakiej ilości podać dlatego proszę o odpowiedz.

w rozpuszczaniu wydatnie pomógł mi ten arkusz do wyliczania stężeń nawozów (dostępny również na stronie głównej roslinyakwariowe.pl). może na pierwszy rzut oka, gdy go zobaczysz przestraszysz się, ale wierz mi nie ma się czego bać :)
ja też jestem świeży w temacie nawożenia, ale chwila "zabawy" z owym arkuszem sprawiła, że załapałem o co w tym biega ;)

a co do ilości jakie powinieneś zaserwować do akwarium, to już kwestia indywidualna zależna od panujących u Ciebie warunków.

skaza
Ranga: Początkujący

18 sty 2007, 15:14   (#3)  

Po dwóch tygodniach powinny być zauważalne efekty. Jednak bez wykonania testów nie wiadomo czy braki za w PO4 czy NO3 a może w obu tych makroelementach ?

Vellamo

18 sty 2007, 15:55   (#4)  

Vellamo napisał(a):Po dwóch tygodniach powinny być zauważalne efekty. Jednak bez wykonania testów nie wiadomo czy braki za w PO4 czy NO3 a może w obu tych makroelementach ?

skaza napisał(a):niespełna dwa tygodnie temu kupiłem (...)

...a po dwóch tygodniach stosowania rezultaty były już oczywiście widoczne ;) :)
szczególnie w postaci plagi glonów :D
od ładnej chwili jednak sytuację opanowałem, a teraz wciąż testuję i próbuję wykombinować najlepsze dawkowanie dla mojego zbiornika (posiłkuję się przy tym oczywiście testami, bo bez nich to... mizernie by było :))
na pewno mogę już powiedzieć, że tego typu rozwiązanie (ze związkami dozowanymi każdy osobno) bardziej sobie chwalę niż używanie gotowych rozwiązań.
trochę się tego obawiałem, bo ogólnie akwarium roślinne to dla mnie novum - a tym bardziej dokarmianie roślin - jednak jak sie okazało nie ma się czego bać i trzeba iść naprzód w edukacji :)
teraz mam dużo większą kontrolę nad makro i w końcu udało mi się uzyskać planowany poziom tych pierwiastków

skaza

kyzak Kościan

18 sty 2007, 23:20 Re: Fosfor/nitki  (#5)  

skaza napisał(a):niespełna dwa tygodnie temu kupiłem właśnie u tego sprzedawcy K2SO4, KNO3 i rzeczone fosforany (KH2PO4).

Heh ja zamówiłem ten sam zestaw doszedł w ten poniedziałek i tak sobie rozmieszałem wlałem i tak myśle sobie że ... roślinki mi pokrywkę za 6 dni podniosą :D . Na początek dałem KNO3 tak aż sie zużył cały fosfor (tak sądze bo testu nie mam ale mam na NO3 i co zawsze dałem jakiś nawóz to z 10mg/l zjeżdżało mi do 0) i zrobiło sie powyżej 20mg/l NO3 (test sery) i ciut sie glonów pojawiło. No to dałem KH2PO4 glony staneły ale liście zrobiły sie przeźroczyste no to dałem dziś K2SO4 i sie poprawiło. Od poniedziałku (czyli 4dni) moje moczarki urosły 5-6cm :shock: żałuje że nie kupiłem jeszcze Symfonii i żelaza :cry:

kyzak
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kościan

19 sty 2007, 08:33   (#6)  

Tylko jest pytanie po co przepłacać na allegro co najmniej o 100% jak tu:
http://www27.brinkster.com/reko/odczynn ... iczne.html
jest dużo taniej :lol:

labeo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

19 sty 2007, 09:57   (#7)  

labeo napisał(a):Tylko jest pytanie po co przepłacać na allegro co najmniej o 100% jak tu:

Labeo dzięki za ten namiar! ja przed zakupem na allegro zaliczyłem u siebie w mieście wszystkie sklepy ogrodnicze, chemicznopodobne, a nawet w przypływie desperacji czepiłem sie aptek :D
jednak jedyne co udało mi się uzyskać to grymas na twarzach sprzedawców, mówiacy bez słów: "facet zgłupiał!", albo alternatywnie "terrorysta? produkuje bombę?" :D

...a na allegro po prostu wszedłem i kupiłem. wprawdzie koszt, który poniosłem nie jest jakiś oszałamiający bo za 0,5 kg soli (kupiłem od razu więcej co bym nie usiał kombinować przez najbliższe... lata? :) ), zapłaciłem łącznie z kosztami przesyłki 19,00 zł no ale dobrze jest mieć możliwość wyboru tym bardziej, że na allegro też sole nie muszą być dostępne stale.

skaza

25 sty 2007, 18:32   (#8)  

labeo napisał(a):Tylko jest pytanie po co przepłacać na allegro co najmniej o 100% jak tu:

nie wiem co tam kupowałeś, ale poza KH2PO4 o połowę tańszego, to KNO3 jest 5 razy droższe, a K2SO4 4 razy niż na Allegro - stopień czystości tych z Dzierżoniowa - cz.
być może na Allegro wciskają barachło i dlatego

Armek
Ranga: Znający temat

25 sty 2007, 19:38   (#9)  

Ja KH2PO4 kupiłem w Hurt-Chemie pod Warszawą (dystrybutor POCH) cena za kg ok 60 zł (najmniejsza możliwa ilość zakupu). POCH to chyba najpewniejsze miejsce zakupu - tylko ilości spore. A jeśli chodzi o nitki to u mnie za ich pojawienie się był odpowiedzialny straszny niedobór fosforu ok. 0 mg/l (test rataja razem z tym roztworem kalibrującym wprowadzał mnie w błąd - nie kupujcie go - to porażka) i o dziwo strasznie niestbilny test NO3 SERA.

tyci2

26 sty 2007, 08:16   (#10)  

Armek, kupowałem właśnie KH2PO4, możesz podać ceny jakie krzyknęli za pozostałe? O czystość warto pytać tych co sprzedają na allegro, chociaż w sumie jaką masz gwarancję? Sklep jest zawsze jednak bardziej wiarygodny.

labeo

26 sty 2007, 15:24   (#11)  

KNO3- 5 zł/100g, 33 zł/1kg
KH2PO4 - 4 zł/100g, 30 zł/1kg
K2SO4- 3 zł/100g, 25 zł/1kg
stopień czystości cz.
można zamawiać dowolne ilości
o inne nie pytałem
dla mnie mają taki plus, że mogę podjechać bo mam do nich 15 km
na Allegro każdy pisze, że ma "złoto" :wink: a potem dostajesz jakieś zmiotki, więc warto poszukać konkretnego sprzedawcy

-------------------

jakby ktoś szukał jeszcze prochów to niech luknie też tutaj

http://www.chemik.aip.pl/

Armek
Ranga: Znający temat

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20230307_185724.jpg

Rośliny pobierają tylko fosfor

jacekp1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2986
Witam, - Akwarium 112L na jałowym + substrat podżwirowy. Zalane ponad 6 tygodni temu. Brak ryb i innych żywych stworzeń. - 3700lm białe, niebieskie, czerwone. - co2 ok. 40 (gazowałem nitki) - filtr u...
received_392855872748265.jpeg

Białe liście i nitki

Sawiol w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4781
Witam. Zbiornik na 2 tygodnie w zasadzie od kilku dni zacząłem zauważać białe i przezroczyste listki na początku na Monte Carlo , teraz również na innych roślinach którym towarzyszy białe nitki . Nie...
YouTube

Podłoże aktywne a fosfor - opracowanie filmowe

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2382
Zapraszam do obejrzenia opracowania filmowego.

Fosfor - jak zacząć bezpiecznie podawać

przemogasior w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4202
Cześć, Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html Poziom poszczególnych pierwiast...

2 tygodnie po restarcie i już nitki/niedobory

Agamemnon w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3170
Witam, 9 października zrestartowałem zbiornik 25l (20l netto) na kranówce i żwirku + kulki GT. Przez pierwszy tydzień standardowo dodawałem dzienne dawki K i bakterie (Stability) oraz zalecane dawki ...

Nawożenie solami - zielenice, nitki powolny wzrost roślin

zabkinss w Nawożenie · Odpowiedzi: 46 · Wyświetlenia: 13625
Witam po świętach Mam pytanie do doświadczonych osób które pomogą mi w korygowaniu moich błędów w nawożeniu solami. Moje akwarium: 1. Wymiary 100x40x40 2. Oświetlenie LED 27.4W przez pierwsze 4 tygod...

Azot i fosfor jednoczesnie czy nie?

Czesioi w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2421
Dzien dobry ,chcialbym sie dowiedziec czy moge wlac azot i fosfor jednoczesnie w jednym dniu czy rozlozyc to na pare dni , dawka 10:1, w akwarium obecnie jest zero azotu i fosforu , bardzo duzo roslin...

Czy uzupełniać fosfor

ksleg w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 958
Witam, Mam pytanie związane z poziomem fosforu. Sytuacja wygląda tak, że mam cały czas poziom NO3 w ok. 20 mg/l, natomiast fosfor regularnie spada (w sobotę po podmianie i dodaniu fosforu z KH2PO4 poz...

ADA Amazonia a fosfor

k.mrowka w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1180
Witajcie! Czy dodajecie fosfor na około miesiąc od startu akwarium na świeżej Amazonii? Większość "przewodników" podaje, że wg ADA nie potrzeba go dodawać. Jednak ostatnio pomiar testem JBL ...

Fosfor na starcie

Wojtulson w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 2963
Szukam informacji na temat poziom fosforu w pierwszych tygodniach funkcjonowania akwarium. Mam akwarium na podłożu Amazonia i od dwóch tygodni test Zoolek pokazuje mi zerowy poziom PO4. Wyczytałem,...

Statystyki

Ten temat przegląda 2165 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2165 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.