|
|
Glony - "wata" porastajaca rosliny
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam,
Prosze Was o pomoc jak pozbyc sie watowatych glonow, ktore zaatakowaly glownie roslinki jak Limnophila Aquatica i Rotala Walichii. Nie sa to twarde nitki ale gesta maz z masa pecherzykow powietrza pod koniec dnia. Moje akwarium zalozylem 2 miesiace temu nie majac doswiadczenia w utrzymaniu zbiornikow holenderskich. Kiedys hodowalem paletki i myslalem, ze nie moze byc juz nic trudniejszego. I widze, ze bylem w wielkim bledzie. Cale szczescie, ze istnieje to forum i mam sie do kogo zwrocic o pomoc. Pierwszy problem ze stabilizacja odczynu rozwiazany dzieki Wam. Dozowanie CO2 zalatwilo sprawe. Ale teraz mam kolejny problem z glonami a sprawe utrudnia leczenie ospy (preparat firmy SERA). Poczytalem juz kilka postow na forum o glonach i zaopatrzylem sie w testy na NO3 i PO4 (SERA) bo to chyba w tym wypadku najwazniejsze.
Zbiornik: 400L
Oswietlenie:
1x65W PowerGlo
3x58W Osram Fluora
Obsada:
neon czerwony 45 szt
razbora klinowa 15 szt.
kirys panda 9 szt.
kirys sterby 9 szt.
Otocinclus 5 szt.
Woda:
odczyn: 7pH
TwO: 13n
TwW: 6n
N03: 0ppm
PO4: 0,1ppm
Czy w wypadku stosowania lekarstwa i testow NO3 & PO4 tego samego producenta (SERA) jest mozliwe przeklamanie?
Zgodnie z Waszymi radami w przypadku zerowej wartosci NO3 powinno sie podac makroelementy. Jest to jednak dosyc mlody zbiornik i w dodatku lekarstwo na ospe wytluklo pewnie bakterie. Czy wlewajac NO3 nie pogorsze jeszcze sytuacji?
Bede wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam,
Darek
-

dkielas
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Gliwice
dkielas napisał(a):Witam, N03: 0ppm
Temat zerowych azotanów pojawia sie na forum często - zwłaszcza w dziale glony.
Przeczytaj parę postów w tym dziale - na pewno trafisz na odpowiedź.
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Witam,
Dziękuję bardzo za odpowiedź. To mi wystarcza.
Zastanawiam sie tylko, czy nie mam zbyt silnego oświetlenia (powyżej 0,7W / litr).
Po 1. dniowym zaciemnieniu glony przystopowały ale też uprzednio dodałem Planta Activ MAKROELEMENTY z firmy Aqua Botanique.
NO3 ustawiłem na poziomie 10ppm. Później glony już prawie nie rosły ale też nie dało się ich całkowicie pozbyc. Delikatne roślinki (np.: Rotala Walichii) nie przetrwaly walki z glonami. Jestem dobrej myśli - zaopatrzyłem się w kilka nowych roślin i będę obserwował wyniki. Nic mnie nie zniechęci....
Pozdrawiam serdecznie,
Darek
-

dkielas
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
przy dosc duzym oswietleniu zaleca sie (bez wzgledu na stsowany nawoz) - zapodawanie makro i mikro w systemie codziennym
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547
-

jabol
●
-
Witam,
Obliczylem dokladnie, ze w tej chwili mam 0,79W/L.
Bede wiec dodawal MAKRO i MIKRO codziennie i mierzyl ich stezenia.
Poczytalem troche informacji na forum i wydaje mi sie, ze najpierw musze uzyskac odpowiednie stezenia MAKRO a w nastepnej kolejnosci moge dozowac MIKRO.
A moze powininenem pobawic sie sterowaniem oswietlenia. Poniewaz mam dwie belki oswietleniowe moze wysterowac je nastepujaco:
1. pierwsze 3 godziny - tylko przod
2. kolejne 6 godzin - obie belki
3. ostatnie 3 godziny - tylko tyl
Pozdrawiam i dziekuje za Wasza pomoc,
Darek
-

dkielas
●
jak dla mnie to masz zle roz ieszczony system swietlny
ja mam tak
10 godin tyl przod 2x30 wat
6 godzin srodkowa czesc 2 x 30 wat
7 godzin sam srodek 2 x 30 wat
pojaiwly sie u mnie sinice ale je zwalczylem nie cheminczne przez same 5 dniowe zaciemnienie ale powodem byl zly stosunke no3 do po 4 po prostu mialem stany zerowe
teraz codziennie podaje micro i macro +co2 i akwarium zaczyna sie zielenic
ale tez mam problem liscie mi cosik ostanio oblatuja wiec uzupelnilem kno 3 no3 na 20 po4 na 2 i zobaczymy co sie bedzie dzialo
Mialem tez taki problem ze no3 roslo przy nawozeniu micro i macro ale po 4 stalo jak zaczarowane na 0 ale raczej to byl efekt niedostpnosc azotu przy braku potasu
mysle ze kno 3 rozwiaze ten problem dam znac ci jak to poszlo u mnie w piatek jak przeprowdze kolejne testy w sobote podmiana wody i wszytko od nowa
-
TURYSTA
●
- Miasto: Trzebinia
Powiązane tematy
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
Cześć
W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach.
Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Cześć,
Mam problem z glonami w moim zbiorniku, wszystko opisane poniżej, proszę o radę.
Zbiornik:
300 litrów
Filtr Aquael Ultramax 2000 z dwoma wkładami ceramiki i dwoma gąbkami plus dodatkowa gąbka...
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|