kiedy zacząć nawozić i ...... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

kiedy zacząć nawozić i ......

Liczba wyświetleń: 2069·Odpowiedzi: 9
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
pawelw Czeladź
Kochani doradzcie mi dobrze.Akwa 126l brutto.
oświetlenie 4*18W
ph 6,7 stałe kontrolowane przez ph-komp i co2
twardosc węglanowa 7 (test tetry).Filtracja dobra wg. mnie (eheim ecco 2234 z wkladami ceramicznymi)
akwarium ma 3 tygodnie wiec świeże.No2 niewykrywalne (test tetry)
rośliny intensywnie bąblują.Na niektórych liściach pojawiły sie pojedyncze 5mm- 1 cm zielone nitki.Na kamieniach zaczyna być widoczny zielony nalot.Na szybach też.

Pytanie ma takie bo boje się popełnić błąd.Kiedy powinienem zacząć nawozić.
Kiedy pierwszy raz podmienić wodę.Obsada to 10 krewetek amano,4 redy,2 filtrujące i 10 otosów.

Nie chciałbym zawalic i zdestabilizować pewnie jeszcze niedojrzaly zbiornik.
na koniec fotka.
http://voila.pl/pqhp3/?1

prosze o pomoc
pozdrawiam Pawel Winiarski

a byłbym zapomniał testów na no3,po4,fe nie robilem bo nie mam,choć chciałbym mieć.Problem w tym że czytając różne fora na ten temat, spotkałem zbyt dużo różnych opini niektórych wzajemnie się wykluczających co do jakości różnych testów.Nie wiem wiec czy kupując np. tetre,sere, czy jbl czy zooleka, bede miał obiektywne wyniki.Moze tez cos doradzicie w tym temacie.Bardzo prosze.

pawelw
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Czeladź

14 gru 2006, 01:28   (#2)  

JA nawożenie micro i macro zaczynam już po kilku dniach od startu. Oczywiście opieram się na testach. Na początek staram sie utrzymywać niższe wartości NO3-5mg/l,PO4-0,5mg/l,Fe-0,1mg/l a wszystko po to by roslinki mogły sobie cokolwiek z wody pobierać a glony nie miały mozliwości rozwoju. Co do testów to polecam PO4-JBL-a, Fe-sera. pozdrawiam

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

pawelw Czeladź

14 gru 2006, 07:42   (#3)  

100>P Piotr Stochmal napisał(a):JA nawożenie micro i macro zaczynam już po kilku dniach od startu. Oczywiście opieram się na testach. Na początek staram sie utrzymywać niższe wartości NO3-5mg/l,PO4-0,5mg/l,Fe-0,1mg/l a wszystko po to by roslinki mogły sobie cokolwiek z wody pobierać a glony nie miały mozliwości rozwoju. Co do testów to polecam PO4-JBL-a, Fe-sera. pozdrawiam

Dzieki, a kiedy zrobic pierwsza podmiane.Czy teraz 3 tyg. po zalaniu juz czas czy jeszcze poczekac.Wode przygotowuje filtraxem K, bo jest w kranie zbyt twarda.A jakich uzywasz testow NO3?

pawelw

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

14 gru 2006, 11:57   (#4)  

Zbyt twarda tzn. jaka? bo ja nie leje żadnych bajerów do wody tylko odstawiam w butelkach żeby się odstała TWO mam 20'n, tww-16'n PH-8.0 :).Wogóle mysle, że lepiej odstawić wode aniżeli lać do niej jakieś uzdatniacze :) Ja leje tylko nawozy dla roślin. Używam testu na NO3- zooleka. Trzeba zgadywać wyniki bo skala jest trochce nie dokładna ale sie sprawdza. PZDR

100>P Piotr Stochmal

pawelw Czeladź

14 gru 2006, 12:58   (#5)  

100>P Piotr Stochmal napisał(a):Zbyt twarda tzn. jaka? bo ja nie leje żadnych bajerów do wody tylko odstawiam w butelkach żeby się odstała TWO mam 20'n, tww-16'n PH-8.0 :).Wogóle mysle, że lepiej odstawić wode aniżeli lać do niej jakieś uzdatniacze :) Ja leje tylko nawozy dla roślin. Używam testu na NO3- zooleka. Trzeba zgadywać wyniki bo skala jest trochce nie dokładna ale sie sprawdza. PZDR

u mnie sama twardosc weglanowa kranówki wynosi 21 st.n.Tez nie leje uzdatniaczy filtrax k to kationit.

pawelw

Leszek Lewkowski Białystok

14 gru 2006, 18:07   (#6)  

Wg mnie masz za małą obsadę ryb,o wiele za małą.

Leszek Lewkowski

Miasto: Białystok

14 gru 2006, 19:10   (#7)  

Zdecydowanie za mała obsada, ja do nowego zbiornika wpuściłem Molinezje i załatwiły na wstępie sprawę młodych glonów rywalizując o nie z krewetkamo Amano.
To że testy nie wykazują NO3 nic nie znaczy, bo rośliny mają zapas azotu oraz pobierają go z podłoża.

Jest to dokładnie opisane w tym artykule
https://roslinyakwariowe.pl/art.php?go=28
a to cytat:
"Woda w moich akwariach ma prawie zawsze ograniczoną ilość azotanów. Nigdy nie mam mierzalnych zawartości azotanów i prawie zawsze mam co najwyżej śladowe ilości fosforanów. Niekoniecznie to oznacza że rozwój roślin jest ograniczany przez ilość dostępnego azotu. Jeżeli azot jest dostępny poprzez podłoże to nie ma znaczenia czy woda zawiera mierzalne ilości azotanów czy też nie, dopóki rośliny mogą pobierać go poprzez korzenie. Czasami podaję azot do dojrzałych zbiorników jeżeli obserwacja roślin wskazuje że jest on potrzebny, ale robię to dodając stałe nawozy wprost do podłoża.

Nie wierzę, że można stwierdzić ograniczenia w rozwoju roślin wywołane niedoborami azotu poprzez pomiar zestawem do testowania. Zdrowo rosnące rośliny są bardzo dobre w wyłapywaniu nawet niewielkich ilości jonów amonowych (NH4+). Wzrost zawartości azotanów w wodzie jest możliwy tylko jeżeli ilość jonów amonowych jest większa aniżeli rośliny są w stanie zużyć. Preferuję obserwację roślin. Jeżeli wzrost roślin nie wykazuje niedoborów azotu - to się nie martwię."

Chcę przestrzec przed dodawaniem jakichkolwiek makroelementów do świeżo założonego zbiornika (mniej niż 3 miesiące). Roślinom zabiera nieco czasu zadomowienie się, zużycie własnych rezerw plus azotu dostępnego w systemie z odchodów ryb itd.. Tylko w starszych zbiornikach, silnie oświetlonych, nawożonych CO2 , z bardzo szybko rosnącymi roślinami może dojść do niedoborów azotu.

Gość

14 gru 2006, 23:04   (#8)  

lancer18d napisał(a):Chcę przestrzec przed dodawaniem jakichkolwiek makroelementów do świeżo założonego zbiornika (mniej niż 3 miesiące).
a co powiesz o nawożeniu macro i micro już w tydzien po starcie? glonów wogóle nie było. Oczywiście opierałem to na testach bo bez nich wtedy ani rusz. Nikt mi nie powie, że nie można dawać macro tak wczesnie bo sam to przetestowałem. Wszystko też zależy od warunków w akwa, naszej wody. Nie w każdym baniaku bedzie to możliwe. pzdr

100>P Piotr Stochmal

pawelw Czeladź

15 gru 2006, 12:59   (#9)  

Leszek Lewkowski napisał(a):Wg mnie masz za małą obsadę ryb,o wiele za małą.

Tak wiem, chce dokupic jeszcze na początek ze 2-3 kosiarek a potem rybki plywajace w toni.Jeszcze niezdecydowalem jakie.pewnie jakies kąsaczowate.

pawelw

17 gru 2006, 15:07   (#10)  

100>P Piotr Stochmal napisał(a):
lancer18d napisał(a):Chcę przestrzec przed dodawaniem jakichkolwiek makroelementów do świeżo założonego zbiornika (mniej niż 3 miesiące).
a co powiesz o nawożeniu macro i micro już w tydzien po starcie? glonów wogóle nie było. Oczywiście opierałem to na testach bo bez nich wtedy ani rusz. Nikt mi nie powie, że nie można dawać macro tak wczesnie bo sam to przetestowałem. Wszystko też zależy od warunków w akwa, naszej wody. Nie w każdym baniaku bedzie to możliwe. pzdr

Piotrze
oczywiście, że można podawać nawozy do aqa zaraz po starcie, tylko po co?
Ja gdybym mógł to nie nawoziłbym wcale, ale niestety nie chcą rosnąć wtedy rośliny :wink: . Uważam nawożenie jako konieczność, a nie jako zajęcie, na które czekam z niecierpliwością :D

Gość

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1015
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
20241015_121317.jpg

Nawozenie EI poradźcie jak zacząć

Kzielinski88 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2999
Witam, Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie. Ph 6.5 do 6.8 Kh 5 Gh 8 No2 0 Ammoniak 0 P około 0.25ppm test z podloza. No3 - 3ppm przed podmianą Wode zamierzam podmien...
kostka.jpg

Ile Nawozic i jakie Nawozy

guzi75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4641
Witam, Mój zestaw Kostka- 31L brutto-30x30x35 netto-pewnie jakieś 25L Światło- Twinstar III 300C 16W 1028 lm świece 7godz akwarium ma 1 miesiąc CO2 TROPICA System Nano na noc zakręcam Filtracja- HW ...
20230308_211743.jpg

Czym nawozić

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 9099
Witam, czym nawozić akwarium z substratem tropica ? Akwarium będzie z dwutlenkiem węgla z butli . I chciałbym wiedzieć również jak nawozić i czym od samego początku ( wiem że potas ) . Tylko potrzebuj...
IMG_1903(1).jpg

Jak i kiedy rozpocząć nawożenie?

Bruner w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6492
Po długiej przerwie wróciłem do akwarystyki, pierwsza próba z HT zakończyła się inwazją glonów (spowodowaną głównie nieumiejętnym nawożeniem i ciągłym grzebaniem w dnie), padnięciem części roślin i w ...
YouTube

Akwarium z mchami - czy podawać CO2 i nawozić mchy?

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1768
IMG_20220914_163122.jpg

Nawozy Ferka (Balance-N - azot) czy mogę tylko tym nawozić?

pezet40 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4905
Dzień dobry. Proszę o pomoc doświadczonych akwarystów: Stan obecny: Akwarium 125l od 18 miesięcy. Podłoże z ziemi oraz na to źwir czarny. Obsada ryb duża, roślin mało. Nie nawożę niczym. Bardzo dob...

Fosfor - jak zacząć bezpiecznie podawać

przemogasior w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4339
Cześć, Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html Poziom poszczególnych pierwiast...

Czy już czas nawozić?

DamianKr w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2112
Witam, Akwarium 360l 120x50x60 działa od 9 dni. Podłoże to lawa wulkaniczna plus substrat Tropica plus żwirek kwarcowy. Świecę lampą Twinstar s-line 92W, full moc przez 6 godzin następnie dwie godzin...

Jak nawozić

wojtekszuminski w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2437
Mam pytanie jak nawozic akwarium z Ca 84. Chodzi mi o mg, k, n, p i fe.

Statystyki

Ten temat przegląda 366 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 366 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.