przezroczysta hetera pomocy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

przezroczysta hetera pomocy

Liczba wyświetleń: 985·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

13 gru 2006, 18:41 przezroczysta hetera pomocy  (#1)  

Mam taki włąsnie problem ze mi hetera zaczełą tracic zielony kolor i robi sie przzroczysta nie wiem o co chodzi moze wiecie czego to niedobor;0)???

parametry mam nastepujace
no3=10
po4=0,05
fe=0,4

mierzone testem JBL

dykan

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
igi Łódź

21 gru 2006, 17:37   (#2)  

Coś malutko masz tego fosforu. Zalecana ilość PO4 wynosi 0,5 - 1 ppm dla NO3=10. Przezroczyste liście są IMO wynikiem braku azotu (masz go "sporo" w akwarium ale przy takiej ilości fosforu i tak ten azot nie jest dostępny). Azot to budulec chlorofilu, a jeśli jeszcze masz do tego dużo światła w baniaku, to nie dziw się, że chlorofil rozwala się w liściach, czyli że roślina robi się przezroczysta :( Podnieś zawartość PO4, w efekcie rośliny będą mogły wykorzystać znajdujący się w akwarium azot. Proponuję jeszcze opcję szukaj - jest kilka postów na temat Heteranthery.
Pozdrawiam.

igi
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Zrzut ekranu (22).png

Potrzebuje pomocy z zulixem

LukasTroch w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1504
witam, dawno nie robiłem micro z kalkulatorem zulixa i zapomniałem jak wpisać dawkę jaką będę dawał dziennie do akwarium i czy dając intermag i chelat zelaza to w dwóch okienkach u góry po lewo ma być...
20230315_184951.jpg

Zielenice punktowe Pomocy...

LukasTroch w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3447
Witam. Od dłuższego czasu mam problem z zielenicami punktowymi na roślinach, na szybach i sprzęcie. Są to kropki ciężkie do usunięcia. Podaje parametry może ktoś się coś tu doszuka; Akwarium 112L Oświ...

Obniżenie ph przy pomocy podłoża Podłoże H.E.L.P. Advanced S

pacyfik26 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5830
Witam jak w temacie zakupiłem to podłoże Podłoże H.E.L.P. Advanced Soil ORIGINAL i dodałem go do akwarium ale nie jako główne podłoże nasypałem jakieś 250 ml w jedno miejsce, akwarium 50 litrów( potem...

Proszę o pomocy z nawożeniem solami

Michalina w Nawożenie · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 15674
Witam, Wystartowałam nowy baniak i widzę jakieś niedobory. Niestety nie znam się na nawożeniu. Wiem tylko że mam twarda wodę w kranie i sprawdzalam na stronie dostawcy takie mam dane: DH 11.8 (z testu...

Rozpuszczające się rośliny. Pomocy

Bartek1984 w Nawożenie · Odpowiedzi: 65 · Wyświetlenia: 17866
Witam serdecznie. Od tygodnia mam problem z roślinami. Zaczęły się dosłownie robić przezroczyste i rozpuszczać. Nie wszystkie i też nie w całości, w większości przypadków tylko dolne partie. NO3 ok 20...

Parametry wody - pomocy

Krasuckikamil w Nawożenie · Odpowiedzi: 77 · Wyświetlenia: 23529
Witam mam akwarium na ziemi ogrodowej kostkę 91 litrów w miarę mocno obsadzone roślinami nawozone co2 1 b ą bel na sekunde i do tego podaje potas W tym mialem 6 neonki 10 rozbor borneanskich 5 otosko...

Dziurawy problem.Pomocy.

bieniolubo23com w Nawożenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 5598
Witam wszystkich i pozdrawiam na forum.Nie chce się rozpisywać tylko szybko przejdę do rzeczy.Mianowicie chodzi mi o dziury w roślinach,a najbardziej u Hygrophila Corymbosa Minima.Oto zdjęcia: 2016111...

Start nawożenia EI - pomocy

jaros.kk w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2475
Witam. Chciałem prosić o pomoc w doborze mieszanki nawozowej makro EI. Zbiornik: 240l (ok 200l netto) 120/40/50. Filtracja: chinol HW303B z UV gąbki + keramzyt. Podłoże: ziemia ogrodowa + kulki glina...

Wysokie kh, ph i gh, pomocy !

_Kreweta_ w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 15418
Dzień dobry. Udało mi się wreszcie dostać w sklepie testy paskowe z tetry. Zmierzyłam parametry wody : CI² wynosi ok. 0 - 0,8 pH- 8-8,4 Kh ( i tu mnie to bardzo martwi ) 20° d Gh -8°d - 16° d No³ - ok...

Potrzebuje pomocy w ogarnięciu zbiornika (EI)

eoe6 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1409
Witam, akwarium ma juz około 5 miesiecy, ale nadal nie uporałem sie w 100% z nawożeniem EI. Rosliny : 1× Bacopa australis 4× Tropica 1-2-Grow Eleocharis sp. 'mini' 1× Hydrocotyle tripartita 1× Altern...

Statystyki

Ten temat przegląda 519 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 519 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.