Najpierw parametry zbiornika:
Rozmiar: 85x35x35cm
Oświetlenie: 18W, Aqua Nature 18W, Philips Aquarelle 18W
Filtracja: Aktualnie 2 filtry wewnętrzne 300l/h(stary) i AquaSzut Senior Bio(ceramika) 1000l/h
Nawóz: Mikro i Makro PlantaActiv (dawka 1ml/dziennie mikro i makro)
CO2: Bimbrownia (x1)(pod dyszę filtra, pęcherzyki są "rozdmuchiwane")
Parametry wody(testy JBL, pH i Tw Zooleka):
pH - 7,4-7,6
TwO - 14'n
TwW - 8'n
NO3 - 10-20ppm
PO4 - 0,25ppm (?!)
Fe - 0,1ppm
Temperatura: 22-26'C
Woda zmiękczana Kationitem K Zooleka.
Rybki:
4xkosiarka(małe)
2xbrzanka bursztynowa
2xzbrojnik niebieski
Rośliny:
Anubiasy nana i barteri (ale nie jestem pewien: duże i małe)
Nurzańce Amerykańskie i skrętolistne
Aglaonema
Kryptokorynki (małe, czerwone)
Hygrophile
i to chyba wszystko
Podmiana wody:
50% raz w tygodniu (dodatkowe 3ml każdego z nawozów do podmienianej wody)
Problem:
Rośliny słabo rosną, młode liście (które widzę raczej rzadko) wyglądają dobrze, lecz po kilku dniach-tygodniach ciemnieją krawędzie (Hygrophile), stają się szkliste, dziurawe (nurzańce, kryptokorynka). Anubiasy i kryptokorynki porastają zielenice. Ogólnie akwarium nie wygląda dobrze.
Dalej pytanie, czemu jest tak mało PO4 w stosunku do NO3? Gdybym zastosował więcej nawozu makro to wzrosłoby jeszcze bardziej stężenie NO3 i odwrotnie. Więc co mogę zrobić?
Również nie dostrzegam bąbelkowania, ew. czasem drobne pęcherzyki na dużym anubiasie.
Kolejnym problemem jest biały "kożuch" na powierzchni wody, jest on dość cienki. Ściągam go gazetą, lecz po dwóch-trzech dniach znowu wraca . Wysterowanie dyszy filtra mało daje, rozbija kożuch w jednym miejscu, ale reszta zostaje nietknięta. Co może być tego przyczyną.
Dodam, że staram się nie przekarmiać rybki (kożuch i NO3), lecz nie daje to rezultatu. Przez ostatnie 4 dni nie karmiłem rybek w ogóle i żadnej zmiany, ani w przypadku NO3, ani w przypadku korzucha.
Co może być przyczyną tych problemów? Co mogę spróbować sprawdzić/zmienić?
Pozdrawiam,
Paweł Olesiejuk.
Ostatnio edytowano 13 gru 2006, 15:58 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz