|
|
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Czy gdzieś jest opisany sump stojący z boku.Mam miejsce obok
Główny zbiornik to rafa koralowa i słona też kostka 30L na biurku.Przy roślinkach jestem duchem.
-

inmar
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Jastrzębie Zdrój
Raczej czegoś takiego nie znajdziesz. Było coś kiedyś nad akwarium jakgdyby w pokrywie i to na tym forum tylko kto to miał.A jeśli chodzi o miejsce mobok to IMo Ci się nie uda zrobić sumpa bo jak?chyba, że w boku akwa zrobisz dziure z przelewem od razu do sumpa i potem pompa do akwa. WG. mnie to kiepski pomysł. Nawet kubełków sie nie powinno stawiać na tym samym poziomie co akwarium. pzdr
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
Można zrobić. Po prostu panel przy akwarium, taki jak w mniejszych akwariach morskich. Tam to wygląda troszke inaczej bo w zbiornik wkleja sie szybe której płaszczyzna jest równoległa do płaszczyzny tylnej scianki ( na całej długosci, na całą wysokość), z wycieciem przez które woda będzie sie przelewała.
Główną wadą jest sam panel który zajmuje sporo miejsca przy/ za akwarium. Drugą wadą jest sporo mniejsza wydajność biologiczna od klasycznego sumpa ( z powodu małych rozmiarów).
"idziemy dalej by być bliżej..."
-

koplek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Pszczyna
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Oczywiście że się da, nalezy wykorzystać zasadę naczyń połączonych czyli stawiasz obok akwarium drugi zbiornik (górna krawędź na conajmniej na takiej samej wysokości jak w akwa) i do niego poprzez rurki jest samoczynnie przelewana woda (trzeba sprawdzić ile rurek i o jakim przekroju będą wystarczająco wydajne w transporcie wody) lub stosujesz pompę (jak w zewn. refugium w akwa morskich), w tym zbiorniku wklejasz komorę na sump i powinno zadziałać.
-
labeo
●
Tak jak Labeo myślałem jak były stare filterki szklane wieszane na krawędzi jest to też bardzo bezpieczne.W nowym akwa mam miejsce nawet na 50 litrowego sumpa.Chciałbym podpatrzyć już gotowy.myślę jednak,że nie będzie się różnił budową od zwykłych.
Główny zbiornik to rafa koralowa i słona też kostka 30L na biurku.Przy roślinkach jestem duchem.
-

inmar
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Jastrzębie Zdrój
Ja mam zamiar zbudować właśnie taki zbiornik techniczny ale chciałbym żeby był z pleksy ma służyć m.in. do automatycznej podmiany wody ale właśnie mam problem z tą pleksą.
-
labeo
●
Może ktoś z Was ma namiar na kogoś kto robi zbiorniki z pleksy i wysyła?
-
labeo
●
Powiązane tematy
Czesc, w szkle 60x40x40 chce zrobic wewnetrznego sumpa o szerokosci 8 cm. Prosze o zerkniece czy taki roztaw przegrod jest ok. Najwieksza watpliwosc mam gdzie umiejscowic wylot, czy ponizej czy powyze...
W wyniku umiarkowanej dyskusji na PW CHYBA zostałem przekonany do sumpa w moim nowym projekcie (podziękowania dla wiadomej osoby)
Zbiornik 320X70x60
Kwestia które nie zostały rozstrzygniete :
1. średn...
Mam problem. Myslalem ze wiemcos na temat naczyn polaczonych ale widac nie.
Akwarium 30l. Sump za nim 30x30x9cm
Trzy komory.
Lewa mechaniczna, woda idzie dolem do biologicznej i w koncu gora do komor...
Witajcie,
Wiem że na taki litraż, spokojnie by starczył kubełek, ale jest w tym zamierzony cel.
Cały czas w planach mam postawienie zbiornika 600-700 litrów, ale to pewnie dopiero po remoncie salonu. ...
Witam,
po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...
Cześć
Po wielu perturbacjach zaqkupiłem akwarium opti 300 l z szafką.
Teraz czas na filtr....... ?
Nigdy nie miałem sumpa i może czas na niego.
Mam dostęp do akwarium 72l 60x30x40.
Po przeczytaniu ...
Witam wszystkich, jestem akwarysta od lat. Jak dotąd zbiorniki 50-100 roślinne HT. Buduje dom w , którym będzie stał już większy zbiornik w salonie około 500 l. Już na etapie wybierania projektu domu ...
Witam, na początku chciałbym wszystkich przywitać ponieważ nie zaglądałem na forum od jakiś 10 lat.
Mam zbiornik 200x65x65 cm po paletkach i chciałbym zrobić roślinny. Posiadam pompę obiegową Aquamedi...
Witam
Od jakiegoś czasu biję się z myślami czy zmienić filtrację w moim baniaku 180x65x69cm, 12mm szyba - 800l. Teraz mam Fluval FX6 i Tetra uvc-xtreme 1200. Nie mam problemów z utrzymaniem równowagi...
Witajcie,
Trzeci dzień akwarium na sumpie czyli druga podmiana wody za mną i naszła mnie taka myśl.
Podmiana czystym RO zajmuje mi jakieś 1,5 - 2h czy to nie za długa przerwa dla bakterii? Szczególnie...
|
|