sump z boku - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

sump z boku

Liczba wyświetleń: 2630·Odpowiedzi: 6
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
inmar Jastrzębie Zdrój

12 gru 2006, 17:47 sump z boku  (#1)  

Czy gdzieś jest opisany sump stojący z boku.Mam miejsce obok
Główny zbiornik to rafa koralowa i słona też kostka 30L na biurku.Przy roślinkach jestem duchem.

inmar
Ranga: Początkujący

Miasto: Jastrzębie Zdrój

12 gru 2006, 22:39   (#2)  

Raczej czegoś takiego nie znajdziesz. Było coś kiedyś nad akwarium jakgdyby w pokrywie i to na tym forum tylko kto to miał.A jeśli chodzi o miejsce mobok to IMo Ci się nie uda zrobić sumpa bo jak?chyba, że w boku akwa zrobisz dziure z przelewem od razu do sumpa i potem pompa do akwa. WG. mnie to kiepski pomysł. Nawet kubełków sie nie powinno stawiać na tym samym poziomie co akwarium. pzdr

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

koplek Pszczyna

12 gru 2006, 23:12   (#3)  

Można zrobić. Po prostu panel przy akwarium, taki jak w mniejszych akwariach morskich. Tam to wygląda troszke inaczej bo w zbiornik wkleja sie szybe której płaszczyzna jest równoległa do płaszczyzny tylnej scianki ( na całej długosci, na całą wysokość), z wycieciem przez które woda będzie sie przelewała.
Główną wadą jest sam panel który zajmuje sporo miejsca przy/ za akwarium. Drugą wadą jest sporo mniejsza wydajność biologiczna od klasycznego sumpa ( z powodu małych rozmiarów).
"idziemy dalej by być bliżej..."

koplek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Pszczyna

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

13 gru 2006, 09:09   (#4)  

Oczywiście że się da, nalezy wykorzystać zasadę naczyń połączonych czyli stawiasz obok akwarium drugi zbiornik (górna krawędź na conajmniej na takiej samej wysokości jak w akwa) i do niego poprzez rurki jest samoczynnie przelewana woda (trzeba sprawdzić ile rurek i o jakim przekroju będą wystarczająco wydajne w transporcie wody) lub stosujesz pompę (jak w zewn. refugium w akwa morskich), w tym zbiorniku wklejasz komorę na sump i powinno zadziałać.

labeo

inmar Jastrzębie Zdrój

13 gru 2006, 11:39   (#5)  

Tak jak Labeo myślałem jak były stare filterki szklane wieszane na krawędzi jest to też bardzo bezpieczne.W nowym akwa mam miejsce nawet na 50 litrowego sumpa.Chciałbym podpatrzyć już gotowy.myślę jednak,że nie będzie się różnił budową od zwykłych.
Główny zbiornik to rafa koralowa i słona też kostka 30L na biurku.Przy roślinkach jestem duchem.

inmar
Ranga: Początkujący

Miasto: Jastrzębie Zdrój

13 gru 2006, 13:49   (#6)  

Ja mam zamiar zbudować właśnie taki zbiornik techniczny ale chciałbym żeby był z pleksy ma służyć m.in. do automatycznej podmiany wody ale właśnie mam problem z tą pleksą.

labeo

14 gru 2006, 08:42   (#7)  

Może ktoś z Was ma namiar na kogoś kto robi zbiorniki z pleksy i wysyła?

labeo

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

20231024_182536.jpg

Sump wewnetrzny

asdrubal w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1465
Czesc, w szkle 60x40x40 chce zrobic wewnetrznego sumpa o szerokosci 8 cm. Prosze o zerkniece czy taki roztaw przegrod jest ok. Najwieksza watpliwosc mam gdzie umiejscowic wylot, czy ponizej czy powyze...
20211015_061128.jpg

Sump do dużego akwarium

Hultaj w Filtracja · Odpowiedzi: 38 · Wyświetlenia: 14343
W wyniku umiarkowanej dyskusji na PW CHYBA zostałem przekonany do sumpa w moim nowym projekcie (podziękowania dla wiadomej osoby) Zbiornik 320X70x60 Kwestia które nie zostały rozstrzygniete : 1. średn...
20220121_185746_HDR.jpg

Pomocy sump nie zaciaga wody

_wolverine_ w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5422
Mam problem. Myslalem ze wiemcos na temat naczyn polaczonych ale widac nie. Akwarium 30l. Sump za nim 30x30x9cm Trzy komory. Lewa mechaniczna, woda idzie dolem do biologicznej i w koncu gora do komor...
Sump - wymiary.png

Sump do akwarium roślinnego 300L

FPawlak w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5959
Witajcie, Wiem że na taki litraż, spokojnie by starczył kubełek, ale jest w tym zamierzony cel. Cały czas w planach mam postawienie zbiornika 600-700 litrów, ale to pewnie dopiero po remoncie salonu. ...

~900L - Filtracja kubełkowa czy SUMP

zygfryd1708 w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6124
Witam, po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...

Sump

kajper w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2013
Cześć Po wielu perturbacjach zaqkupiłem akwarium opti 300 l z szafką. Teraz czas na filtr....... ? Nigdy nie miałem sumpa i może czas na niego. Mam dostęp do akwarium 72l 60x30x40. Po przeczytaniu ...

Filtracja SUMP w garażu oddalonym o 20m od zbiornika

smoqpl w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 6227
Witam wszystkich, jestem akwarysta od lat. Jak dotąd zbiorniki 50-100 roślinne HT. Buduje dom w , którym będzie stał już większy zbiornik w salonie około 500 l. Już na etapie wybierania projektu domu ...

Sump w roślinnym

Tomekun w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3575
Witam, na początku chciałbym wszystkich przywitać ponieważ nie zaglądałem na forum od jakiś 10 lat. Mam zbiornik 200x65x65 cm po paletkach i chciałbym zrobić roślinny. Posiadam pompę obiegową Aquamedi...

Zmiana kubełków na sump w działającym akwarium. Czy warto?

wachcio w Filtracja · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 8688
Witam Od jakiegoś czasu biję się z myślami czy zmienić filtrację w moim baniaku 180x65x69cm, 12mm szyba - 800l. Teraz mam Fluval FX6 i Tetra uvc-xtreme 1200. Nie mam problemów z utrzymaniem równowagi...

Sump - przestój przy podmianie wody

FPawlak w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2392
Witajcie, Trzeci dzień akwarium na sumpie czyli druga podmiana wody za mną i naszła mnie taka myśl. Podmiana czystym RO zajmuje mi jakieś 1,5 - 2h czy to nie za długa przerwa dla bakterii? Szczególnie...

Statystyki

Ten temat przegląda 188 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570971
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36928

•  Najnowszy użytkownik: ewa mądraszek

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 187 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.