ADA Amazonia z innymi dodatkami - czy będzie działać? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

ADA Amazonia z innymi dodatkami - czy będzie działać?

Liczba wyświetleń: 1175·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Mam pytanie, choć nie wiem, czy ktoś będzie w stanie mi na nie odpowiedzieć... Czy ADA Aqua soil amazonia będzie dobrze "funkcjonować" (w sensie wzrostu roślin) z dodatkami Clear Super, Bacter 100 oraz Tourmaline BC bez Power sanda special?

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

12 gru 2006, 04:20   (#2)  

Pewnie będzie funkcjonować, ale pamiętaj że metoda Amano opiera się na sporej ilości nawozu w podłożu. A ten dostarcza właśnie Power Sand. Reszta to dodatki polepszające pewne procesy. Gdybym osobiście miał do wyboru kupić jedno lub drugie - to znaczy Power Sand lub zestaw: Bacter 100, Clear Super i Tourmaline to wybrałbym to pierwsze. Oczywiście, idealnym rozwiązaniem jest i jedno i drugie, jednak rzeczywistość czasami koryguje nasze zapędy. Ale to tylko i wyłącznie moje zdanie i tak je traktuj

Nessos-Przemyslaw Ziolek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

Marcin Peczek Łódź

12 gru 2006, 08:55   (#3)  

Napewno będzie funkcjonować w dziale Nasze Akwaria możesz zobaczyć moje akwarium które prowadzę na Amazoni + Bacter 100 + Multi Bottom. Osobiście nie jestem przekonany do PS. Podstawowym materiałem PS jest pumeks + mieszanka torfów zadaniem PS jest stworzenie dogodnych warunków dla systemów korzeniowych roślin a zasiedlające go bacterie mają przetworzyć różne substancje organiczne w składniki które mogą być zaabsorbowane przez rośliny jednak bez PS też się to dzieje prawda ?
Dla mnie osobiście największą wadą PS jest to że tak bardzo go lubią korzenie że przy jakichkolwiek próbach wysadzania lub przesadzania roślin wyciągamy go na wierzch.
Pozdrawiam
Marcin Pęczek

Marcin Peczek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Łódź

12 gru 2006, 20:07   (#4)  

Z tą wadą Power Sanda zgodzę się. No i z tym, że akwa Marcina naprawdę ładnie funkcjonuje i wygląda. Ale mimo to w swoim akwa nie zrezygnuję z PS :wink:

Nessos-Przemyslaw Ziolek
Ranga: Stały bywalec

enigma Wrocław

12 gru 2006, 22:25   (#5)  

To prawda, wywalanie PS na wierzch przy okazji poprawek itd jest nieuniknione. Zwłaszcza że system korzeniowy każdej rośliny od razu brnie do PS. Zwłaszcza dość masakrycznie wygląda to w zbiornikach, w którym rosną rośliny o rozwiniętym systemie korzeniowy z międzywieźli (Rotale, Heteranthera itp.). Sam sie zastanawiam co to będzie jak mi sie aranż znudzi :wink: Także trzeba dobrze przemysleć aranżacje zanim cokolwiek się posadzi na PS+AS.
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

hanka.jpg

Fotometr exaqua czy mała hanna

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5635
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28024
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG20251112171151.jpg

Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?

bpjl w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7478
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika IMG20251112171151.jpg I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8251
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.

Czy istnieje mineralizator idealny?

marki51 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6857
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15872
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2766
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

Nawożenie ADA a testy wody

marcin kwieciński w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2156
Cześć wszystkim, Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6613
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Potas z KH Buildera czy z nawozu?

Ciechan w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2035
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...

Statystyki

Ten temat przegląda 788 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 788 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.