ADA Amazonia z innymi dodatkami - czy będzie działać?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Mam pytanie, choć nie wiem, czy ktoś będzie w stanie mi na nie odpowiedzieć... Czy ADA Aqua soil amazonia będzie dobrze "funkcjonować" (w sensie wzrostu roślin) z dodatkami Clear Super, Bacter 100 oraz Tourmaline BC bez Power sanda special?
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pewnie będzie funkcjonować, ale pamiętaj że metoda Amano opiera się na sporej ilości nawozu w podłożu. A ten dostarcza właśnie Power Sand. Reszta to dodatki polepszające pewne procesy. Gdybym osobiście miał do wyboru kupić jedno lub drugie - to znaczy Power Sand lub zestaw: Bacter 100, Clear Super i Tourmaline to wybrałbym to pierwsze. Oczywiście, idealnym rozwiązaniem jest i jedno i drugie, jednak rzeczywistość czasami koryguje nasze zapędy. Ale to tylko i wyłącznie moje zdanie i tak je traktuj
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Napewno będzie funkcjonować w dziale Nasze Akwaria możesz zobaczyć moje akwarium które prowadzę na Amazoni + Bacter 100 + Multi Bottom. Osobiście nie jestem przekonany do PS. Podstawowym materiałem PS jest pumeks + mieszanka torfów zadaniem PS jest stworzenie dogodnych warunków dla systemów korzeniowych roślin a zasiedlające go bacterie mają przetworzyć różne substancje organiczne w składniki które mogą być zaabsorbowane przez rośliny jednak bez PS też się to dzieje prawda ?
Dla mnie osobiście największą wadą PS jest to że tak bardzo go lubią korzenie że przy jakichkolwiek próbach wysadzania lub przesadzania roślin wyciągamy go na wierzch.
Pozdrawiam
Marcin Pęczek
-

Marcin Peczek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Łódź
Z tą wadą Power Sanda zgodzę się. No i z tym, że akwa Marcina naprawdę ładnie funkcjonuje i wygląda. Ale mimo to w swoim akwa nie zrezygnuję z PS 
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
- Ranga: Stały bywalec
To prawda, wywalanie PS na wierzch przy okazji poprawek itd jest nieuniknione. Zwłaszcza że system korzeniowy każdej rośliny od razu brnie do PS. Zwłaszcza dość masakrycznie wygląda to w zbiornikach, w którym rosną rośliny o rozwiniętym systemie korzeniowy z międzywieźli (Rotale, Heteranthera itp.). Sam sie zastanawiam co to będzie jak mi sie aranż znudzi  Także trzeba dobrze przemysleć aranżacje zanim cokolwiek się posadzi na PS+AS.
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
-
Powiązane tematy
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...
|
|