zamiana swietlowek czy dobrze zrobilem ?
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
mam akwa 240 l i oswietlenie 2x30W rosliny rosly dobrze tylko jakby to napisac tak ciagnely do gory, i byla dluga lodyga a liscie zadziej osadzone tak bym to okreslil. Dotej pory byly swietlowki aquarellka i power-glo . Po zmianie zostawilem powrglo bo jest mlodsza od aquarellki i dodatkowa to OSRAM 30W/965 BIOLUX . Czy dobrze zrobilem ?? Chce jeszcze dodac ze tego osrama w najblizszym czasie zamienie na
"" Świetlówki 'TL'D /90 Graphica Pro charakteryzują się perfekcyjnym oddawaniem kolorów (CRI/Ra=98).
Temperatura barwowa świetlówki to 6500K ""
posiadam rosliny :: cryptokoryny, zabienice, bakope,rotale,lotosa, ludwigie
-
jozym
●
- Ranga: Początkujący
To czy 965 jest lepsza od aquarelle to sprawa sprzeczna. Aquarelle jest dedykowana pod akwaria, a 965 ma za to bardzo wysokie Ra. Wg. mnie obie sa bardzo dobre. co do oświetlenia 2x30W to za mało jak na taki zbiorniczek o ile się chce mieć coś bardziej wymagającego. Pozdrawiam
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
100>P Piotr Stochmal napisał(a):To czy 965 jest lepsza od aquarelle to sprawa sprzeczna. Aquarelle jest dedykowana pod akwaria, a 965 ma za bardzo wysokie Ra.
A co jest złego w wysokim Ra 
-

Zobek
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gliwice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zobek napisał(a):A co jest złego w wysokim Ra 
sorry. miało być "a 965 ma za to bardzo wysokie Ra".
Im wieksze Ra tym lepiej 
-

100>P Piotr Stochmal
●
-
Ja też szalałem z rodzajem świetlówek, do momentu kiedy nie zobaczyłem konkursowego zbiornika Roberta http://showcase.aquatic-gardeners.org/2 ... vol=1&id=9
Gostek jedzie na samych Philipsach 865. Ale owszem, trzeba testowac nowinki. Po ich zastosowaniu i braku porządanych efektów, szukamy dalej.....nawozy, filtracja etc.
Ot... akwarystyka niezbadana dziedzina
ps. Piotrek ma racje. Nie jakość a ilość jeśli chodzi o światło. 2X30W to IMHO troszke mało.
-
Gość
●
jarex66 napisał(a):Nie jakość a ilość jeśli chodzi o światło. 2X30W to IMHO troszke mało.
tak 2x30W to za mało ale jakość światła też ma bardzo duże znaczenie. Jeśli chodzi o świetlówki to musi miec dużo lumenów, widmo które zawiera w sobie jak najwiecej zimnego- czyli błekit po głęboki fiolet i ciepłego- zółty po głęboką czerwień. Zielona strefa widma jest o wiele mniej potrzebna roślinom do fotosyntezy aniżeli te, które wymieniłem wyżej. Oczywiście jak już pisaliśmy wcześniej stopień oddawania barw czyli Ra jest bardzo ważny. Jeśli kupujemy świetlówki z serii TLD to trzeba zwracać uwage by Ra nie było niższe niż 80. Wyjątkiem jest tutaj philips aquarelle, który ma Ra-70 ale jest to świetlówka typowo akwarystyczna którą polecam w 100% bo sie sprawdza. W sytuacji gdy mamy wybór pomiedzy np. 3x18W świetlówkami z Ra mniej niż 70- a 2x18W TLD 865 to na pewno rośliny bedą lepiej rosły przy 2x18W tld 865. Co do oświetlenia autora tego postu to ja bym dodał przynajmniej 2x 30W albo coś nowszego z linii T5. Pozdrawiam
-

100>P Piotr Stochmal
●
-
Zgadzam sie z waszymi opiniami ze mam malo swiatla ale mam zamiar trzymac takie niewymagajace roslinki i narazie experymentuje. A docelowo bedzie akwa ze zwartkami strasznie mi sie podobaja.Mialem takie kilkanascie lat temu.Teraz postanowilem wrocic do akwarystyki ale dzisiejszy wybor swietlowek mnie przeraza.Wiec chcialbym sie jeszcze raz zapytac czy zostawic ta 965 czy powrocic do aquarellki ? Ktora wersja bedzie najlepsza dla roslin z power-Glo?
-
jozym
●
- Ranga: Początkujący
Power- glo ma 15000K wiec ja bym dał coś cieplejszego a w tym przypadku TLD 965. PZDR
-

100>P Piotr Stochmal
●
-
Powiązane tematy
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam. Mam okazję zakupić 2x belki na profilach 16cmx120cm. Są zbudowane na diodach 3W, do tego dibond i soczewki. Każda ma 16 diod białych 6500k i 40 diod rgb. Wszystko pod jeden zasilacz i sterownik...
Witam forumowiczów po dłuższej przerwie na forum 😀 .Od dwóch lat mam akwarium Juvel rio 125 i półtora tygodnia temu robiąc jego restart naszło mnie aby postawić duże akwarium . Obecnie jestem na takim...
Witam.
Nie znam się na elektronice a bardzo chciałbym zbudować belkę oświetleniową w połączeniu z tc420 (który będzie tylko sterownikiem oświetlenia) do akwa 160l.
Mam radiator , diody power led 1w ...
Witam jestem w trakcie składania sprzętu do nowej 160-tki (100x40x40)
Ma to być Holenderka (rośliny poniżej)(nawożenie jest, co2 z butli jest). Zależy mi na utrzymaniu oświetlenia w granicy 0,8-1W/L....
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Dzień dobry.
Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia.
Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach?
I drugi...
Witam będę zakładał zbiornik o wymiarach 60x40x36 i tutaj pytanie odnośnie oświetlenia chihiros wrgb 2 czy skylight hyperbar akwarium będzie na podłożu aktywnym rośliny średnio wymagające i wymagające...
Cześć,
Mam akwarium 112l, roślinne.
Butla CO2, eheim experience 350, nawożenie vimi all in one, woda RO z mineralizatorem vimi.
Gatunki roślin to: eleocharis parvula mini, Alternanthera reineckii Mini...
|
|