120l - Krzysztof Filipowicz
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Witam. Chciałbym zaprezentować akwarium jakie posiadam od dobrych kilku lat, gdzie przez ten cały czas zmieniam, udoskonalam i dążę do celu  Jestem ciekaw i zarazem chciałbym poznać Waszą opinię oraz ewentualną poradę w tej sprawie. Objętość: 120 l. Wymiary: 93 x 33 x h 41 cm Oświetlenie: 3 x 30 W oraz 1 x 20 W (świetlówki firmy "Hagen" sun glo+power+flora glo) czas 12 h. Nawożenie: nawozy firmy "aqua art" Hydro mineral, makro, mikro, ferro+ CO2: butla 1,5 kg, dyfuzor Eheim Podłoże: Tetra plant complete substrate 5,8kg, piasek kwarcowy oraz żwir, w podłożu dodatkowo zastosowałem przewód grzejny 25 W Parametry wody: pH- 6.5 TWO-5 TWW-2 (wodę przygotowuję przy udziale filtra RO) Temperatura: 28° C Filtracja: filtr zewnętrzny kubełkowy Eheim. Dodatkowo w środku znajduje się filtr wewnętrzny Aqua szut. Gatunki roślin: - Didiplis diandra (Peplis dwupręcikowy) - Glossostigma elatinoides - Hygrophila polysperma - Eusteralis stellata - Limnophila aromatica - Blyxa japonica gatunki ryb:- 4 szt. Paletek - kosiarki, otoski - neon czerwony
-

krzysztofik
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kupno k/ Rzeszowa
Fajnie, ładnie, czysto ale... prawa strona jest za bardzo przesłonięta przez didiplis. Wiem, że to bardzo ładna roślinka, wprowadza trochę uroku swoim delikatnym wyglądem ale tutaj stworzyłeś dużą (ogromną  ) kępę zbyt blisko przedniej szyby, przez co zasłania niemal całkowicie rośliny znajdujące się za nią. Masz jednak do dyspozycji tyle roślin, że coś można z tego wykombinować  Może rozdziel didiplis na dwie mniejsze kępki w różnych miejscach akwa.
Pozdrawiam.
-

igi
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódź
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Akwa piekne, tylko tak sie zastanawiam czy TWW 2 to nie jest czasem za malo do utrzymania stabilnego Ph??jesli mozesz to napisz czy stosujesz RO bo mi tutaj wyglada na 100%RO.Akwa piekne j.w didiplis zaslonil wszystko;)popieram poprzednikow.
-
kamil_1986
●
Witam i dziękuje za opinię. Przyznam, że ph troszkę mam za niskie w granicach 6.5, gdzie po kilku dniach od podmiany spada do 6. Przygotowuję około 30 litrów wody przefiltrowanej przez filtr RO oraz 20 litrów kranówy. Może spróbować zmienić te proporcje?
-

krzysztofik
●
Dość ładne akwarium,ale z tego co widzę to nie wymieniłeś wszystkich gat. roslin,a mianowicie:przy filtrze widze Bacope caroliniane,a w przednim lewym rogu Sagittarie subulate , no i jeszcze coś tam jest za filtrem ale niezbyt widac na tych fotkach 
-

RAFIK
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: BIAŁYSTOK
Tak zgadza się, nie wymieniłem wszystkich a to dlatego, iż jest to tylko kilka pędów, które cały czas podtrzymuje przy "życiu" 
-

krzysztofik
●
Akwarium świetne trzeba przyznać, pięknie zarosło. Ale jak się czują paletki nie mają za mało miejsca?
P.S Dość nietypowe wymiary akwarium...
-
Deleted User 21004
●
Ja widzę 2 paletki a nie cztery. ale i 2 były by przesadą chyba że byłby to sterylniak do tarła. Mam 4 skalary na 170l i cały czas się martwię że to za mało...
akwarium fajne choć coraz bardziej jestem zwolennikiem czarnego tła
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
2007 ? 
-
AdamA
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Warszawa
Powiązane tematy
Witam
Może ktoś pamięta jeszcze wątek "Akwarium w łazience" - 30 litrowe? .... nadal funkcjonuje ...
Tak jak kiedyś wspominałem ... jak dzieci dorosną to założę większe...
No i jest... coś w...
120x50x50
Oświetlenie 2x40w LED SINCOR WRB WIFI
Nawozy AuqaArt
Carbo
Ferro
K plus
Marco RED
Micro
Dawkowane codziennie według zaleceń producenta
CO2 z butli z wyłącznikiem nocnym oraz stały te...
Dane akwarium:
Akwarium VIV 360l szyba 12mm
Szerokość: 120cm
Wysokość: 50cm
Głębokość: 60cm
Oświetlenie:
Chichiros RGB A1201 Plus
Aquael Leddy Slim Marine 120cm
Nawożenie (z uwzględnieniem dawek n...
Po krótkiej przerwie akwarium znowu ożywione. Start 05-09-2017 na dojrzałym filtrze i dojrzałej wodzie.
Aranżacja podobna do poprzedniej, w międzyczasie był jeszcze roslinniak tak na chwilę na przetrz...
Witam Wszystkich Forumowiczów...
Cześć wszystkim
Chciałbym wam pokazać moje akwarium. Jestem początkującym akwarystą więc z góry przepraszam jeżeli zrobiłem coś źle. Muszę wymienić tło ponieważ zostało źle założone, może mi coś pole...
Cześć,
chciałbym pokazać swoje świeżo założone akwarium.
Zbiornik zalałem 21 września, podmieniłem już 5 litrów wody dzień po zalaniu.
Wymiary : 60x30x30
Oświetlenie : Leddy Tube 10W SUNNY (ok. 10...
Akwarium zalane na początku października.
Wymiary: 70x30x30
Oświetlenie: Chihiros RGB - pełna moc
Nawożenie: linia CAL
- shine klik co dwa dni
- red klik co trzy dni
- chrome klik co cztery dni
- gre...
Akwarium:
120x40x45 - 216 litrów, grubość 10 mm + wzmocnienia
Oświetlenie:
2*54W (Narva cool daylight + BIO vital)
1*30W Sylvania Grolux (działa przed zapaleniem i zgaszeniem oświetlenia głównego po ...
Uzupełnij opis
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/jak-zaprezentowac-swoje-akwarium-11074.html
Start i dziś. 120-stka na przestrzeni 1,5 roku:) korzeń juz zarosl. IMG_20171126_...
|
|