Niedobór NO3 ??? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Niedobór NO3 ???

Liczba wyświetleń: 1976·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

05 gru 2006, 16:05 Niedobór NO3 ???  (#1)  

Witam szanowne gremium

Zwracam się z pytaniem, ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na forum.

Borykam się z niedoborem NO3 i nie bardzo wiem jak sobie poradzić. W sklepach akwarystycznych nawozy z NO3 mają również FO4 a ten związek u mnie plasuje się na poziomie 2. Na forum znalazłem informacje o stosunku NO3 do PO4 10do1 a nawet 20do 1. W moim akwarium stosunek ten wynosi 0do2.Obawiam się że PO4 będzie się podnosić.

Może podam parametry wody

GH - 13 , KH - 9 ,
Fe - 0,1 , PH - 7,4 ,
NO3 - 0 , PO4 - 2
+CO2 butla , oświetlenie 5xT5 (270W)
W akwarium 380L netto jest około 40różnych roślin

Czy systematyczne podawanie (Planta Gainer pro macro) ustabilizuje sytuacje?

Jeśli ktoś miał tego typu problem to proszę o pomoc.
Jak skutecznie walczyć z niedoborem azotu? Jaki nawóz zastosować, aby poprawić i utrzymać korzystne parametry?

Pozdrawiam Paweł

pawewis

Bartek Oleśnica

05 gru 2006, 16:15   (#2)  

PG macro ma akurat podniesioną zawartość P i obniżoną N.
W sklepie POCH (Polskie Odczynnikie Chemiczne) możesz zakupić KNO3(lub inny związek azotu). KNO3 jest dostępne na allegro.

Nie masz kłopotów z glonami?
Obrazek

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

05 gru 2006, 16:16 Re: Niedobór NO3 ???  (#3)  

pawewis napisał(a):Czy systematyczne podawanie (Planta Gainer pro macro) ustabilizuje sytuacje?

Nie - ma przesunięcie w stronę P.

pawewis napisał(a):Jak skutecznie walczyć z niedoborem azotu? Jaki nawóz zastosować, aby poprawić i utrzymać korzystne parametry?

Rozwiązaniem będzie KNO3. Do kupienia w sklepach spożywczych (ogrodniczych) pod nazwą saletra potasowa, lub w sklepach z odczynnikami chemicznymi.
Sugerowane poziomy NO3 -10-15 mgl/.
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

05 gru 2006, 16:35   (#4)  

PGM jest bardzo rozcieńczony ? chyba bo jak zbadałem no3 i po4 rano przed podaniem i wieczorem po podaniu to wynik był ten sam. Oczywiście podałem potrójną dawkę ! a wodę zbadałem sam w naszym laboratorium limnologicznym na UWM z dokładnością do 0,001ppm/l. Osobiście zrobiłem sobie 2 roztwory 1. 15 gramów KH2PO4 i 0,5 l destylki oraz 2. KNO3 75 gramów i też 0,5 l destylki. W ten sposób w 1 ml czy jak kto woli 1 cm3 w strzykawce mam 30mg kh2po4 i 150mg kno3 co dodaję do akwa (30l) dwa razy na tydzień. W ten sposób po dodaniu mam od razu w akwa zapewnione 1mg kh2po4 i 5mg kno3 na litr oczywiście. Tobie polecam zrobić tak samo tylko daj X 10 ilość tych związków :) oczywiście pozostanie Ci te 80l jakby nienawożone ale możesz to olać bo ja stosuje kosmiczną ilość światła więc w twoim przypadku będzie wszystko ok.
Powodzenia
z drugiej strony to bądlowanie jest wkurzające bo roślinki wyglądają jak świąteczne choinki z bąbkami
Obrazek

Vellamo

07 gru 2006, 00:12   (#5)  

Dziękuje pięknie

KNO3 już do mnie jedzie – popracuje nad dawką obserwując k i PO4. Rozumiem że po ustaleniu i ustabilizowaniu poziomu PO4 na 0,5 - 1 ,a NO3 na wysokości 10-15 mogę zacząć stosować PGM oczywiście wzbogacony o KNO3 - tylko czy dam radę upilnować wtedy potas - zobaczymy :)

Bartek napisał(a):Nie masz kłopotów z glonami?

Jeszcze nie miałem inwazji - utrzymują się w normie :) ale czytując forum wiem że należy się spodziewać jej w każdej chwili :) żywcem mnie nie wezmą :D (na razie jeszcze w to wierzę)
Staram się nie przesadzić z nawozami, staram się o glonożernych osadników.
Chętnie skorzystam z doświadczeń na prv :?:

dziękuje i pozdrawiam Paweł

pawewis

13 gru 2006, 15:36   (#6)  

Ogólnie mogę Ci doradzić w taki sposób, że jeśli rośliny rosną. Co widać po tym, iż co tydzień wydłużają się o kilka cm i codziennie bąblują to glony nie mają szans. Co do PGM to u mnie po dodaniu pojawiły się spore ilości wymoczków leję na to bo intensywnie są one zjadane przez ciągle mnożące się red fire-ry. Ale może komuś to się niepodobać ???, albo tylko u mnie to się zdarzyło??? nie wiem sam.

Vellamo

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20211212_153937.jpg

Testy pH, gH, kH, NO3, PO4, Fe i inne - temat dedykowany

100>P Piotr Stochmal w Nawożenie · Odpowiedzi: 398 · Wyświetlenia: 298704
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
image000000 (5).jpg

Niedobór ?

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 9821
Witam czego to może być niedobór lub jakąś inną przyczyna? Akwarium 180 l 160 netto wystartowało ok 3 miesiące temu Akwarium na podłożu aktywnym rotala intense Oświetlenie 80w LED RGB Czas świeceni...
zoolek_aquatest_no3-i-11283-1-2000.jpg

Test Zoolek NO3 - fakty i mity

mirek5566 w Nawożenie · Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 76745
Witam. Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :) Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
YouTube

Luźna gadka o NO3 i PO4

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3928
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
IMG_20220106_142101321.jpg

Zwiększenie dawki mikro a niedobór potasu

Sawiol w Nawożenie · Odpowiedzi: 55 · Wyświetlenia: 23650
Witam . Zbiornik na podłożu master soil 50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10) Ph6.9-6.3 Gh/kh 8/1 No3 5 Po4 0.2 Ca/mg...
IMG_5150.JPG

Niedobór, nadmiar tylko czego? Proszę o pomoc

melvin33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13541
1. 120x50x50- 300 litrów 2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia 3. Co2 butla z elektrozaworem 4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance 5. Filtr Eheim Professionel 3 12...

Nagły spadek NO3?

Holender120 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5281
Witam. Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.? Wywolac to może jakiś konkretny glon? Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.

Nagły skok NO3 i NO2

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5847
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...

Nawożenie pod wysokie NO3 i PO4

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1681
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia. W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...

Stabilizacja NO3 do P04 - Retfild.

Ciapek w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5188
Witam, Poproszę Was o pomoc. Baniaczek: 105l. Rośliny, rosną brak glonów. Zacząłem podawać sole fosforowe aby podnieść PO4 a zbić NO3. Co się udaje, celem jest współczynnik Retfilda. Chemia wody: K -...

Statystyki

Ten temat przegląda 337 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571000
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 337 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.