|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam szanowne gremium
Zwracam się z pytaniem, ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na forum.
Borykam się z niedoborem NO3 i nie bardzo wiem jak sobie poradzić. W sklepach akwarystycznych nawozy z NO3 mają również FO4 a ten związek u mnie plasuje się na poziomie 2. Na forum znalazłem informacje o stosunku NO3 do PO4 10do1 a nawet 20do 1. W moim akwarium stosunek ten wynosi 0do2.Obawiam się że PO4 będzie się podnosić.
Może podam parametry wody
GH - 13 , KH - 9 ,
Fe - 0,1 , PH - 7,4 ,
NO3 - 0 , PO4 - 2
+CO2 butla , oświetlenie 5xT5 (270W)
W akwarium 380L netto jest około 40różnych roślin
Czy systematyczne podawanie (Planta Gainer pro macro) ustabilizuje sytuacje?
Jeśli ktoś miał tego typu problem to proszę o pomoc.
Jak skutecznie walczyć z niedoborem azotu? Jaki nawóz zastosować, aby poprawić i utrzymać korzystne parametry?
Pozdrawiam Paweł
-
pawewis
●
PG macro ma akurat podniesioną zawartość P i obniżoną N.
W sklepie POCH (Polskie Odczynnikie Chemiczne) możesz zakupić KNO3(lub inny związek azotu). KNO3 jest dostępne na allegro.
Nie masz kłopotów z glonami?
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
pawewis napisał(a):Czy systematyczne podawanie (Planta Gainer pro macro) ustabilizuje sytuacje?
Nie - ma przesunięcie w stronę P. pawewis napisał(a):Jak skutecznie walczyć z niedoborem azotu? Jaki nawóz zastosować, aby poprawić i utrzymać korzystne parametry?
Rozwiązaniem będzie KNO3. Do kupienia w sklepach spożywczych (ogrodniczych) pod nazwą saletra potasowa, lub w sklepach z odczynnikami chemicznymi.
Sugerowane poziomy NO3 -10-15 mgl/.
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
PGM jest bardzo rozcieńczony ? chyba bo jak zbadałem no3 i po4 rano przed podaniem i wieczorem po podaniu to wynik był ten sam. Oczywiście podałem potrójną dawkę ! a wodę zbadałem sam w naszym laboratorium limnologicznym na UWM z dokładnością do 0,001ppm/l. Osobiście zrobiłem sobie 2 roztwory 1. 15 gramów KH2PO4 i 0,5 l destylki oraz 2. KNO3 75 gramów i też 0,5 l destylki. W ten sposób w 1 ml czy jak kto woli 1 cm3 w strzykawce mam 30mg kh2po4 i 150mg kno3 co dodaję do akwa (30l) dwa razy na tydzień. W ten sposób po dodaniu mam od razu w akwa zapewnione 1mg kh2po4 i 5mg kno3 na litr oczywiście. Tobie polecam zrobić tak samo tylko daj X 10 ilość tych związków  oczywiście pozostanie Ci te 80l jakby nienawożone ale możesz to olać bo ja stosuje kosmiczną ilość światła więc w twoim przypadku będzie wszystko ok.
Powodzenia
z drugiej strony to bądlowanie jest wkurzające bo roślinki wyglądają jak świąteczne choinki z bąbkami

-
Vellamo
●
Dziękuje pięknie
KNO3 już do mnie jedzie – popracuje nad dawką obserwując k i PO4. Rozumiem że po ustaleniu i ustabilizowaniu poziomu PO4 na 0,5 - 1 ,a NO3 na wysokości 10-15 mogę zacząć stosować PGM oczywiście wzbogacony o KNO3 - tylko czy dam radę upilnować wtedy potas - zobaczymy
Bartek napisał(a):Nie masz kłopotów z glonami?
Jeszcze nie miałem inwazji - utrzymują się w normie  ale czytując forum wiem że należy się spodziewać jej w każdej chwili  żywcem mnie nie wezmą  (na razie jeszcze w to wierzę)
Staram się nie przesadzić z nawozami, staram się o glonożernych osadników.
Chętnie skorzystam z doświadczeń na prv
dziękuje i pozdrawiam Paweł
-
pawewis
●
Ogólnie mogę Ci doradzić w taki sposób, że jeśli rośliny rosną. Co widać po tym, iż co tydzień wydłużają się o kilka cm i codziennie bąblują to glony nie mają szans. Co do PGM to u mnie po dodaniu pojawiły się spore ilości wymoczków leję na to bo intensywnie są one zjadane przez ciągle mnożące się red fire-ry. Ale może komuś to się niepodobać ???, albo tylko u mnie to się zdarzyło??? nie wiem sam.
-
Vellamo
●
Powiązane tematy
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Witam czego to może być niedobór lub jakąś inną przyczyna?
Akwarium 180 l 160 netto wystartowało ok 3 miesiące temu
Akwarium na podłożu aktywnym rotala intense
Oświetlenie 80w LED RGB
Czas świeceni...
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
Witam .
Zbiornik na podłożu master soil
50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k
K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10)
Ph6.9-6.3
Gh/kh 8/1
No3 5
Po4 0.2
Ca/mg...
1. 120x50x50- 300 litrów
2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia
3. Co2 butla z elektrozaworem
4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance
5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
Witam.
Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.?
Wywolac to może jakiś konkretny glon?
Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia.
W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...
Witam,
Poproszę Was o pomoc. Baniaczek: 105l.
Rośliny, rosną brak glonów.
Zacząłem podawać sole fosforowe aby podnieść PO4 a zbić NO3. Co się udaje, celem jest współczynnik Retfilda.
Chemia wody:
K -...
|
|