Witam Szanowne Koleżanki i Kolegów, wreszcie wystartowałem.
Aranżacja miała początkowo wyglądać inaczej.Wyszlo jak wyszlo.Zobaczymy za miesięc.
Teraz wygląda tak.Niecały tydzień po starcie.Jeśli możecie to zerknijcie i oceńcie.
Nie jestem dokońca zadowolony z powstałego efektu.Chciałem osiągną lepszy efekt skarpy i perspektywy.Może jak sie roślinność rozrośnie bedzie lepiej.Parę słów o moim akwarium:
-zbiornik 126 l brutto (wlane ok 110) 80x35x45
-podłoże to vulcanit, aleja po środku to drobny żwirek kwarcowy,skałki to skamieniałe drewno
-filtracja eheim ecco 2234
-CO2 z butli-dyfuzor typu kieliszek ze spiekiem
-Nad całością czuwa Lajon 112 połączony z elektrozaworem
-oświetlenie 4*18W (na przmian Philips aquarelle i 965)
Parametry wody: woda przygotowanaz pomocą Filtrax'a K (twardość gH -6-7 st.)
Ph 6,7 utrzymywane na stałym poziomie.
Tło czarne fofia reklamowa przyklejona na zewnątrz.
Obsada na razie 10 sztuk otocinclusów
Docelowo jeszcze ok 15 krewetek i stado kąsaczowatych.
Proszę o opinie
Ostatnio edytowano 21 gru 2006, 23:11 przez pawelw, łącznie edytowano 1 raz
Fakt, że straciłeś wrażenie głębi i "drogi" w skałach. Podejrzewam jednak, że przy odpowiedniej przycince i aranżacji roślinnej odzyskasz perspektywę (łatwo sie mówi )
hmmm... piekne gratuluje... mi tu brakuje kaktusa jeszcze i bedzie ładny step:) (oczywiscie zartuje:P) bardzo ładne ciekaw jestem jak bedzie wygladac za jakis czas:)
i jeszcze raz GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SzuchA//Marcin napisał(a):hmmm... piekne gratuluje... mi tu brakuje kaktusa jeszcze i bedzie ładny step:) (oczywiscie zartuje:P) bardzo ładne ciekaw jestem jak bedzie wygladac za jakis czas:) i jeszcze raz GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
POZDRO!!!!
Dziekuje Wam za te opinie.Szkoda że sie wiecej osób nie wypowiedzialo.Na razie roslinki wydają się w dobrej formie.Bąblują że aż miło.Glony- jak na razie pod kontrolą.Otoski i krewetki robią swoje a czyścik magnetyczny również się przydaje.Obecna obsada to:
8 otocinclus
10 krewetek Amano
4 Red .....(nie wiem)
2 filtrujące
Krewetki to Fire Red zwane także Red Cherry - Neocaridina denticulata sinensis Jak zaczniej im podawac czasami pokarm z karotenoidami, np patyczki dla kreweci, to sie ładniej wybarwią. Będą czerwoniutkie. Jeśli masz samce i samice to nie kupuj kolejnych, nie ma sensu. Te krewecie to gupiki w świecie skorupiakow A poza tym bardzo ładny zbiorniczek.
Witam! Akwarium ogólnie mi się podoba i pewnie się rozwinie Dołożyłbym jednak jakiś większy (wyższy) kawałek skamieniałego drewna w jednym z miejsc na punkt centralny.
Witam ! Fajnie to wygląda !,trzeba jeszcze troszke poczekać jak rośliny podrosną ,
a możesz zdradzić co to za kanienie i gdzie można zakupić ??,oczywiście jeżeli to nie tajemnica??
BEHEMOTH napisał(a):Witam ! Fajnie to wygląda !,trzeba jeszcze troszke poczekać jak rośliny podrosną , a możesz zdradzić co to za kanienie i gdzie można zakupić ??,oczywiście jeżeli to nie tajemnica??
żadna tajemnica kolego, to skamieniale drewno.Kupilem kiedyś na allegro od jednego gościa (dj_gucios) czy jakoś tak, po 8 zl za kilogram.
pzdr pawel
Witam serdecznie...
Chciabym sie podzielic z Wami nowym projektem.. Szczerze to mialem sie nie dzielic i wstawic juz zalany zbiornik ale okazuje sie, ze bez Waszej pomocy sié nie obejdzie.. :)
Dane ...
Witam!chcialbym was zapytac co do mojego akwa i małego henka?a moze by sprobowac glosia??z 3tyg,temu zakupiłem małego henka i niestety nie dał rady,zgnił:(
zastanawiam sie nad podłozem??a to zwykły zw...
galeria-ada.jpg
Do marca japońska galeria ADA będzie nieczynna, jeśli ktoś z Was planował zimowy wyjazd - trzeba będzie go przełożyć. Ponoć planują prezentację nowych aranżacji na wiosnę....
Witam , w przyszłym tygodniu planuję zakup roślin do mojego akwarium 60x30x30 . Stworzyłem ręcznie plan gdzie oraz jakie rośliny umieszczę . W akwarium będzie także korzeń. Zdjęcie akwarium z korzenie...
Witam!
Jestem na etapie zakładania nowego akwarium, w akwarystyce miałem przerwe 12 lat.
Zakładam póki co zbiornik 126l.
Proszę o rozpoznanie roślin z obrazka bo taka aranżacja mnie interesuje.
Z góry...
Witam Wszystkich ,
Jestem tu nowy na forum wiec na początku chce się przywitać :) Moja kostkę posiadam od około 2 lat wcześniej miałem tylko sztuczne rośliny ,dość niedawno bo od 2-3 tygodni zacząłem ...
Witam, w najbliższym czasie zmieniam akwarium i powstaje w mojej głowie projekt jak to miało by wyglądać.
Poniższy projekt to są moje marzenia, to jest zlepek z obejrzanych setek aranżacji, wiem że to...
Witajcie, moje akwarium chciałbym zrobić na wzór załączonego baniaka. Wg mnie wygląda to super - oczywiście wprowadzę własne lekkie zmiany :)
Czy dobrze rozszyfrowałem, że:
- rośliny to mały heniek,...
musze zrobic maly restart zbiornika i chce wykorzystac fakt aby cos zmienic.
jest to akwa 25l mam spory kamien i kilka kamieni plaskich z ktorych cos mozna by wykombinowac tylko chwilowo brak pomyslu....
Statystyki
Ten temat przegląda 478 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
• Liczba postów: 571618
• Liczba wątków: 49483
• Użytkownicy: 36918
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 478 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej