W oczekiwaniu na mieszkańców - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

W oczekiwaniu na mieszkańców

Liczba wyświetleń: 2280·Odpowiedzi: 10
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

01 gru 2006, 10:05 W oczekiwaniu na mieszkańców  (#1)  

Akwarium zrestartowałem /całość wymoczona w nadmanganianie potasu, piach wygotowany, rośliny wymoczone w erytromycynie /
Do nowego akwa dałem część nowych roślin i część z poprzedniego /posiadały trochę glonów nitkowych/.
Akwarium ma już 10 dni. Są glony nitkowe /skutek PO4=2; NO3=4, /
W chwili obecnej jest PO4=1,0; NO3=10; Ph=7,0; Tww=7; Two=12; Oświetlenie 0,6W/L, CO2=60 bąbli/ min. Za trzy tygodnie chcę wprowadzić nowe ryby, co mam zrobić aby wtedy nie walczyć z glonami.
Chciałbym wprowadzić krewetki i zbrojniki niebieskie, ale nie mam zaufania w sklepach ZOO co do nosicielstwa chorób. Poprzednio miałem Paletki i dokupiłem neonki, krewetki i bystrzyki – obecnie mam restart.
Teraz sprawa jest ułatwiona, ponieważ nie ma ryb – jak nawozić, jakie utrzymywać parametry wody ?

mikolajcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

01 gru 2006, 11:52   (#2)  

witam. Wydaje mi się, że powinieneś na początku zjechać z PO4do 0,5mg/l a NO3- 5mg/l. Roślinkom do jako takiego rozwoju i początkowego wzrostu na razie to wystarczy. Jeśli będzie tych pierwiastków więcej to glony mogą się odezwać bo rośliny które jeszcze się nie ukorzeniły i nie zaaklimatyzowały w pełni- nie dadzą rady wyprzeć glonów. JAk już będziesz widziałe, że rośłiny się zaczeły ostro bujać- możesz zrobić PO4-1mg/l NO3-10mg/l. Są to oczywiście moje spostrzeżenia których nie musisz brać na sierio. Pozdrawiam

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

01 gru 2006, 12:24   (#3)  

Piotrek - dzieki bardzo
Przez swoją niedbałość / nie wymyłem dobrze tła strukturalnego / i PO4 miałem ok. 2,5. Wymieniłem 50% wody w 300L, potem 25% i zbiłem PO4 do 1,0. Teraz znowu zrobię podmianę ok. 30% aby mieć ok. 0,5 PO4.
Mam pytanie
Czy zachowując PO4=0,5 i NO3=10 - glony nie będą rosły lub zanikną, zbiornik jeszcze ma być na bezrybiu ok. 3 tygodni, boje się kto mi te początkowe glony ma zeżreć, nie wiem skąd też kupić krewetki i zbrojniki.

mikolajcz

01 gru 2006, 12:56   (#4)  

na początek proponuje wrzucić troche kosiarek- 5szt. i ich wogóle nie karmić przez 2 tygodnie. one sobie dadzą rade no i glony sie nie pojawia. Co do NO3 to ja bym zbił do tych 5mg/l chyba, że masz w kranie wode w której jest więcej niż 5mg/l? tak wogóle to zobacz ile masz PO4, NO3 w kranie. pzdr

100>P Piotr Stochmal

01 gru 2006, 19:27   (#5)  

Armek

04 gru 2006, 10:33   (#6)  

Czytam i niby wszystko wiem: PO4=0,5; NO3=5 i czekać i czekaC.
W sobotę wieczorem zrobiłem zaciemnienie,/ pracuje filtr i brzęczyk / akwarium. Myślę,że może ok.środy odkryję, dam światło i CO2 i wymienię 25% wody. Nie wiem czy dobrze zrobię, ale na początek chcę się pozbyć nitek a potem utrzymywać stałe parametry.
Doradź mi czy dobrze to zaplanowałem.
1. Czy w środę popołudniu / 4 dni/ zakończyć zaciemnianie, zrobić podmianę wody, podać CO2, i światło do 22,00
2. Wodę dam: połowę RO i pół z kranu – czy dać do RO PGHydromineral, czy przy tej podmianie uzdatnianie odpuścić ?
3. Rośliny rosną już ok. 2 tygodni, może podać im pół dawki nawozów / mam PlantaMin/ ?
4. Mam b.mało roślin szybkorosnących i tu się martwię, że „nie będzie komu pracować”
A może coś robię żle, może coś zmienić ?
Pozdrawiam – Mikołaj

mikolajcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

04 gru 2006, 11:00   (#7)  

jeśli masz mało roślin szybko rosnących ja bym nie podawał zbyt dużej ilości nawozów bo rośliny ich po prostu nie wyczerpią- glony to zrobią. Lepiej dać symboliczna dawke- żeby miały cokolwiek do jedzenia. Co do podmiany to będzie raczej wskazana. Naświetlanie zbiornika zaczynaj od kilku godzin dziennie np.4 do tych 11h/dobę - powoli. Musisz stale tzn. co 3 dni monitorować parametry wody. Jak któryś spadnie musisz uzupełnić, przydałby się test na Fe. pozdrawiam

100>P Piotr Stochmal

04 gru 2006, 14:19   (#8)  

Tak zrobię jak mi radzisz – i dzięki ci za to.
Temat nr 2 – nawożenie. Nie chcę aby moja wypowiedź przyczyniła się do wielkich komentarzy, lub odwrotnie ale zastanawiam się czym teraz nawozić. Czytałem post „PLANTA ACTIVE - MISTRZOWSKI ZESTAW NAWOZÓW” i trochę mnie zmydliło – kasa, kasa i jeszcze raz kasa. Moja żona stwierdziła, że akwarium to chyba nie hobby tylko mordęga, utrapienie i kupę zmartwień.
Wiem, że rośliny potrzebują KNP i inne mikro i odpowiedni ich stosunek. Ja w chwili obecnej posiadam: PGClasic – zapleśniały /data ważności 2008r/, PGHydro, PGFerro, Tetra PlantaMin, jakieś jeszcze trzy stare nn firmy, kupę odczynników chemicznych, fatalne testy Zooleka NO3 i Rataja: a wniosek taki; kiepskie testy kupa nawozów i glony w akwarium. Sądzę, że wszyscy AKWARYSICI mają ten sam problem, nie mylić finansiści.
A tera bardzo proszę o radę co używać jako nawóz – zmienić linię ?, mieszać nie można jeżeli nawet kontrolujemy, przecież nawozu nie sypiemy na miesiąc?

mikolajcz

04 gru 2006, 20:23   (#9)  

stosuj PGC z PGF plus oddzielnie według zapotrzebowania KNO3 i KH2PO4, do tego kup testy JBL-a na NO3, PO4 i Fe - bez nich wiele nie zdziałasz

Armek

05 gru 2006, 13:33   (#10)  

Ja w chwili obecnej posiadam: PGClasic – zapleśniały /data ważności 2008r/, PGHydro, PGFerro, Tetra PlantaMin,
co do PGC zapleśniałego to się nie martw nie stanowi to wady produktu. Wiele osób stosowało ten zapleśniały nawóz, pleśń sie usuwa i nawóz działa dalej. Ja stosuje nawet przeterminowany z 6 miesięcy i nie ma problemów. A z nawozów to osobiście moge polecić PGC, PGF+ no i sole KNO3, KH2PO4. Ja na takim zestawie jade już od dłuższego czasu. Wystarczy tylko odpowiednio nawozić a rośliny są po prostu piękne. Efekty możesz zobaczyć na mojej stronie lub w dziale nasze akwaria. Oczywiście musze się zgodzić z przedmówcą, że bez testów nic nie zrobisz bo nie wiesz ile lać tych nawozów do zbiornika a po roślinach jest ciężko poznać czego im brakuje ;) pozdrawiam

100>P Piotr Stochmal

05 gru 2006, 15:27   (#11)  

W tej kwestii oczywiście masz rację i przedmówca też, tylko zawierzyłem testowi Zooleka na NO3, pomimo dodawania nawozów parametry się nie zmieniały. Zrobiłem test testowi na NO3 - dodałem tyle do wody destylowanej, aby uzyskać poziom NO3 ok. 10ppm NO3 a test pokazał mi ok. 0 – 2 NO3 – no i dziękuje bardzo.
A co do zaplesniałego PGClasic - też czytałem w postach, że pleśnieje i jest dobry - ale jakoś nie przekonuje mnie to.
pozdrawiam

mikolajcz

Powrót do Nawożenie

Statystyki

Ten temat przegląda 297 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 297 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.