Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam !
Niedlugo stanie nowe roslinne (28 l 30x30x30) nooooo i pojawil sie pewien problem, mianowicie oswietlenie. Najprostszym rozwiazaniem jest dac 3 kompakty ale... ale one daja za zolte swiatlo jak dla mnie, niebardzo mi sie to podoba. Swietlowki T5 nie sa jakos specjalnie drogie (ich dalbym 7 po 6 W kazda byloby 1,5 W/l) ale pojawia sie problem z elektronika do nich - czy do kazdej trzeba oddzielnie podlaczyc starter i zaplonnik ? Czy mozna kilka dac na jednym ? Jesli kazda oddzielnie to przestaje sie to bardzo oplacac  Kupa kasy na oswietlenie - taniej wyjdzie HQI 70 W. A moze istnieja zarowki kompaktowe ktore swieca na "bialo" ?
Pozdrawiam - Grzesiek Cieśla
"Bo male jest piekne..."
bywam na #akwarium i #akwaswiat
-

Grzesiek Cieśla
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Łańcut
-
Aha, jeszcze jedno - czy da sie podlaczyc swietlowki T5 do zwyklej oprawki ?
Pozdrawiam - Grzesiek Cieśla
"Bo male jest piekne..."
bywam na #akwarium i #akwaswiat
-

Grzesiek Cieśla
●
- Miasto: Łańcut
-
Zainteresuj się może świetlówkami kompaktowymi niezintegrowanymi.
Są nieco podobne do "zwykłych" kompaktów, ale nie mają wbudowanej elektroniki. Trzeba ją do nich osobno kupić.
Zalety: duża moc, małe wymiary, emitowane światło jest takie jak w świetlówkach rurowych - jest także odpowiednik TLD 950
Poszukaj w katalogu Philipsa świetlówek serii PLL.
-
Witold Sławiński
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
T 5 nie podlaczysz do zwyklycz oprawek bo maja mniejsze zlaczki .Tak sam jak bys chcial podlaczyc wtyczke 220V do gniazda 380V.
Swietlowki da rady podlaczyc 2 do jednego statecznika.
O ile mnie pamiec nie myli to odpowiednikiem Philipsa PLL sa Osram DULUX ale tylko 830 i 840.
36W -40cm dlugosci
55W -50cm dlugosci
Pozdrawiam
-
MarcinR
●
- Miasto: Raciborz
Jesli chodzi o T5, to nie tylko chodzi o to ze jest to inna zlaczka, ale jest rownierz inne napiecie zaplonu, co sprawia, ze elektroniczne dlawiki do klasycznych swietlowkek, poprostu nie uruchomia swietlowki T5.
Najtaniej i najlepiej dla takiego zbiorniczka, bedzie kupienie kompaktow typu "WHITE LIGHT", mozna takie kupic, sa wprawdzie drozsze od klasycznych kompaktow, ale daja naprawde ladne (i dla ludzkiego oka i dla roslinkowej potrzeby) swiatlo. Swielowki kompaktowe "WHITE LIGHT" produkuje wiele firm, ja widzialem: Philips, Narva, Osram, spewnosci sa w ofercie kazdego duzego "producenta swiatla".
-
optyk
●
Pzrzeglądałem właśnie katalogi Osrama i Philipsa. Wygląda na to, że tylko Osram ma świetlówki kompaktowe o "chłodnym" świetle (6000K). Są to produkty z serii Economy dostępne w mocach 16, 21 i 24W. Przykładowe oznaczenie to "Economy 21W/860". Myślę, że powinny znakomicie spełnić swoje zadanie.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Powiązane tematy
Mam elektronikę z świetlówki kompaktowej 40W, która sie stłukła i chciałbym na tej elektronice podłączyć świetlówkę liniowa 18W. Na razie mam układ tradycyjny na jednej ze świetlówek, ale chciałbym go...
Cześć :) Zastanawiałem się długo czy zakładać nowy temat czy też kontynuować temat Pietacha( Pietach - DIY - moja twórczość radosna ),ale po przeczytaniu całych aktualnie 24 stron wiem,że moje zbyt pr...
Witam,
Znalazłam starą pokrywę na strychu i chciałabym ją użyć do akwarium 45l low tech. Moje pytanie- które z części powinny być bezwzględnie osłonięte przed wilgocią, a których budowa pozwala na n...
Witam
Chcial bym podlaczyc elektornike z swietlowki kompaktowej Poluxa 36W do swietlowki Philips Aquarelle T8 36W.
Czy ktos probowal juz Poluxa? Jak sie sprawdza? Czy przerobienie jest problematyczn...
Czy do świetlówek T5 można zastosować statecznik elektroniczny wymontowany ze świetlówki kompaktowej czy musi to być specjalna elektronika?
Witam...
Mam pytanie czy można podłączyć świetlówke 18W do elektroniki
z kompaktu o mocy 23 W ??
Będzie tu różnica 5W między nimi a z tego co czytałem to powinno
się zakładać elektronike około 2W...
Zastanawiam sie czy elektronika z kompaktu 30W bedzie odpowiednia do swietlowki 18W. W innych postach sa zalecenia aby byla mocniejsza o 1-2 W a 12?
Jestem zielony w tych sprawach a opis w instrukcji z tej strony jak przerobić lampę kompaktową jest zbyt mało dokładny.
Czy układ Philipsa ma np.termistor?
Nie mam pojęcia jak on wygląda u Philipsa,...
Mam pytanko do posiadaczy elektroniki (j/w) odnośnie funkcjonowania, stabilności, trwałości etc. Zamierzam bowiem zamontować przeróbkę stateczników z żarówek 24 W do rur 30W (opis SWRIA). Czy układy t...
Witam, wlasnie zakonczylem rozbudowe swojej pokrywy o dodatkowa swietlowke (dziekuje grupie za motywacje do tego - nie bylo takie trudne jak mi sie na pocztatku wydawalo).
Po calym "wydarzeniu" nas...
|
|