twardość węglanowa - przeliczanie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

twardość węglanowa - przeliczanie

Liczba wyświetleń: 3217·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam
Sorki że pytam o takie podstawy ale nie mogłem znaleźć info na forum. Czy może ktoś podać jak można przeliczać twardość węglanową i ogólną na różne jednostki?
Zrobiłem sobie analizę wody w akwa i mam:
pH 7,8
EC 0,37 mS/cm
TwO 9,67 dH
HCO3- 167 mg/l - i jak to można przeliczyć na twardość węglanową w dH
Z góry dzięki za info

Roann
Ranga: Początkujący

02 gru 2006, 23:38   (#2)  

Przewodność wody EC jest parametrem praktycznie mało przydatnym przy hodowli roślin gdyż jej wartość zależy on bardzo wielu czynników - od zawartości wszystkich soli rozpuszczonych w wodzie, od pH a nawet może zależeć od temperatury.
Twardość ogólną wylicza się w najprostrzy sposób w/g wzoru:

GH = (Ca / 7,14) + (Mg / 4,33) (w stopniach niemieckich)

Ca - poziom wapnia w mg/l
Mg - poziom magnezu w mg/l

Twardość węglanowa:

KH = HCO3 / 10,88 (w stopniach niemieckich)

HCO3 - poziom wodorowęglanów w mg/l
Na twardość ogólną składa się równiez zawartość innych metali takich jak np. sód jednak do celów akwarystycznych podaje się ją tylko jako zawartość Mg i Ca.

Twardość ogólna może być czasem "myląca". Chodzi o to, że 2 różne wody o takiej samej twardości mogą znacznie się różnić pod wględem poziomów Ca i Mg. Np. woda o zawartości Ca = 100 i Mg = 0 ma GH = 14. Również woda w której Ca = 55 i Mg = 27 ma GH = 14.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

05 gru 2006, 09:08   (#3)  

Dzięki Kekon,
ale (każda następna odpowiedź rodzi następne pytanie : ), z podanych przez ciebie przeliczników wychodzi mi że TwW mam ponad 15 stopni, czyli wyższą niż TwO. Wiem że w niektórych przypadkach w przyrodzie tak może się zdarzyć ale chyba nie w akwa z środkowopolską kranówą :D
Podaję cały wynik analizy wody jaki dostałem z laboratorium:
pH 7,8
EC 0,37 mS
TwO 9,67 dH
HCO3- 167 mg/L
N-NO3- 7,35 mg/L
N-NH4+ <0,02 niemierzalne
P-PO4 3- 0,5 mg/L
K+ 2,72 mg/L
Ca 2+ 53,8 mg/L
Mg 2+ 9,3 mg/L
Na + 11,6 mg/L
Cl- 0,4 mg/L
SO4 2- 8,3 mg/L
Fe 0,6 mg/L
Mn <0,02 nm.
Cu 0,8 mg/L
Zn 0,76 mg/L
B 0,18
Czy możesz jeszcze raz rzucić na to okiem? :?

Roann

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

05 gru 2006, 10:56   (#4)  

Powiem tak:

pH 7,8 ok
EC 0,37 mS nie ma znaczenia
TwO 9,67 dH ok
HCO3- 167 mg/L problematyczne
N-NO3- 7,35 mg/L hmmm...
N-NH4+ <0,02 niemierzalne ok
P-PO4 3- 0,5 mg/L hmmm...
K+ 2,72 mg/L za mało
Ca 2+ 53,8 mg/L ok
Mg 2+ 9,3 mg/L ok
Na + 11,6 mg/L może być
Cl- 0,4 mg/L może być za mało
SO4 2- 8,3 mg/L może być za mało
Fe 0,6 mg/L hmmm...
Mn <0,02 nm. za mało
Cu 0,8 mg/L koszmar
Zn 0,76 mg/L koszmar
B 0,18 koszmar

Główny problem polega na tym że jest bardzo wysoki poziom B, Zn i Cu (jest właściwie toksyczny dla roślin) i obawiam się że może to silnie hamować wzrost. Czy masz możliwość zdobycia filtra RO ?
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

05 gru 2006, 13:30   (#5)  

Ze względów powierzchniowo - lokalowych posiadam obecnie skromną 100-kę do której nie bardzo chcę się wbijać w koszty. Nie bardzo orientuję się w cenach filtrów RO, gdyż to co mam to niezbędne minimum. A wszystko to przez moją latorośl która na dokładkę wymaga w akwa kilku kolorowych zwierzątek :D Więc chwilowo ani większy baniak ani dodatkowe wyposarzenie, które można rozłączyć i wylać wodę :!: ze względów bezpieczeństwa akwa, mojego i sąsiadki z dołu nie wchodzi w rachubę.
A co z tym TwW :?: - specyfika wody, błąd w analizie. ...

Roann

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

p.jpg

Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21650
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...

kalkulator uwzględniajacy twardośc wody

Krzysztof-Katowice w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3815
Witam Was, mam do Was kilka pytań 1. Czy istnieje kalkulator ktory uwzględni stosowanie soli w stosunku do twardości wody? Aby mniej wiecej wiedzieć jak nawozic azotem z KNO3 czy innymi solami pr...

Potas Easy life a twardość wody

git66 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1526
Witam. Pytanie czy jest możliwe że Nawóz potasowy Easy-life: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/potas-k/nawoz-easylife-kaliumpotassium-500ml-potas-p-5914.html podnosi twardości wody (KH i G...

Pomoc w zrobieniu analizy na twardość ogólną odczynnikami

mirooosss w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3021
Witam, Temat dla osób znających się coś na chemii, mam do dyspozycji odczynniki: wersenian (płynny), czerń eriochromowa, bufor sprzęt: biureta, kolba Nie za bardzo wiem jak zrobić analizę na twardoś...

Twardość wody a makroelementy

radh w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1856
Czy warto w akwarium ustawic parametry Kh=0 i Gh=5-6 przy pH=6,6? Przy takich parametrach co z dozowaniem CO2? Wedlug tabelki i wzorow pH/kH CO2=0 ppm Jak powyzsze parametry mogą wplynac na poziom mak...

Twardość wody i podnoszące ją kamienie jak wyliczyć

ciabatta w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1740
Proszę o wyjaśnienie informacji. Woda RO wkładam kamienie po kilku dniach woda osiąga 18 Gh oraz sporą ilość Ca Jeżeli wleję kranówkę która ma 16 Gh to Kamienia ją podniosą do 34 Gh ?

Twardość kh i gh po dodaniu magnezu.

MisterVento3 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1468
Witam, czy po dodaniu magnezu zwiększa się kh i gh wody? Pozdrawiam.

Co podnosi twardość ogólną GH ?

Badman w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2356
12.05.2018 dokonałem restartu akwarium. Dokonałem w przeciągu tego okresu niewielkie podmianki wody 15 - 20 % wody. Z tego 90 % wody z filtra RO. Po każdej podmiance GH spada do 18 - 19 lecz na drugi ...

Po pewnym czasie coś zaczęło podnosić twardość

sebaq w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4476
Witam i proszę o pomoc w rozwikłaniu pewnej zagadki :) 7 miesięcy temu wystartowałem z akwarium roślinnym - 112l. Początkowo lałem wodę o twardościach GH/KH ok. 9/8 (po 50% RO i kran). Podłoże (Amazo...

Twardość węglanowa wyższa od ogólnej

e2rdos w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3136
Witam Dlaczego KH mam wyższe od GH KH= 12 GH= 3 PH=7.4 ?? Wiarygodne wyniki

Statystyki

Ten temat przegląda 267 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 267 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.