Moczarka i nurzaniec - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Moczarka i nurzaniec

Liczba wyświetleń: 1169·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

28 lis 2006, 13:48 Moczarka i nurzaniec  (#1)  

Zacznę od parametrów:
Akawium 200 l
filtr zewnetrzny fluval 205
ph 7
TwO 11
TwW 4
Cu 0
NO3 5
NO2 0
NH3 2
temp 27
od kilku dni mam problem z moczarką, miała śliczny jasnozielony kolor, bardzo ładnie rosła, aż zaczęła robic się delikatna, przezroczysta i brązowa. Podobny problem mam z nurzańcem (trawą), na końcówkach liści, jakieś 7-8 cm od końca robi się przezroczysty, widac siatkę liścia.
Nie wiem co może bys tego powodem, stosuje nawóz Ferropol.

Inne rosliny rosna znakomicie, np lotos :P raz na kilka dni gubi pojedyncze liście, łodyga przy korzeniu robi jak z waty i liśc odpada, ale dzieje się to tylko ze starymi liścmi.

Pozdrawiam

eb001
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mees Puławy

28 lis 2006, 15:07   (#2)  

Niedobór K, ale napisz jakie stosujesz nawozy.

mees
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Puławy

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Nurzaniec spiralny marnieje - dlaczego?

win75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7633
Kiedyś już miałem podobny przypadek, kiedy zaniknał mi nurzaniec - wtedy sądziłem, że to może poprzez żywice jonowymienną, bo inne roslinki też zmarniały nieco. Teraz już nie filtruję przez żywicę w c...

Dlaczego nurzaniec spiralny ginie???

win75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1420
Jest to dla mnie dosc zaskakujace, bo kiedys kiedy jeszcze zwalczalem glony dokupilem do hygrofilii gujanskiej nurzanca spiralnego i moczarke argentynska. Pozniej jeszcze dolozylem hygrofilie carolina...

co lubi moczarka

panga1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1472
Witam Jakoś tak się uparłem,żeby mieć tą roślinkę ładną. Skłoniła mnie do tego sytuacja sprzed roku, kiedy w małym 30 l akwa oświetlanym żarówką energooszczędną 9W moczarka rosła dosłownie w oczach. ...

[foto] Co zle w wodzie? czerwona moczarka/dziwna kabomba

chester_83 w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3401
Witam !!! Czy jest jakas prosta odpowiedz na to pytanie ? NO3 (test Tetry): 12,5 mg/l pH (test Tetry): ok. 7,5 PO4 : niestety nie mierze bo nie mam czym - ale chyba zaczne ;) Oswietlen...

Statystyki

Ten temat przegląda 278 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 278 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.